Ezért imádja a bőröd a rózsakvarcot

2023. augusztus 07.
A szemet gyönyörködtető, kecses rózsaszín ásvány egyre kedveltebb a bőrápolásban – és már nemcsak masszírozóeszközként, hanem kozmetikumok összetevőjeként is hódít. Eláruljuk, miért érdemes rózsakvarcot tartani a neszesszerünkben.
rozsakvarc-borapolas

Az ásványoknál általában felmerül a kérdés: vajon mennyire kell spirituálisan nyitottnak lennünk ahhoz, hogy elfogadjuk, a rózsakvarc nagyon hatékonyan beépíthető a bőrápolási rutinunkba? A válasz az, hogy semennyire. Ezt a féldrágakövet ugyanis használhatjuk kizárólag a fizikai tulajdonságai miatt. De persze azért azoknak is hozunk nagyszerű érveket mellette, akik a kevésbé materiális magyarázatokra is vevők.

Finomra őrölve

Ezt a lágy fényű, halvány rózsaszín ásványt legtöbbször maszkokban, bőrradírokban használják őrleményként. „Az apró szemcséjű rózsakvarc, mint bármilyen szemcsés összetevő, a bőr fizikai hámlasztására alkalmas – magyarázza Varga Erika kozmetikus, természetgyógyász. – A fizikai bőrradírok enyhe koptató hatásuknak köszönhetően segítenek eltávolítani a bőr legfelső rétegéről az elhalt hámsejteket, amelynek köszönhetően az arc élettel telibb, egészségesebb színű lesz. A rózsakvarc tehát elsősorban az egészséges, üde ragyogást tudja biztosítani a kozmetikumokban, a hidratálásért, az öregedésgátlásért vagy a feltöltésért már a többi hatóanyag felel.” A mechanikai, azaz szemcsés hámlasztók esetén tudni kell, hogy érzékeny, rosaceás, pattanásos, gyulladt vagy sérült bőrön nem ajánlott őket alkalmazni, és csakis olyat érdemes használni, amelyben apró, lekerekített szemcsék vannak, hogy elkerüljük a mikrosérüléseket. Ha jól választunk, akkor valóban üdébb, tisztább lehet az arcbőrünk, és az egyéb ápoló termékek is hatékonyabban szívódhatnak fel.

Luxusérzet

A rózsakvarc az arcmasszírozó eszközök között mára igazi sztár lett: görgős rollerek, lapos, ívelt formájú gua sha masszázskövek, masszírozó pálcák és relaxáló gyöngymaszkok is készülnek belőle. A kérdésre, hogy miért éri meg rózsakvarc masszírozót választani műanyag, fém vagy fa helyett, megkapjuk a választ, amint kipróbálunk egyet. Egészen más érzés kézbe fogni és a bőrünkhöz érinteni egy ilyen eszközt. A rózsakvarc tapintása szobahőmérsékleten is kissé hűvös, lehűtve pedig sokáig megtartja a hideget, aminek köszönhetően nagyon hatékonyan bevethető duzzadt, ödémás arc vagy szem esetén. Akinek inkább a langyosabb hőmérséklet komfortosabb, meleg vízben egyszerűen felmelegítheti, így relaxáló, az izmokat ellazító masszázs is végezhető vele. A melegített rollerrel a hatóanyagok felszívódása is fokozható. A csiszolt rózsakvarc felülete különösen sima, selymes érzetet ad, pár csepp szérum vagy arcolaj elég a vele végzett masszázshoz. Ennek a simaságnak köszönhetően könnyen tisztán tartható, fertőtleníthető.

A sztárok legújabb kedvence a szem körüli területet vagy akár az egész arcot lefedő, hengeres rózsakvarc gyöngyökből „szövött” relaxmaszk. Ezt a krém- és a fátyolmaszkokra is fel szokták helyezni, a lazán összefűzött gyöngyök szövete felveszi az arc formáját, idomul annak görbületeihez. Enyhe nyomást gyakorol az arcra, mégpedig akkorát, hogy a kövek súlyának köszönhetően már érezhető relaxáló hatással is bír. Az alapelve a súlyozott takaróéhoz hasonló, amely egy nyugtató, szorongásoldó, alvást segítő terápiás eszköz. Természetesen a szem- vagy az arcmaszk jóval kisebb felületen hat, és nem ér fel egy terápiával, de sokat segíthet, hogy ellazuljunk, és bónuszként a felvitt hatóanyagok felszívódásának is kedvez.

Ráhangolódás

Aki hisz az ilyesmiben, vagy legalábbis nyitott rá, az a féldrágakövek lélekre kifejtett hatása miatt is kipróbálhatja a szépítő rózsakvarcot – masszírozóként, arcápolóként vagy akár ékszerként is. „A rózsakvarc a szépség, az öngondoskodás és a feltétel nélküli szeretet ásványa – meséli Török Móni sminkes, szépségtanácsadó. – Az ásványgyógyászat szerint bőrfiatalító, -feszesítő, -nyugtató tulajdonságokkal bír, és azt tartják, hogy ragyogóbbá teszi az arcot. A vele végzett masszázsnak nemcsak fizikai, hanem energetikai hatása is lehet: amellett, hogy serkenti a nyirokkeringést, fokozza a vérkeringést, átmozgatja az arc izomzatát, a rózsakvarc szeretetteljes energiájára hangol. A szerelem, a szeretet és a szív kövének is szokták nevezni, és különösen ajánlják azoknak, akiknek jól jön egy kis segítség önmaguk elfogadásához.

Úgy tartják, növelheti az önbizalmat és a pozitív önértékelést.” Még ha kissé kétkedve is fogadjuk ez utóbbi kijelentéseket, mindenképp érdemes a rózsakvarcnak esélyt adni az arcápolásunkban, mert a rendszeres masszázs és a gyengéd, óvatos, megfelelően végzett radírozás jótékony, szépítő hatásához kétség sem férhet.

rozsakvarc-borapolas5 szabály az arcmasszázshoz

Ahhoz, hogy a rózsakvarc eszközökkel végzett masszázs igazán eredményes legyen, néhány dologra érdemes ügyelni:

1. Minden esetben használjunk szérumot vagy arcolajat, hogy a roller könnyedén haladjon a bőrön.
2. A mozdulatok belülről kifelé és lentről felfelé irányuljanak.
3. A szem alatt kis görgővel, és csak nagyon óvatosan masszírozzunk.
4. Úgy vezessük a görgőt, hogy érezzük az izmokat is átmozgató hatását, de ne húzzuk-feszítsük a bőrt.
5. Ha gua sha kővel masszírozunk, jó, ha először szakembertől vagy megbízható forrásból származó oktatóvideóból sajátítjuk el az alaptechnikát.

A mi ajánlatunk

  1. Evolve Rózsakvarc arcradír 9590 Ft
  2. 7th Heaven Rózsakvarc Peel-off arcmaszk – dm.hu 999 Ft
  3. Bielenda Crystal Glow Rózsakvarc hidratáló és ragyogást adó primermaszk 470 Ft
  4. Wishful Feszesítő és ragyogásfokozó arcmaszk cultbeauty.comAvon Planet Spa arcmasszírozó 5000 Ft
  5. Omorovicza Rózsakvarc görgős arcmasszírozó 23 500 Ft
  6. Revolution Skincare Gua Sha Rose Quartz masszázseszköz 5470 Ft
  7. Rózsakvarc arcmaszk angelacaglia.com
  8. Crystallove Rose Quartz Mask szemmaszk 31 570 Ft

Szerző: Rózsa Ágnes, fotó: Unsplash

Ez a cikk a Marie Claire korábbi lapszámában is megjelent.