Mitől olyan gyönyörűek a japán nők?

2022. április 29.
A Távol-Keleten olyan tudás hatalmában vannak a nők, amit nekünk sem ártana ellesni. Szépségbloggerünk, Peonilla most elárulja néhány titkukat.  

Japánban már egy 14 éves lány is tudja, milyen masszázstechnikával vigye fel a szérumjait, szem- és arcápolóit, hogy megőrizze bőre üdeségét és megelőzze a későbbi ráncok kialakulását. Habár az akupresszúra eredetileg Kínából származik, a japánok is előszeretettel alkalmazzák nemcsak terápiás szalonokban, hanem otthon, a mindennapi kis szépségrituláéik során is. Emellett számtalan hatásos apró trükköt leshetünk el tőlük, amik közül most megosztok veletek néhányat.

japan-nok-szepsegtitkai

Csak semmi napfény

A japán nők extrém módon óvják magukat a Nap káros sugaraitól. Nem véletlenül látjuk őket a tomboló nyár közepén is esernyővel, sapkában, hatalmas napszemüvegben. Számukra a makulátlan fehér bőr jelenti az abszolút szépséget, és azt is pontosan tudják, hogy a napfény okozza a ráncok és pigmentfoltok nagy többségét. Éppen ezért nem feledkeznek meg a napi szintű 50 faktoros, széles spektrumú fényvédő használatról sem, amivel a ruhából kilógó testrészeiket is alaposan bekenik. Itt megemlíteném, hogy az se csoda, hogy a mai napig ők készítik a legjobb formulájú fényvédőket a világon. Meg lehet nézni mindennek az igyekezetnek az eredményét: egy 70 éves japán nőnek is gyönyörűen sima, egységes a bőre nemcsak az arcán, de a kezén és a dekoltázsán is.

japan-nok-szepsegtitkai

Nem a külcsín számít

Mikor kozmetikumot választanak, nem csábulnak el a luxustermékek csilivili csomagolása láttán. Kizárólag az összetevőkre fókuszálnak, mert tudják, hogy hosszú távon ez tesz jót a bőrüknek. Halmozás helyett néhány jó minőségű, de hatásos termékkel kényeztetik a bőrüket. Alapvetően az alapos tisztításra, réteges hidratálásra, táplálásra, nyugtatásra és gyengéd hámlasztásra fókuszálnak, a bőrre pedig egy élő szervként tekintenek, nem megoldandó problémaként. Kedvenc alapanyagaik többek között a zöld tea (feszesít, világosít), a rizsvíz/rizsliszt (vízzel keverve kiváló gyengéd bőrradír), a ginkgo (szabadgyök-gyilkos, ránctalanít), a ginzeng (energetizál), a kudzugyökér (méregtelenít, egységesít), a kamélia (regenerál) és a fermentált összetevők. 

Esszenciák és lotionök

Ahogy említettem, a japánoknál a bőr hidratálására óriási figyelmet fordítanak. Ehhez pedig nem csak hidratálókrémeket használnak. Hanem több, könnyed textúrájú esszenciát, lotiont, amiket mi európaiak alig tudunk megkülönböztetni egymástól. Pedig a használatuk sorrendje nem olyan bonyolult: itt is a legkönnyedebb, legvizesebb állagútól haladnak a leggazdagabb felé, és szépen egymás fölé rétegezik őket. Először arcmosás után a lotiont viszik fel, ami az általunk ismert tonernek felel meg leginkább. Ezután jön az esszencia, ami már egy hangyányival sűrűbb textúra (a toner és a szérum között van valahol) és leginkább hidratál. Majd a szérum, ami sokkal koncentráltabb hatóanyagtartalmú és egy (vagy több) specifikus bőrproblémát céloz meg. Ezt követi a hidratálókrém/-gél, nappalra pedig a fényvédő. Komplikáltnak tűnik, de ez a rétegezős technika olyan mélyen hidratálja a bőrüket, hogy már önmagában ettől fiatalabbnak látszódik. 

A masszázs ereje

A japán nők ismerik az arc akupunktúrás pontjait, melyeket rendszeresen stimulálnak, hogy bőrük üdébb és ráncmentesebb legyen, segítsék a krémek hatékonyabb felszívódását és testileg-lelkileg is feltöltődjenek. Reggel és este te is szánhatsz néhány percet ezeknek a pontoknak az átmasszírozására. Kezdd a homlokoddal: két kezed négy-négy ujját összeérintve a homlokod közepétől kiindulva csúsztasd le az ujjaidat a halántékodig legalább ötször (a hólyagot, gyomrot stimulálja). Majd masszírozd mutató- és középső ujjbegyeddel a halántékodat 20 másodpercig (az epehólyag pontja). Ezután vezesd a mozdulatot a füled körül, hátul körbe és menj le a nyakadon a kulcscsontodig ötször. Nyomkodd végig a tarkód is alaposan – ez az arc összes ráncát csökkenti, de a fejfájást is segít elmulasztani. A mutató- és középső ujjadat érintsd ötször három másodpercre a füled alá, az állkapcsod felső részéhez. Szuper méregtelenítő, nyirokkeringést serkentő, bőrtisztító hatású. A szád külső szegletétől egy ujjnyira egy nagyszerű keringésfokozó, bőrhidratáló pont található mindkét oldalon. Stimuláld az ujjbegyeddel néhány másodpercig. Befejezésként dörzsöld össze a tenyered, és simítsd át az egész arcod a felmelegedett kezeiddel.

Fotó: Pexels

Olvass tovább!