Készíts ajurvédikus holdtejet a jobb alvásért

2023. február 28.
A különleges fűszerekkel kikevert holdtej este elfogyasztva elősegíti az ellazulást és a nyugodt, jó minőségű alvást. Mutatjuk, hogy készítheted el otthon!
Ez a különleges ital lehet a jó alvás titka

Bár a TikTok fiatal influenszerei most fedezték csak fel maguknak, az ajurvédikus holdtej már 5000 éves múltra tekint vissza. Ez a különleges ital egy fűszerekkel felturbózott, nyugtató keverék, amit a jobb alvás érdekében fogyasztottak régebben is az ájurvéda hívei.

Az alapja értelemszerűen a tej, ami természetesen laktózmentes, növényi verzió (pl. zabtej vagy rizstej) is lehet – itt mindenki nyugodtan induljon ki saját preferenciáiból. A másik két kulcsösszetevő a kurkuma és az ashwagandha, vagy más néven indiai ginzeng. Ezek a különleges hatóanyagok segítenek enyhíteni a stressz tüneteit, így hozzájárulnak az ellazuláshoz és a nyugodt, pihentető alváshoz. De az egészségügyi előnyök túlmutatnak a kellemes, átaludt éjszakákon:

  • Kutatások szerint a kurkuma aktív hatóanyaga, és egyes vizsgálatok szerint maga az ashwagandha is gyulladáscsökkentő hatással bír.
  • A kurkumin állítólag még a depresszió és a szorongás tüneteit is képes lehet enyhíteni, míg az ashwagandhával kapcsolatban kimutatták, hogy fogyasztása csökkenti a kortizol, az egyik legfőbb stresszhormon szintjét.
  • Az ashwagandha ráadásul a kognitív funkcióinkat is javíthatja: egy kutatás szerint fogyasztása hozzájárul a memória és a végrehajtó funkciók megfelelő működéséhez.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy a holdtej igazi nyugtató csodaital lehet, amit mindenképpen érdemes beépítenünk az esti rutinunkba. Az alábbiakban azt is megmutatjuk, hogyan készítheted el otthon ezt a különleges, gyógyító italt. A három alapvető összetevőn túl itt egyéb jótékony fűszerek és ízesítők is kerülnek bele a fokozott hatás és ízélmény kedvéért, de ezek természetesen elhagyhatóak.

Hozzávalók:

  • 1 teáskanál organikus őrölt ashwagandha
  • 1 teáskanál őrölt kurkuma
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/4 teáskanál őrölt kardamom
  • 1/4 teáskanál vanília kivonat
  • 1 csésze tej (növényi vagy hagyományos)
  • 1 teáskanál nyers méz vagy juharszirup édesítőnek (ízlés szerint elhagyható vagy növelhető a mennyisége)

Az elkészítéshez csak annyi a dolgunk, hogy a tejet felforraljuk és elkeverjük benne a fűszereket! Mikor a fűszerek már jól elegyedtek a tejjel, ízesítsük valamilyen édesítővel kedvünk szerint. Fogyasszuk este, lefekvés előtt a nyugodt álmok érdekében!

Forrás: Insider Fotó: Getty Images