Évszakelmélet: tudd meg, milyen színek állnak a legjobban!

2023. május 18.
Páll Adrienn, a New School of Makeup sminkakadémia vezetője elmagyarázza, mit takar az évszakelmélet, ami személyre szabottan hangsúlyozza az arc szépségét.

Biztosan sokan tapasztalták már – különösen, amikor ruhát vagy egy szép rúzst kerestek maguknak –, hogy a színek nagyon megosztó hatással lehetnek. Vannak a „jól állnak, jól érzem magam bennük” kategóriájú színek és vannak azok az árnyalatok, amelyek kiverik a biztosítékot. A Johannes Itten-féle évszak szerinti színmeghatározás már több mint 25 éve óriási segítséget jelent nekem abban, hogy a megfelelő színekhez nyúljak, amikor személyre szabottan szeretném kihangsúlyozni a modelljeim szépségét sminkeléskor.

Ennek az ún. évszakelméletnek, azaz évszakok szerinti színtípus meghatározásnak az alapja az, hogy a természetben fellelhető színek csoportjait párosítjuk az emberi külsőnkben megjelenő színezeti adottságokkal. A bőrünk finom árnyalati különbségei, a természetes hajszínünk és a szemszínünk azok a jellemzők, amik vagy jól reagálnak bizonyos színcsoportokra, vagy épp ellenkezőleg. Ennek a rendszernek egy tovább bővített változatát alkalmazzuk a sminktanácsadásaink alkalmával is. Íme 4, a színtípusoknak megfelelő styling és sminkvariáció nappali viseletre, hogy könnyebb legyen a választás:

Tavasz színtípus

Tavasz – élénk és meleg árnyalatok, akár egy tavaszi rét friss virágzata: korall, narancssárga, napsárga, eperszín, lime-zöld, korai fűzöld, türkiz stb.

Smink: Nagypál Marietta – NSM Senior Team – Modell: Máté Anna – Lake Models – Styling: Somogyvári Edit – Ékszer: Noor Fashion – Haj: Lencsés Dóra – Fotó: Jouca Portraits by Csató Zsuzsi

Nyár színtípus

Nyár – hamvas és hűvös árnyalatok, akár egy augusztusi táj, a nap erejétől elhalványodott növényzete: levendula lila, khaki, vízkék, mályva, penészzöld, galambszürke, érett málnaszín stb.

Smink: Rabár Janka – NSM Senior Team – Modell: Mezőközy Lily – Lake Models – Styling: Somogyvári Edit – Haj: Lencsés Dóra – Fotó: Jouca Portraits by Csató Zsuzsi

Ősz színtípus

Ősz – tört és meleg árnyalatok, akár egy októberi erdő levélhullás előtti rozsdás lombozata: mustársárga, terrakotta, rókavörös, gesztenyebarna, fahéjszín, mohazöld, kobaltkék stb.

Smink: Czikk Luca – NSM Senior Team – Modell: Bognár Alexa – Lake Models – Styling: Somogyvári Edit – Ékszer: Macree Jewelry – Haj: Lencsés Dóra – Fotó: Jouca Portraits by Csató Zsuzsi

Tél színtípus

Tél – élénk és hideg árnyalatok, akár egy hegyoldal a frissen lehullott hó és a kék ég kontrasztjával: királykék, smaragdzöld, fukszia, püspöklila, magenta, hófehér, fekete stb.

Smink: Zalaveczki Viktória – NSM Senior Team – Modell: Kapusi Kira – Styling: Somogyvári Edit – Haj: Lencsés Dóra – Fotó: Jouca Portraits by Csató Zsuzsi

Az évszakok szerinti színtípusoknak megfelelő styling Somogyvári Editnek, a sminkek az NSM Senior Team tagjainak köszönhetőek. Két hét múlva tovább taglaljuk a témát, Edittel ugyanezeket a modelleket alkalmi lookokkal is megmutatjuk. Továbbá beszélünk majd arról is, hogy az egyes évszakok képviselőire milyen személyiségjegyek jellemzőek.