Ezzel a gyomnövénnyel őrizheted meg a fiatalságodat

2023. március 30.
Mivel egyre több fogyasztó keresi a természetes megoldásokat, a kutatások is ehhez igazodnak. Nemrég egy közönséges gyomnövényről derült ki, hogy olyan összetevőket tartalmaz, amelyek lassíthatják az öregedést.
anti aging
  • Kutatások igazolják, egyre csak nő azok száma, akik a természetes bőrápolási termékeket keresik.
  • Tudományos kísérlet igazolja, hogy a bojtorján szerbtövis (Xanthium strumarium) gyümölcsének antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása van, ami a bőrápolásban is hasznos lehet.
  • A szakemberek azt is megállapították, hogy 3D-s szövetmodellekben a gyomnövénykivonatok csökkentik az UVB-károsodást és felgyorsítják a sebgyógyulást.

Ha a bőrápolásról van szó, egyre többen keresik a természetes eredetű összetevőket, így nem véletlen, hogy a tudományos kísérletekben is nagy hangsúlyt kapnak az erre vonatkozó vizsgálatok. Ezek közé tartozik a bojtorján szerbtövis (Xanthium strumarium) gyomnövénnyel kapcsolatos kutatássorozat is, aminek eredményeit az Amerikai Biokémiai és Molekuláris Biológiai Társaság éves találkozóján mutattak be. A szakemberek ismertették, hogy az ártalmas növény gyümölcse antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek nemcsak bőrvédelemben lehetnek hasznosak, de segíthetnek csökkenteni az UVB-sugárzás okozta károsodást és felgyorsítani a sebgyógyulást. További kutatások azt vizsgálták, hogyan hasznosíthatják a növényt a rheumatoid arthritis, a cukorbetegség és a rák kezelésében. A gyomnövényt a hagyományos kínai gyógyászatban is évszázadok óta alkalmazzák, általában nátha és fejfájás kezelésére használják. 

A bojtorján szerbtövis

A Xanthium strumarium egy nyáron növő közönséges gyomnövény. Feltehetően mediterrán területről származik, az országban mindenütt elterjedt. A nitrogénben gazdag, jó vízgazdálkodású talajok növénye. Parlagokon, legelőkön, utak mentén fordul elő, de a napraforgó- és kukorica-vetésekben is terjed. Száraz körülmények között is szívós, s ha egyszer kicsírázott, csak pár centiméteresre nő meg, majd az aszályt átvészelve virágzik és termést érlel.

bojtorján szerbtövis

Bojtorján szerbtövis

A vizsgálatok során megfigyelték, hogy a növény gyümölcskivonatai egyaránt fokozták a kollagén termelődését és lebomlását, valamint felgyorsították a sebgyógyulást, alacsonyabb dózisban pedig az UVB-sugárzással szemben is védőhatást fejtett ki. Noha a kutatócsoport eredményei ígéretesek, a tudósok arra is figyelmeztettek, hogy a nagy dózisú gyümölcskivonat káros lehet, ezért további kutatásokat kell végezni a kozmetikai és gyógyszerészeti alkalmazások biztonságos szintjének meghatározására.

„Ez az új tanulmány nagyon érdekes, mivel hatalmas hatást gyakorolhat a sebgyógyulásra, a bőrgát fenntartására, de a kozmetikai szerek világára is” – nyilatkozta a Medical News Today-nek Dr. Alexis L. Young, a Hackensack University Medical Center bőrgyógyásza. – Az öregedésgátló termékek alapelemei közé tartozik a kollagén növekedésének serkentése, a kollagén lebomlásának gátlása, az antioxidánsok alkalmazása a DNS-károsodás és a szabad gyökök öregedési hatásainak megelőzésére, valamint a bőr rugalmasságának és térfogatának növelése. Sejt- és szövetkultúrában ez a növény képes lehet ezekre.”

A szakember azt is elmondta, hogy a hialuronsavat tartalmazó hidratáló krémek bár ideiglenesen hozzáadják a hialuronsavat a bőrhöz, hatásuk körülbelül 15 percig tart, a  bőr teltebbé válik, de aztán a hatás eltűnik. Problémát jelent az is, hogy a jelenleg elérhető retinolok, amelyek serkentik a kollagén növekedését és gátolják a kollagén lebomlását, nagyon irritálhatják a bőrt. – Mindig jobban tolerálható, de hatékony bőrápoló szereket keresünk” – tette hozzá a bőrgyógyász. 

Forrás: medicalnewstoday, Fotó: Getty Images


Kapcsolódó