Szakértők szerint ez a leghatásosabb anti-aging gyümölcs

2021. július 12.
Az indiai egres azon szuperéllemiszerek közé tartozik, amelyek látványosan lassítják az öregedés folyamatait.

Ahogy múlik az idő, úgy termel egyre kevesebb kollagént a szervezetünk, amelynek egyik következménye, hogy a bőr elveszíti feszességét, megereszkedik és ráncos lesz. Természetesen ez a folyamat a megfelelő életvitellel és étkezéssel látványosan lassítható – a kollagénben gazdag élelmiszerek listája meglehetősen hosszú. Ide tartozik többek között az a gyümölcs is, ami gazdag tápanyagtartalmának köszönhetően az egyik legjobb anti-aging élelmiszer hírében áll.

amla indiai egres

Phyllanthus emblica

Az, hogy kollagént fogyasztunk, még nem jelelnti azt, hogy a test kollagént is készít belőle – mondja dr. Purvisha Patel bőrgyógyász, a Visha Skincare alapítója. – Testünk aminosavakra bontja az ételt, amiből aztán fehérjék képződnek. Az, hogy mely fehérje hova kerül, attól függ, hogy testünknek abban a pillanatban mire van szüksége. Ennek ellenére vannak olyan ételek, amelyek alkalmasabbak az aminosavakra bontására.”

„A citrusfélék azért fontosak, mert a C-vitamin fontos a kollagéntermelésben” – magyarázza a szakember, aki ezek közül egyet ki is emel. Az amla (Phyllanthus emblica) – avagy az indiai egres – szuperélelmiszer hírében áll, ugyanis valamennyi gyümölcs közül ennek C-vitamin-tartalma a legmagasabb, de E-vitaminban, antoixidánsokban, vasban és kalciumban is bővelkedik. Száz gramm indiai egres annyi C-vitmaint rejt, mint húsz darab narancs. Ha ez önmagában nem volna elég, a gyümölcs rengeteg flavonoidot is tartalmaz, ami kiváló hatással van az agyműködésére. Szakértők szerint a szupergyümölcs kiváló smoothie-összetevő, de chutney-ba is tökéletes.

Forrás: She Finds Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!