Ez az öt ájurvédikus növény serkenti a hajnövekedést

2022. december 12.
A hajhullás sokak életét megkeseríti, de egyre többen vannak azok, akik az ájurvédikus gyógynövényekben találják meg a megoldást a problémára. Mutatjuk, melyik növényektől lehet dúsabb a hajkorona.

Sajnos a stressz, az elégtelen táplálkozás, megannyi betegség, a hormonális változások, de még a környezetszennyezés is hatással van hajunk állapotára, többek között annak mennyiségére. Sokan hajmosás és hajszárítás közben sokkolódnak attól, hogy egészségtelen mennyiségben hullik a hajuk. Erre a problémára jelenthetnek megoldást az ájurvédikus gyógynövények, amelyek azon túl, hogy teljesen természetes megoldást jelentenek, megfizethetők és könnyen beszerezhetők. Mutatjuk azt az öt növényt, amely serkenti a haj növekedését.

A levendula megaladályozza a hajhullást

Amla

Az amla (avagy az indiai egres) vitaminokban, aminosavakban, ásványi anyagokban és aktív fitonutriensekben gazdag, amelyek táplálják a fejbőrt és elősegítik a haj növekedését. Ezeken a tápanyagokon kívül a gyümölcs esszenciális zsírsavai és antioxidánsai a korpásodással is felveszik a harcot. Tipp: A fejbőrt rendszeresen masszírozzuk át amlaolajjal, hogy serkentsük a vérkeringést, ezzel pedig a hajnövekedést.

Görögszéna

Az indiai konyha kedvelői jól ismerik a görögszénát, hiszen az számos recept egyik legfontosabb fűszere. Az ájurvédikus növény többek között vasban, fehérjében és olyan alapvető tápanyagokban gazdag, amelyek táplálják és elősegítik a haj növekedését. Tipp: A maximális hatás érdekében áztassuk be a magokat egy éjszakára, majd készítsünk belőle finom pépet, és vigyük fel a fejbőrre. Hagyjuk fél órán át hatni, és mossunk hajat!

Rozmaring

A rozmaring levelében található urzolsav javítja a vérkeringést, ezzel pedig elősegíti a haj növekedését. Csak kevesen tudják, hogy a rozmaring a haj korai őszülését is lassítja, illetve a benne található antioxidánsok gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatásának köszönhetően megelőzhetővé válik a korpa és az irritáció. Tipp: Az allergia és az irritációk elkerülése érdekében egy az egyben ne alkalmazzuk a rozmaringolajat, aki egészen szelíd megoldásra vágyik, csepegtessen az olajból a samponba, kondicionálóba vagy a hajpakolásba.

Aloe vera

Egy közelmúltban végzett tanulmány kimutatta, hogy az aloe vera gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkező zsírsavkomponenseket tartalmaz, amelyek megszüntetik a fejbőr gyulladását és korpásodását. A gyógynövényben található A-, C- és E-vitamin hozzájárul a sejtmegújuláshoz, ezzel helyreállnak, mintegy megfiatalodnak a szőrtüszők. Tipp: Masszírozzunk aloe vera gélt a fejbőrre, hagyjuk hatni tizenöt percig, majd mossunk hajat!

Levendula

A levendula, ami komoly stresszoldó hírében áll, a hajnövekedést is serkenti, ugyanis gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és antimikrobiális hatású, amivel hozzájárul a fejbőr, ezzel pedig a hajhagymák egészségéhez. Az ájurvédikus növény csökkenti a viszketést, a szárazságot, és leszámol a korpával is. Tipp: A gyógynövényt legtöbbször illóolaj formájában kell a fejbőrre felhordani.

Forrás: News18 Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!