Neked mi a színtípusod? Megmutatjuk, hogyan sminkelj!

2023. június 01.
Páll Adrienn, a New School of Makeup sminkakadémia vezetője ezen a héten az évszakelmélethez kapcsolódó sminkekről mesél, megmutatva, kihez melyik színcsoport áll a legközelebb.
szintipus-elmelet-smink

Az előző cikkemben, a Johannes Itten-féle Évszakelmélet alapján írtam nektek a különböző évszakokban fellelhető színek csoportjairól. Ezek a színcsoportok mindig bizonyos típusú embereken mutatnak jól attól függően, hogy ők milyen bőrtónussal, hajszínnel és szemszínnel vannak megáldva.

Az elég szembetűnő, hogy egyes színek kifejezetten jól állnak nekünk; kiemelik a szépségünket, ragyogóbbnak, vitálisabbnak nézünk ki, ha viseljük őket. Ilyenkor általában kapjuk is a bókokat. Ugyanakkor más árnyalatok pedig kifejezetten sápasztanak, öregítenek, vagy éppen fáradtabbnak mutatnak bennünket; így aztán ösztönösen eltávolodunk a használatuktól, pedig lehet, hogy máson nagyon is tetszenek. Tehát nincs mese; azt leszögezhetjük, hogy a harmonikus megjelenés egyik alappillére a színek személyre szabott tervezése/alkalmazása.

Ma Somogyvári Edittel, stylist-színtanácsadóval, az évszakokhoz kapcsolódó stílus- és karakterjegyeket vesszük górcső alá, hogy ezzel is segíthessünk nektek abban, hogy jobban megtalálhassátok, melyik színcsoport áll hozzátok a legközelebb.

Íme Edit leírásai az évszakokról:

Tavasz

Smink: Czire Denissza – NSM Facechart Verseny 2023 amatőr kategória 1. helyezett,  Modell: Máté Anna – Lake Models, Styling: Somogyvári Edit, Ruha: Navona Fashion, Ékszer, öv: Delacier, Haj: Lencsés Dóra, Fotó: Jouca Portraits by Csató Zsuzsi

Játékossága, vibráló személyisége azonnal átjön a ruháin keresztül, hiszen szereti a részletgazdag kiegészítőket, halmozni a színeket, és az öltözködésén belül a rétegeket. Szereti a kicsit organikus formákat; a nagyon geometrikus nem az ő világa. Nyitott személyiség, a világ történéseire érzékenyen reagál. A természet, a napfény a lételeme.

Nyár

Smink: Mágó-Németh Gordana – NSM Senior Team, Modell: Mezőközy Lily – Lake Models, Styling: Somogyvári Edit, Ruha: Navona Fashion, Ékszer: Delacier, Haj: Lencsés Dóra, Fotó: Jouca Portraits by Csató Zsuzsi

Kifinomult, inkább decens, szofisztikált stílusjegyek ismerhetők fel nála. Nem szereti a harsány darabokat, bár egy pinket vagy erősebb kék színt azért betesz a ruhatárába. Minták terén nyitottabb, szereti a virágos, de a geometrikus formavilágot is. Sokszor választja a nemesfém ékszereket, ebből is az ezüstöt vagy a fehér aranyat. Kifinomultságával leginkább egy angol ladyhez hasonlítható.

Ősz

Smink: Páll Adrienn, Modell: Bognár Alexa – Lake Models, Styling: Somogyvári Edit, Ruha: Navona Fashion, Ékszer, öv: Delacier, Haj: Lencsés Dóra, Fotó: Jouca Portraits by Csató Zsuzsi

Az ősz legtöbbször a természetes anyagokból választ; a len, a viszkóz, a selyem, a pamut az ő világa. A mintákban a népies, a folklór, az etno áll hozzá a legközelebb. Szereti rétegezni a ruhadarabokat. Az ékszerek anyagát szintén a természetesség jellemzi: fa, réz, textíliák, mindezek organikus formavilággal. Jellemző rá a hagyományőrzés, az örökség védelme; így a régi tárgyak, ékszerek gyűjtése közel állhat hozzá.

Tél

Smink: Gődény Csilla – NSM Facechart Verseny 2023 pro kategória 1. helyezett, Modell: Kapusi Kira, Styling: Somogyvári Edit, Ruha: Navona Fashion, Ékszer: Delacier, Haj: Lencsés Dóra, Fotó: Jouca Portraits by Csató Zsuzsi

A tél típus szereti a drámaiságot, a nagy, túlzó vonalakat. Nem kedveli a mintákat, inkább az egyszínű szetteket választja, ha teheti. Maximum a csíkos vagy a pöttyös mintát hozza be a ruhatárába. A nagy, hangsúlyos kiegészítők tartoznak hozzá, melyek önmagukban statement darabok. Neki semmi sem túl sok.

Az NSM Senior Team által kreált, példaként kapcsolódó lookokat alkalmi viseletekben hoztuk el nektek, melyek divatorientáltan mutatják be a színek, textúrák, motívumok arzenálját.

Szerinted te hova tartozol?