A hosszú távú szépségprogram sokkal kifizetődőbb

2023. augusztus 21.
Könnyű elveszni a legújabb kozmetikumok és a legmodernebb bőrfiatalító eljárások között, egy vadonatúj trend azonban épp ezt igyekszik kiküszöbölni. Ha a bőrápolásra nem aktuálisan megoldandó feladatként, hanem hosszú távú programként gondolunk, sokkal jobb eredményeket érhetünk el.
tudatos-szepsegprogram-hosszutavon

Tiszta sor, hogy mennyivel jobb formába kerülhetünk egy profin összeállított edzésprogrammal, mint ha csak ötletszerűen sportolgatnánk. Valahogy így kell elképzelni azt is, amikor a szépségápolás szakértői felépítenek egy bőrápolási programot. Ahogy az edző (és sok esetben a csapata) a fitnesztermi gyakorlatok mellé otthoni vagy a szabadban végezhető edzéstervet, étrendet, nyújtási és relaxációs tippeket is ad, úgy egyre több bőrszépítéssel foglalkozó szakember gondolkodik holisztikusan a szépségrutinunk és a korai bőröregedést megfékező kezeléstervek kapcsán.

Biztos alapokon

„A jó arcápolási rutin kialakításához tisztában kell lennünk a bőrtípusunkkal, de ez tényleg csak a legelső lépés – figyelmeztet Jilek Viktória bőrápolási tanácsadó, természetgyógyász. – Fontosnak tartom, hogy ezt minden esetben szakember határozza meg, ugyanis gyakran tapasztalom, hogy sokan tévesen diagnosztizálják a saját bőrüket, így persze a maguk által választott kozmetikumok se lesznek olyan hatásosak. Egy hosszú távon fenntartható program felépítéséhez a bőrtípuson túl figyelembe kell venni az életmódot és az átmeneti bőrállapotokat is. Emiatt a választott kezelések gyakorisága és fajtái is változhatnak, és az is, hogy épp hányféle kozmetikumot használunk. Szerintem elengedhetetlen, hogy legyen mellettünk olyan szakértő, aki segít irányt mutatni és motiválni.”

Az egész képet nézzük

Egy jó szakember ráadásul nem csak a tüneteket igyekszik kezelni átfogó tanácsadásával. „A bőr minőségére és állapotára a belső működésünk is hatással van – folytatja Jilek Viktória. – A szervezetünkben minden mindennel összefügg. Minél inkább megteremtjük a feltételeket a szervezetünk optimális működéséhez, annál jobban el tudja látni azokat a feladatokat is, amelyektől a bőrünk szebb lesz. Alapvető, hogy a tanácsadás során felmerüljön a táplálkozás, a testmozgás, a stresszorok meghatározása, a betegségek és az allergiák ismerete, a használt tisztító-, tisztálkodószerek és a magunkkal cipelt lelki problémáink is. A fizikai jóllét mellett ugyanolyan fontos a lelki, érzelmi stabilitás. Továbbá a szakértőnek fel kell ismerni azt is, amikor tovább kell irányítani a hozzá fordulót: nőgyógyász, bőrgyógyász, mesterkozmetikus, táplálkozási tanácsadó, kineziológus, pszichológus, belgyógyász, endokrinológus, gasztroenterológus segítségére is szükség lehet. Szerencsére ma már egyre több szépségklinikán fűződnek össze ezek a területek.”

A tartós karcsúság titka

A testkezeléseknél ugyanígy fontos, hogy ne csak egy-egy trendi alakformáló kúrára nevezzünk be, hanem az egész életmód átalakításában, jól átgondolt kezeléstervben gondolkodjunk. „Az ötletszerűen, nem megalapozottan kiválasztott kezelések maximum tüneti megoldást nyújthatnak, és elég nagy a kudarc, a csalódás esélye ilyen esetekben – magyarázza Jójárt Lilla kozmetikus, testkezelő, életvezetési és funkcionális táplálkozási tanácsadó. – Ha csak a tüneteket kezeljük, például a felesleges zsírt igyekszünk lebontani, de az okokat nem próbáljuk felderíteni és megszüntetni, akkor nem lesz hosszú távú a siker. Nagyon nem mindegy például egy fogyasztó kezelésnél, hogy a zsírfelesleg zsigeri vagy kötőszöveti, hiszen másféle kezeléskombináció hozhat eredményt egyik és másik esetben. Ahhoz, hogy valóban segíteni tudjunk, ezen a területen is részletes állapotfelmérésre van szükség: ismerni kell az illető táplálkozási szokásait, az anyagcseretípusát, a hormontípusát, a már diagnosztizált problémáit, és ennek tudatában érdemes kiválasztani a megfelelő módszert. Az embereknek egyre inkább szükségük van arra, hogy a figyelembe vegyük a személyes adottságaikat, a történetüket, és egészségtudatosságra is tanítsuk őket.”

Együtt könnyebb

A hosszú távra tervezni az olyan kezeléseknél is lényeges, amelyeknek hónapokig, évekig tartó látványos hatása van. Szerencsére az esztétikai bőrgyógyászat és a plasztikai sebészet sem csak a technikák és az alapanyagok terén fejlődött hatalmasat, a szakemberek egyre komplexebben gondolkoznak az arc és a test szépítéséről, formázásáról is.

„Ma már nem a ránctalanság a legfőbb szempont, hanem hogy fiatalos, a kor adta kereteken belül elérhető legjobb eredményt érjük el – mondja dr. Kriston Renáta bőrgyógyász. – Ehhez az kell, hogy egyénre szabott programot, tervet készítsünk, hiszen nincs egyetlen csodakezelés, amely minden problémát megold. Érdemes lépésről lépésre haladni, és az egyre progresszívebb beavatkozásokat akkor meglépni, amikor szükség lesz rájuk. Az lenne a legjobb, ha az életünk során az otthoni bőrápolás, a kozmetikai kezelések, az esztétikai bőrgyógyászat, illetve akár később a plasztikai beavatkozások egymást erősítő, építő folyamatok lennének. Mi, szakemberek nem egymás ellen vagyunk: szerintem a jövő, hogy ezt a fajta együttműködést a páciens érdekében még jobban meg tudjuk szervezni. És amennyiben a konzultáció során felmerül, hogy a háttérben meghúzódó betegség következményeként alakult ki a bőrtünet, akkor mindenképp el kell indítani a páciens kivizsgálását.”

Jó, ha olyan klinikára, központba megyünk, ahol mindehhez változatos, személyre szabható infúziós terápiák, laborvizsgálatok is elérhetők, és figyelnek a korábban már említett társszakmák bevonására. A személyre szabott bőrápolási tanácsadás, az orvoskozmetikai kezelések és orvosesztétikai beavatkozások biztosítják, hogy a belső egyensúlyhoz fiatalos külső társuljon, és mindezt hosszú távon is meg tudjuk tartani.

Helyes arcápolási program lépésről lépésre

  1. Először is mindenképp konzultáljunk kozmetikussal, ha nincs bevált szakemberünk, ajánlás útján keressünk.
  2. Kérjük meg, hogy segítsen a bőrtípusunk beazonosításában, és mondja el az otthoni ápoláshoz kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.
  3. Szerezzük be a hiányzó, ajánlott termékeket. Nem kell minden meglévő arcápolónkat lecserélni, ha valami bevált és a szakértő is jónak ítéli, használjuk el.
  4. Ha bőrproblémával küzdünk, beszéljük át az aktuális táplálkozási szokásainkat is, amennyiben a kozmetikus nem tud ebben segíteni, keressünk dietetikust vagy bőrgyógyászt.
  5. Végezzük kitartóan és precízen az ajánlott rutint. Amennyiben öt-hat hét elteltével nem tapasztaljuk a kívánt változást, konzultáljunk újra, és finomítsuk a tervet.
  6. Ha beállt a rutin, kiegészítő kozmetikai és esztétikai kezelésekben is gondolkozhatunk. Olyan bőrgyógyászt keressünk, aki a bőrápolási tervünket nem áthúzni és újraírni, hanem kiegészíteni, kibővíteni szeretné az aktuális bőrállapotunknak megfelelően.

A polcról a kabinba

tudatos-szepsegprogram-hosszutavon
A nagy kozmetikai márkák is egyre inkább felismerik, hogy a krémeknél lehet – és kell is – többet kínálni a vásárlóknak. Ennek érdekében mind több cég nyit a termékeivel dolgozó kozmetikai kabinokat, ahol az otthoni arcápolási rutin összeállításában is rendelkezésre állnak.

– A Váci utcai Estée Lauder üzletben kialakított szalonban az életkornak, a bőrtípusnak és a bőrproblémának megfelelő termékek használatával történik a kezelés. Ajándék relaxációs kézmasszázs és opcionálisan távozó smink is jár hozzá.

– Két Douglas üzletben, a Mammutban és a Westendben is elérhető a Lancôme professzionális kezelése. Az egyórás szolgáltatás során, amely bőrdiagnózist és egy könnyű sminket is magában foglal, az Absolue termékcsalád revitalizáló, feszesítő, ragyogást adó hatását lehet élvezni.

Szöveg: Rózsa Ágnes Fotó: Getty Images

A cikk a Marie Claire egyik korábbi lapszámában jelent meg.