8 ok, amiért több fekete borsot kellene ennünk

2022. október 01.
Nem csak légbőlkapott szólásmondás az élet sava-borsa. Sokkal egészségesebb ugyanis a fekete bors, mint gondolnánk, ráadásul az ételeink is finomabbak vele.
  • Hosszú története van a fekete borsnak, mégis méltatlanul elfeledkezünk gyógyhatásáról az utóbbi évtizedekben.
  • Nemcsak a koleszterinszintet csökkenti, de a ráksejtek növekedése ellen is harcol, és segíti más tápanyagok felszívódását a szervezetben.
  • Egyre több tudományos kutatás is bizonyítja a fekete bors jótékony hatásait.

Elengedhetetlen fűszer az ételeinkben, ami nem csoda. Régóta használjuk a főzéshez a fekete borsot, mely Indiából érkezett Európába. Őshazájában már legalább négyezer éve használják nemcsak a főzésben, de a gyógyászatban is.

„A feketebors kultúrtörténete szerint a gyógyhatása miatt kezdték használni az ételekben a növényt” – magyarázta dr. Jeff Gladd belgyógyász. „Bizonyítékaink vannak arra, hogy már az ókori görögök is használták a gyomorproblémák enyhítésére a Kr.e. 4. században” – tette hozzá dr. Laura Purdy orvos-kutató. A fekete bors a hagyományos indiai gyógyászat, az ájurvéda alapnövénye is, ahol szint a bélrendszeri betegségek kezelésére alkalmazták. 

feketebors-egeszseg

Őshazájában már legalább négyezer éve használják a fekete borsot nemcsak a főzésben, de a gyógyászatban is

Valószínűleg ma már nemcsak Keleten, hanem a mi konyhánkban is mindenkinek a polcán ott van a fekete bors. A gyógyszeres szekrényünkben viszont nincs. Pedig legalább 8 olyan okot tudunk mondani, amiért a fűszernövény egészségügyi hatásaira is érdemes figyelnünk. 

1. Antioxidáns anyagokat tartalmaz a fekete bors

A fekete bors aktív hatóanyaga a piperin, ami antioxidánsként is működik. Ezek a növényi anyagok segítenek megelőzni a szabadgyökök miatti sejtkárosodást, melyek súlyos krónikus betegségekhez vezethetnének. Okozhatnak többek között például:

  • diabéteszt,
  • szívbetegséget,
  • rákot,
  • látásproblémákat.

Az még további kutatásokat igényel, hogy megállapítsák pontosan mennyi fekete bors rendszeres fogyasztására van szükség ahhoz, hogy az antioxidáns hatást kiaknázzuk, ám egy 2007-es vizsgálat eredményei bizonyítják, hogy valóban hatásos az oxidatív stresszel szemben.

2. Csökkentheti a gyulladást

A piperin gyulladáscsökkentő hatású is. Állatkísérletekben bizonyították be, hogy a fekete bors hatóanyaga jelentősen csökkenti az ízületi fájdalmakat és gyulladást, artritiszt. „Lehetséges, hogy a fekete bors ezen jótékony hatása az embernél is működik és enyhíti a tüneteket” – mondta dr. Purdy. Az artritisz bármely formája okozhat gyulladást az ízületekben, duzzanatot, így ha a gyulladás csökken, a fájdalmas fellángolások is enyhülnek. 

3. A fekete bors védi az agyat

Vannak bizonyítékok arra is, hogy a fekete bors megvédheti az agyunkat a neurodegeneratív betegségektől, mint például az Alzheimer-kór. „Szintén állatkísérletekben derült ki, hogy a fekete bors megelőzi az Alzheimer-kórhoz köthető plakkok kialakulását az agyi területen” – monta dr. Purdy. 

4. Hozzájárulhat a vércukorszint szabályozásához

„Az inzulinszint egyensúlyban tartásával szabályozhatja a vércukroszintet is a fekete bors” – tette hozzá Gladd. Egy kutatásban azoknak a résztvevőknek, akik fekete borsot fogyasztottak, alacsonyabb volt a vércukorszintje az étkezés után, mint azoknak, akik nem. Ha fekete borssal fűszerezzük az ételeinket, megelőzhetjük a vércukorszint ugrásszerű emelkedését” – folytatta a belgyógyász, kiemelve, hogy a fekete bors nem helyettesíti a diabétesz elleni gyógyszereket. 

5. Csökkentheti a rossz koleszterin szintjét

Két típusa van a koleszterinnek: az általában rossz koleszterinnek nevezett LDL-koleszterin, illetve a jó koleszterinnek is hívott HDL-koleszterin. A szervezetünknek szüksége van koleszterinre a megfelelő működéséhez, ám ha túl sok rossz koleszterin van a véráramunkban, az jelentősen megnöveli a szívbetegségek, szívroham és stroke kockázatát. Egy 2019-es vizsgálat szerint a fekete bors segíthet a jó koleszterin szintjének növelésében, ezáltal csökkentve a rossz koleszterin arányát a testünkben.

6. Enyhítheti az emésztési panaszokat

Több ezer éves története van a fekete bors emésztést javító hatásának, a tudományos kutatások azonban csak nemrég indultak el a témában. A jótékony hatást a bélrendszeri problémák ellen szintén a piperin váltja ki. A növényi hatóanyag stimulálja a hasnyálmirigy enzimtermelését, ezáltal segítve a szénhidrátok és zsír lebontását. „A fekete bors segíthet hasmenés és hasi görcsök esetén is” – mondta dr. Gladd. 

Nem szabad azonban azt sem figyelmen kívül hagyni, hogy az érzékeny gyomrúakat irritálhatja a fekete bors. Ha gyomorégést, görcsöt, hasmenést tapasztalunk a feketeborssal fűszerezett étel fogyasztása után, inkább ne használjuk. 

7. Segíti a tápanyagok felszívódását

A fekete borsban található piperin javítja a tápanyagok – különösen a kurkumában található kurkumin – felszívódását. A kurkumin gyulladáscsökkentő hatású növényi hatóanyag, ám nem mindenkinek képes egyformán felhasználni a szervezete. A felszívódását segíti, így hatásosabbá teheti a gyulladások elleni harcban, ha fekete borssal együtt használjuk az ételekben. 

8. Megelőzhetők bizonyos rákos betegségek a feketeborssal

A prosztatarák megelőzésében folytak ígéretes laboratóriumi kutatások a fekete borssal. A vizsgálatban bors hatóanyaga megállította a rákos sejtek növekedését. A 2021-es vizsgálatban a piperin segített abban is, hogy a kemoterápia olyan esetekben is kifejtse hatását, amikor a ráksejtek rezisztensnek bizonyultak a tumor elleni gyógyszerrel szemben. 

Mihez használjunk fekete borsot?

A legegyszerűbb, ha az ételeinket fűszerezzük fekete borssal. Meghinthetjük vele a rántottánkat, a tésztákat, sült zöldségeket vagy a friss paradicsomot. 

Néhány további ötlet a feketeborssal készült ételekhez:

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!