8 ájurvédikus gyógynövény a bőr méregtelenítésére

2023. április 24.
Egyes ájurvédikus ételek és gyógynövények méregtelenítő tulajdonságaikról ismertek, és segíthetnek eltávolítani a toxikus anyagokat a bőrből. Mutatjuk, melyek ezek!
triphala

Bár a naptár szerint tavaszi hónapot írunk, a kinti időjárás lassan kánikulába csap át. A meleg időnek persze nagyon örülünk, de azt muszáj észben tartani, hogy a bőr fokozott védelmet igényel. A túlzott hőség, a páratartalom és a környezeti szennyeződések fakóvá, zsírossá és pirossá teszik a bőrt, aminek leküzdésének egyik leghatékonyabb módja nemcsak az ájurvédikus ételek és gyógynövények gyakori fogyasztása, de azok beépítése a szépségápolási rutinba.

Kurkuma

A kurkuma egy erős gyógynövény, ami antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert. Segíti a bőr méregtelenítését, felpezsdíti az arcszínt és elősegíti a bőrszövetek gyógyulását. Nemcsak fűszernövényként érdemes fogyasztani, de a bőrre felhordott kurkumapasztát is rendszeresen bevetni – például, ahogy azt Iman csinálja minden áldott nap.

Kurkuma

Neem

A neem antibakteriális és gombaellenes tulajdonságairól ismert, így kiváló gyógynövény a bőr méregtelenítésére. Segít megtisztítani a bőrt, felszabadítja a pórusokat és megelőzi a pattanások kialakulását. Bőrápolási rutinunkban a bőr méregtelenítésére használhatunk neemolajat vagy neemport.

neem

Indiai egres (Amla)

Az Amla az antioxidánsok és a C-vitamin erőműve, amelyek segítik a bőr méregtelenítését és elősegítik a kollagéntermelést. Nemcsak megfiatalítja a bőrt, de egészséges színt kölcsönöz neki. Fogyaszthatja az amla levét, az abból készült port, de olaj formájában a bőrünket is ápolhatjuk vele.

amla

Triphala

A Triphala három ájurvédikus gyógynövény – Amalaki, Bibhitaki és Haritaki – kombinációja. Méregtelenítő tulajdonságairól ismert, segít megtisztítani az emésztőrendszert, ami elősegíti a bőr egészségét. A Triphalát por vagy kapszula formájában is fogyaszthatjuk. 

triphala

Koriander

A népszerű gyógynövény úgy méregteleníteni a bőrt, hogy kiüríti a méreganyagokat a szervezetből. Antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek semlegesítik a szabad gyököket, és elősegítik a tiszta és egészséges bőrt. A koriandert nemcsak a receptjeinkhez adhatjuk hozzá, de a friss levélből készíthetünk méregtelenítő italt is. 

koriander

Kókuszvíz

A természetes elektrolitban gazdag ital nemcsak a szervezet hidratálásában segít, a méreganyagok kiürítésében is. Ezenkívül a kókuszvíz antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, utóbbiak táplálják a bőrt és elősegítik az egészséges arcszínt. 

kókuszvíz

Szantálfa

A népszerű ájurvédikus gyógynövény bőrnyugtató és méregtelenítő tulajdonságairól ismert. Segít csökkenteni a gyulladást, tisztítja a bőrt és felpezsdíti az arcszínt. Vízzel vagy rózsavízzel kevert szantálfaporral frissítő, méregtelenítő arcpakolást készíthetünk. 

szantálfa

Aloe Vera

A hűsítő és nyugtató tulajdonságairól ismert közkedvelt ájurvédikus gyógynövény azáltal segíti a bőr méregtelenítését, hogy hidratálja és előmozdítja a sejtek regenerálódását, ami segíthet a napfény által károsított bőr helyreállításában és egészsége megőrzésében. 

aloe vera

Fontos: Mielőtt bármilyen új gyógynövényt vagy étrend-kiegészítőt beépítenénk a napi étrendbe, rutinba, konzultáljunk képzett ajurvédikus szakértővel, ami különösen fontos akkor, ha valamilyen betegségtől szenvedünk. A bőr esetleges allergiás reakcióinak elkerülése érdekében előbb mindig végezzünk tesztet a bőr egy kisebb területén!

Forrás: Hindustantimes, Fotó: Getty Images