3 dolog, amit semmiképpen ne dobj a komposztra!

2020. október 06.
A komposzt az egyik legszuperebb dolog, amit tehetünk a Földért. Azonban ezt is ésszel kell csinálni! Mutatunk három ételtípust, amit soha nem érdemes a komposztra dobni.

1. Húsok, tejtermékek

Az állati eredetű termékeket alapvetően jobb, ha nem dobjuk a komposztra. Különösen a húsokkal, csontokkal van gond, hiszen a maradékok fertőzést okozhatnak. Ugyan a tejtermékek nagyon könnyen lebomlanak, mégsem a komposzton a helyük, mert sajnos vonzzák a kártevőket.

2. Olajak

Fáradt olajat, használt sütőolajat soha nem szabad a komposztra dobni, mert a komposzt nedvességegyensúlyát megborítja, és nehezíti a bomlási folyamatait. Gyűjtsük inkább erre kijelölt üvegekben, majd adjuk le a használt olajat a kijelölt benzinkutakon!

3. Gyomok

Bármilyen meglepő, még a növények között is van, amit nem érdemes a komposztra dobni: ilyenek a gyomnövények is, ugyanis éppen az ellenkező hatást fogjuk elérni velük. A gyomnövények a komposzton nem, hogy lebomlanának, hanem növekedni kezdenek.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!

VÁLTSUNK EGYÜTT ZÖLDRE! Elindult a Marie Claire Go Green! kihívás, amely arra buzdít téged, hogy négy hét alatt négy különböző területen vigyéökotudatos változást az életedbe. Minden héten új kihíváshoz csatlakozhatsz, majd a hét végén önbevallással értékelheted az eredményedet, és izgulhatsz, hogy vajon nálad fog-e landolni a környezettudatos nyereményeink egyike.Válassz te is kihívást most a gogreen.marieclaire.hu linkre kattintva!