Nyár vagy tél? Miért imádják a millenniálok és Z-generációsok az évszak szerinti színtípusokat?

2023. június 19.
Az 1980-as években nem volt olyan nő, aki ne próbálta volna meghatározni az évszak szerinti színtípusát, több-kevesebb sikerrel. Miért imádták akkor és honnan került elő ismét, 40 év múltán az évszakunknak megfelelő öltözködés?
Miért imádják a milleniálok és Z-generációsok az évszak szerinti színtípusokat?
  • Az idősebb millenniálok még emlékezhetnek gyermekkorukból arra az időre, amikor mindenki tudni akarta, melyik évszak szerinti színtípusba tartozik.
  • Most a nyolcvanas években születettek és a Z-generáció ismét rátalált az adott színpalettának megfelelő öltözködésre.
  • Egy kicsit persze másképp fest 2023-ban az évszak szerinti színtípusnak megfelelő öltözködés, mint 40 évvel ezelőtt.

2023-ban egy nő egyszerre anya, aktivista, bankár és nyár. Az évszakok szerinti színtípus visszatért a köztudatba. A millenniálok és Z-generációsok imádják a nyolcvanas évek nagy slágerét. Azonban egy kicsit másképp fest 2023-ban az évszakok szerinti színtípusnak megfelelő öltözködés, mint 40 évvel ezelőtt.

Mi az évszakok szerinti színtípus?

Az 1980-as években a évszakok szerinti színelemzés valaki szerint elengedhetetlen volt egy stílusos nő számára, míg mások hatalmas kamunak tartották már akkor is. Egy színelemző konzultáns megállapította bizonyos külső jellemzőink alapján, tavasz, nyár, ősz vagy tél típusba tartozunk. 

Mindenkinek meleg (pirosas, narancsos, sárgás) vagy hűvös (zöldes, kékes, lilás) tónusú a bőre, emiatt ugyanannak a színnek különböző árnyalatai azok, amik passzolnak hozzá. Míg egyik színt viselve sápadtnak tűnhetünk, egy másik kifejezetten élettelivé tesz. 

Miért pont az évszakok? És hogyan emeli ki a személyiségünket?

„Egyszerűen azért társították az évszakokkal, mert az ajánlott színpaletták mind felidézik valamelyik évszakot” – mondta Mikaela Carrizo stílustanácsadó. „Egy nyár típusú ember ennek megfelelően remekül fest világos, hűvös színekben (gondoljunk csak egy délelőttre a strandon), míg az ősz típus egyszerűen ragyog a meleg, telt árnyalatú ruhákban. Az évszakok szerinti színtípusnak megfelelő öltözködés kiemelheti a bőrtónusunkat, tompíthatja a szem alatti karikákat” – tette hozzá Mariana Marqaues színelemző. 

Miért tért vissza az évszakok szerinti színtípus őrület?

Nem meglepő, hogy a TikToknak köszönhetjük az évszakok szerinti színtípus elemzés reneszánszát. A filterek ugyanis segítenek teljesen ingyen rájönni, mi melyik típusba tartozunk. A #ColorAnalysis hashtag alatti videókat több mint egymillióan nézték meg, és közel 200 ezer videónál használták már eddig a népszerű Armocromia szűrőt. 

@alicesitinerary

Replying to @alicesitinerary help a girl out bc i can’t fly to Korea to get a #coloranalysis done 👁️👄👁️ #seasoncolorpallete

♬ Écoute Chérie – Vendredi sur Mer

Ez körülveszi az arcunkat az évszakoknak megfelelő színekkel. Rábökve megváltoztatja az évszakot, így megnézhetjük, melyik áll a legjobban. „Sokan a TikTokon fedezték fel a színtípuselméletet, mielőtt személyes konzultációra is bejelentkeztek volna egy alaposabb elemzésre és tanácsadásra” – mondta Marques.

Mi változott az 1980-as évek óta?

Két, 1970-es években megjelent könyv indította el a trendet, a Color Me Beautiful, Carole Jackson könyve, akinek évszak szerinti színtípuson alapuló sminkeléssel kapcsolatos kötetét magyarul is kiadták Arcfestési kalauz címen. A másik a Color Me a Season című kötet, amit Bernice Kentner jegyez. Ezeket a könyveket alapvetően fehér bőrű nőknek írták, így akinek kicsit is sötétebb árnyalatú a bőre, azt mind a tél típushoz sorolták. 2023-ban (és a valóságban) ez nem így van.

Ma már 12 vagy 16 csoportot különböztetnek meg, nem csak a 4 évszakot, a szemek, ajkak és bőr tónusától függően. Például az ősznek is van lágy, meleg vagy sötét altípusa. „Így az is pontosabb képet kaphat, akinek sötétebb színű a bőre. Egy fekete bőrű nő is lehet bármelyik évszak” – mondta Carrizo.

Van bármilyen tudományos alapja az évszak szerinti színtípusnak?

„Talán egy kevés – mondta Jada Schumacher, a New York-i Divattervező Intézet színelmélet professzora. – Egy kapcsolódó színekkel kapcsolatos elmélet, a szimultán kontrasztok szerint két szín máshogy néz ki egymás mellett, mint egy másik szín mellett látszódna.” Ám a professzor szkeptikus ezzel kapcsolatban. „Azt gondolom, hogy egy bizonyos szín kiemelheti valakinek a szemét vagy csillogóbbnak tűnhet tőle a haja, ám ehhez a színt természetes fény mellett, az egyes elemek egymáshoz való relációjában kell kiválasztanunk, nem egy évszak szerinti színskáláról csak úgy rábökve.”

Schumacher szerint az évszak szerinti színtípus a horoszkóphoz hasonlítható leginkább. „Szórakoztató bíbelődni vele, de komolyan venni azért nem kell.”

Megéri kipróbálni az évszak szerinti színtípust?

„Nekem biztosan megérte – mondta a 32 éves könyvelő, Anni, aki nemrég tudta meg, hogy a meleg tavasz típusba tartozik. – Amikor lecseréltem a rózsaszín ruháimat és platinaszőke hajamat aranyszőke fürtökre és barna ruhákra, rengeteg bókot kaptam. A barátaim azt kérdezték, plasztikai sebésznél voltam-e.”

A 23 éves Daphne szerint is hasznos lehet az évszak szerinti színtípusnak megfelelő öltözködés és smink, amikor a lehető legjobb formánkat akarjuk hozni, például az esküvőnkön. „De mindennap? Kinek van ideje ezzel foglalkozni folyamatosan?” – mondta. 

Töltsük ki a kvízt, és tudjuk meg, melyik évszak szerinti színtípusba tartozunk! Ha ezzel megvagyunk, mutatjuk, milyen ruhák és kiegészítők állnak a legjobban!

Ha a tavasz színtípusba tartozunk

A tavasz színtípus palettáján a vidám pasztell színek szerepelnek

A tavasz színtípus palettáján a vidám pasztellszínek szerepelnek

  • A bőrtónusunk világos, meleg árnyalatú, világos szemekkel és szájjal
  • A legjobban a meleg, világos, pasztell színek állnak, mint a fűzöld, barack és aranysárga, a korall és arany ékszerek mutatnak rajtunk a legjobban
  • A mi kék árnyalatunk: a tengerkék vagy türkiz

Ha a nyár színtípusba tartozunk

A nyár színtípus kék árnyalata az égkék

A nyár színtípus kék árnyalata az égkék

  • Világos bőrtónusunk és lágy, kevés kontraszttal rendelkező az arcunk felépítése
  • A legjobban a pasztell, világos színek állnak, mint az orgona, púderrózsaszín vagy zsálya, amit ezüst vagy fehérarany ékszerekkel egészítsünk ki
  • A mi kék árnyalatunk: az égkék

Ha az ősz színtípusba tartozunk

Az ősz színtípus szépségét a földszínek emelik ki igazán

Az ősz színtípus szépségét a földszínek emelik ki igazán

  • Meleg tónusú a bőrünk, mint az olíva, erőteljes, karakteres arccsontozatunk van
  • Legjobban a meleg földszínek, a sötét narancs, khaki és szürkészöld áll, arany ékszerekkel
  • A mi kék árnyalatunk: szürkéskék

Ha a tél színtípusba tartozunk

A tél színtípusnak állnak jól a fillteres és fénylő anyagok

A tél színtípusnak állnak jól a filteres és fénylő anyagok

  • Világos bőrünk van és erőteljes, karakteres arccsontozatunk
  • A magenta, smaragd és tengerészkék ékszerek mutatnak rajtunk a legjobban, lehetőleg ezüstből
  • A mi kék árnyalatunk: türkiz, zafír vagy tengerészkék, sok flitterrel vagy fényes anyagból, mint a szatén

Forrás: Wall Street Journal, fotó: Unsplash