Ez történik, ha a mesterséges intelligencia állítja össze a szépségrutinunkat

2023. június 27.
Személyre szabott anti-aging bőrápolási rutint “kért” egy amerikai szépségszerkesztő a ChatGPT keresőjétől. A mesterséges intelligencia vezérelte chatrobot egy 12 lépésből álló útmutatóval állt elő, amelyhez több mint 250 dollárba kerülő szépségterméklistát is ajánlott.
chatgpt-szepsegrutin-borapolas

A mesterséges intelligencia (MI) ma már szinte minden területen érezteti erejét. Innovatív és hatékony egyben, így a szépségszektor szereplőinek életéből sem maradhat ki. Az Insider magazin egyik vezető egészség/szépség téren író és szerkesztő munkatársa, Julia Pugachevsky egészen konkrét kéréssel fordult a mesterséges intelligencia vezérelte chatrobothoz.

ChatGPT szépségrutin több nekifutásra

“Megpróbáltam személyre szabott öregedésgátló bőrápolási rutint létrehozni a ChatGPT segítségével. Beletelt néhány kísérletbe, hogy végül használható szépségrutin ajánlásokat szerezzenek, amelyek hosszúak, bonyolultak és drágák voltak.” – írta tapasztalatairól az újságíró, hozzátéve, hogy a kísérlet alapján úgy véli, a speciális bőrproblémákkal küzdőknek igenis ragaszkodniuk kell a bőrgyógyász szakértő tippjeihez.

A mesterséges intelligencia chatbotjai az utóbbi hónapokban izzanak a munka súlya alatt, szakemberek profi, fizetett előadásaihoz is számos “hasznos” karaktert, bekezdést tesznek össze pillanatok alatt, de akár a kockás has, vagy a ragyogó bőr titkát is megtudhatjuk pillanatok alatt, hála a ChatGPT keresőjébe beírt pontos keresőszavaknak hála. Valóban hasznos, gyors, és egyben ijesztő megoldás is lehet sok mindenre a mesterséges intelligencia.

“Bár óvakodtam az MI-től, azt is tudom, hogy gyorsan növekvő, állandó, minden területet érintő jelenlétére nem bírok ráhatással. Ahelyett, hogy azon aggódnék, hogy végül hogyan fog helyettesíteni, jobb, ha megtanulom, hogyan is működik ez a technológia. Bőrápolási szerkesztőként úgy döntöttem, hogy jó teszt az lenne, ha összehasonlítom a ChatGPT szépségrutint a bőrgyógyászoktól kapott korábbi tanácsokkal. Ezért olyan személyre szabott bőrápolási rutint kértem az MI-től, amely egy 31 éves nő öregedés elleni problémáira ad választ.” – írta Julia Pugachevsky.

Pár kattintással végül kapott is egy megvalósítható rutin tervet, amelyet azonban irreálisnak és túlárazottnak érzett. “Nem szereztem átütő tudást, de megnyugodva zártam le a kísérletet – a mesterséges intelligencia valószínűleg nem fog egyhamar helyettesíteni sem engem, sem a bőrgyógyászokat.”

ChatGPT bőrápolási rutinok sora

Az első keresése a következő volt: „Írjon bőrápolási rutint egy 31 éves nő ráncainak csökkentésére.” Az elkészült rutin hasonló volt a bőrgyógyászok korábbi tippjeihez – a peptides termékek és a fényvédők használata hasznos út az öregedésgátló bőrápolási rutinban.

A rendszer hibája ugyanakkor a jelek szerint, hogy sok homályos variációt és termékjavaslatot tartalmaz. Korlátozott útmutatást adva arra vonatkozóan, hogy milyen sorrendben is kell felvinnünk a termékeket, vagy hogy éppen melyik napszakban kell használni őket. A szerkesztő itt példaként említette, hogy míg sok bőrgyógyász a retinol kizárólag éjszakai használatát javasolja, a C-vitamin szérumot pedig általában ajánlott reggel használni, itt nem voltak hasonló hasznos és fontos tippek.

chatgpt-szepsegrutin-borapolas

A második keresésnél, „Melyek a legjobb öregedésgátló bőrápoló termékek egy 31 éves nő számára?” az ajánlati lista egy kicsit pontosabb volt. Igaz, itt sem derült ki, hogy a felsorolt szépségtermékeket hogyan kell használni, vagy hogy szabad-e egyszerre többet rétegezni.

Egy újabb, napi bőrápolási rutint kérve – konkrét termékajánlatokkal egy 31 éves nő számára, aki a homlok ráncait csökkentené – már megérkezett az addigi legjobb ChatGPT szépségrutin. A mesterséges intelligencia szépségterve: 6 lépésből álló rutin reggel és este.

A ChatGPT szépségrutin termékeinek listája

Magasabb és alacsonyabb árú bőrápoló termékek is kerültek a listára, megadva a választás lehetőségét. Volt így 11,70 dolláros The Ordinary szérum vagy egy 58 dolláros Paula’s Choice szérum is az idulók között, és meglepő módon három olyan terméket is javasolt a ChatGPT, amit már használt a szerkesztő. retinol szérumot, sminklemosót és fényvédőt.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images, Pexels, Instagram