5+1 fontos tudnivaló a szérumokról

2022. augusztus 19.
Ma már nem csak a kozmetikusok használják a szérumokat és nem is pusztán a luxusmárkák vásárlói számára elérhetők ezek a magas hatóanyagú készítmények, azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan és milyen termékekkel együtt használjuk őket.

1. Nem kiváltja, hanem kiegészíti a krémeket

A szérumok ugyan csodafegyverek, használatuk mellett továbbra is ugyanúgy szükség van a napi hidratálásra, a koncentrált hatóanyagtartalom ellenére ugyanis ezek csak kiegészítői lehetnek a napi arcápolásnak.

2. Pár csepp elég

Elsőre még a leginkább kedvező árú szérumok is drágának tűnhetnek az arckrémekhez képest, de ha tudatosan és megfelelően használjuk őket, sokáig kitarthatnak, folyékony állaguknak és a pipettás kiszerelésük pedig egyszerűvé teszi az adagolást. A szérumok koncentrált formában tartalmazzák az aktív hatóanyagokat, ezért pár csepp is elég belőlük egy-egy alkalommal. A gyakoriságot széruma válogatja: egyes termékeket elég hetente pár alkalommal használnunk, de számos készítményt ajánlott a napi rutin részeként alkalmazni.

szérum3. Tisztítás nélkül neki se álljunk!

Fontos, hogy a szérumokat megfelelően (akár micellás vízzel és arctisztító géllel is) tisztított, majd tonizált arcbőrre vigyük fel, a kezünk pedig legyen tiszta a művelet kezdetekor. A tudatos arcápolás részeként érdemes hetente pár alkalommal eltávolítani az arcbőr elhalt rétegeit, szabad utat engedve ezzel a hatóanyagoknak. Bőrünk érzékenységétől függ, hogy enzimes vagy szemcsés készítménnyel hámlasszunk.

4. Hagyjuk beszívódni!

Az arcszérum a krémekhez hasonlóan a leave-in, vagyis bőrön maradó kozmetikumok közé tartozik, így nem kell lemosni, akkor ugyanis nem tud megfelelően beszívódni és kifejteni a hatását. Ez alól egy kivétel van: ha irritációt tapasztalunk, a bőr égni kezd vagy kipirosodik, akkor azonnal mossuk le a terméket! Ha retinolos szérum okozott irritációt, célszerű fokozatosan hozzászoktatni a bőrt, alacsonyabb koncentrációval és ritkább használattal kezdeni! A szérumokat a krém előtt kell felvinni: cseppentsük a készítményt az ujjainkra vagy közvetlenül az arcbőrünkre, majd gyengéd mozdulatokkal masszírozzuk be a bőrbe. Várjuk meg, amíg teljesen beszívódik, és csak utána krémezzünk!

5. Mindenkinek más a tuti

Sajnos nincs egyetlen univerzális szérum, amely minden bőrproblémára megfelelő lenne, ráadásul bőrünk állapota is rendszeresen változik, ennek megfelelően különböző hatóanyagokat érdemes alkalmaznunk. Ma már egyre sokoldalúbb szérumokat, úgynevezett boostereket is találhatunk, melyek kombinált hatóanyag-tartalommal intenzívebben ápolják a bőrt. A retinolféléket tartalmazó szérumok ránctalanító, kollagéntermelést serkentő hatásukról ismertek, így a bőröregedéssel képesek felvenni a harcot. Ezek, valamint általánosságban a hámlasztó hatású szérumok használata esetén még fontosabb a fényvédő használata, hiszen fényérzékenyíthetik a bőrt.

A niacinamidos szérum a zsíros bőrűeknek ajánlott, ugyanis szabályozza a faggyútermelést és összehúzza a pórusokat, míg a C-vitaminos arcszérum használatával a pigmentfoltok halványíthatók, valamint a fényvédő hatása is erősödhet. Ha a vízhiányos bőr hidratálására keresünk szérumot, akkor a hialuronsav a nyerő összetevő, vízmegkötő képessége ugyanis molekulasúlyának akár ezerszerese is lehet.

6. A kevesebb több!

Ha egyszerre többféle szérumot használunk, érdemes pár percet várni az egyes készítmények felvitele között. Fontos itt is a mértéktartás, egyszerre maximum 2-3-féle szérumot használjunk és a könnyedebb, vizesebb formulájúaktól haladjunk a testesebbek, olajosabbak felé! Még jobb, ha elosztjuk őket a reggeli és esti rutin között, például retinolos szérumot este, C-vitaminos változatot – amely a nap elleni védekezést is segíti –, valamint a koffeintartalmú szemkörnyék szérumokat pedig reggel használjunk. Hialuronsavas készítményt minden másnap, szalicilsavas terméket pedig 2-3 naponta alkalmazhatunk.

Forrás: Helia-D Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!