Ezek ma a testápolás csúcseszközei

2023. augusztus 23.
A szépségápolásban mindig is az arcbőrünk kezelése kapta a legnagyobb figyelmet – egészen mostanáig. Az utóbbi hónapokban sorra jelennek meg az izgalmasabbnál izgalmasabb testápolási innovációk, így mondhatjuk, hogy végre kezdünk túlnőni a testradír-tusfürdő-testápoló hármasán.
testapolas-kezelesek-termekek

Amikor egy hosszú nap után igyekszünk letudni a bőrápolási rutinunkat, a legtöbben hajlamosak vagyunk az idő nagy részében az arcbőrünkre koncentrálni. Tonikok, szérumok, fátyolmaszkok, hámlasztók és krémek követik egymást, miközben a testünk bőre örülhet, ha néha jut neki egy kis hidratálás. Pedig ma már számtalan eredményorientált készítménnyel és formulával találkozhatunk, amely nyaktól lefelé is ápol és szépít.

A tudatosság új szintje

„Egyre többen célzottan keresnek hatékony megoldást nyújtó testápolási termékeket – mondja Tamás Eszter kozmetikus. – A vásárlók már nem elégszenek meg egy szemcsés testradírral vagy egy egyszerűbb hidratálóval. Ahogy az arcápolás terén, úgy a testápolásban is megjelent a fogyasztói tudatosság.

Az emberek ismerik a szépségápolási trendeket, figyelik az összetevőket, így a smart és clean beauty (azaz az okos és tiszta formulák) iránti igény is folyamatosan növekszik. Ez részben annak is köszönhető, hogy a koronavírus-járvány során otthon töltött idő alatt elkezdtük fejleszteni magunkat ezen a területen is: felerősödött az öngondoskodás szerepe, amelynek az arcápoláson túl része a testápolás is.”

testapolas-kezelesek-termekek

Célkeresztben az aktív összetevők

2022-ben számos élvonalbeli kozmetikai márka jelent meg új testápolási sorozattal. „Ahogy én látom, különösen nagy népszerűségnek örvendenek a testen használható kémiai hámlasztók, AHA-, BHA-savak, különleges textúrájú tusfürdő, tonikok, testpermetek” – magyarázza a szakértő. 

Segítenek a háton, a törzsön, a nyakon, a mellkason felbukkanó pattanások megelőzésében és gyógyításában, de a pigmentfoltok halványításában, az úgynevezett keratosis pilaris, azaz a grízes bőr eltüntetésében és a bőrfeszesítésben is. Nagyobb a hangsúly az olyan regeneráló, a bőr védőrétegét erősítő összetevőkön is, mint a ceramidok, az urea, a hialuronsav, a glicerin, a peptidek vagy a niacinamid.

Nem csoda, hogy ilyen erős, aktív hatóanyagokat építenek be a testápolókba is, hiszen mind többeket érint az ekcéma, a száraz bőr és a pikkelysömör (pszoriázis), amelyek kezelésében a már említett összetevők bizonyítottan hatékonyak. Ugyanezen okból figyel ma már olyan sok márka arra, hogy hipoallergén, illat-, színezék- és alkoholmentes kozmetikumokat készítsen. Ráadásul a korai bőröregedés megelőzésére megjelentek a különböző anti-aging termékek, így az öregedésgátlás két sztárösszetevőjét, a C-vitamint és a retinolt is rendszeresen belecsempészik testápolókba.”

A különböző összetételeken túl ráadásul a textúrák között is válogathatunk: a korábbi lotionállagú krémet szilárd masszázstömbök, testvajak, -gélek, -olajok, -balzsamok, -spray-k, -habok, -permetek váltották fel. A szilárd termékek ráadásul a környezettudatos szépségápolás hírnökei, így nemcsak a bőrünknek, a bolygónak is jót teszünk azzal, ha az esti rutinhoz egy ilyen darabra esik a választásunk.

A nyirokkeringés fokozása

Virágkorukat élik a nyirokrendszer stimulálására bevethető masszírozó eszközök is. Az otthoni wellnessélményért már nem csak a krémeket, balzsamokat, olajokat használhatjuk, hiszen a masszázs mint self-care rituálé is igen népszerű. A szárazkefe sörtéi például segítenek eltávolítani az elhalt hámsejteket és javítják a bőr azon képességét, hogy megszabaduljunk a felesleges salakanyagoktól a pórusokon keresztül.

A zuhanyzás előtt, száraz bőrön végzett masszázs serkenti a vér- és nyirokkeringést, valamint az oxigénáramlást, így egy kis extraként energizáló, cellulitcsökkentő hatással is bír. A kozmetikus azért óvatosságra int: érzékeny, problémás (pikkelysömör, illetve egyéb bőrbetegségek) vagy sérült bőrre nem javasolja ennek a kiegészítőnek a használatát.

testapolas-kezelesek-termekek

A Távol-Keleten évezredek óta ismert, szebbnél szebb ásványokból készülő gua sha kövek néhány éve Európában is berobbantak a köztudatba – YouTube-, Tiktok- és Instagram-videók százai mutatják meg a helyes masszázstechnikát. De míg korábban inkább csak az arcon, az utóbbi időben már a testünkön alkalmazva is hódít ez a trend, amely tényleg megérdemli a reflektorfényt, a szárazkefés masszázshoz hasonlóan ugyanis vér- és nyirokkeringés-fokozó, lazítja az izomblokkokat, oldja a stresszt és még feszesít is.

A technológia fejlődésének hála innovatív megoldásokból sincs hiány. „A mikroáramos, ultrahangos, galvánáramos mélytisztító készülékeket például az arcon túl a testünkre is nyugodtan bevethetjük – magyarázza Tamás Eszter. – A szalonkezelések közül jelenleg az ebédidőnkben is simán elvégezhető LPG-nyirokmasszázs az egyik legnépszerűbb, mindössze harminc perc alatt javíthatunk vele a bőrünk állagán. Feszesít és mérsékli a narancsbőr tüneteit.

Sőt, a kezelés jó hatással van többek között az izomlázra, a gyulladásokra, csökkenti a stresszt, segít az alvásproblémákon, valamint gyomor- és bélrendszeri panaszokon és erősíti az immunrendszert.”

Testápolási rutin

Az ápolási rutin kialakítása nélkülözhetetlen a szép bőrhöz. Ez annyit tesz, hogy reggel és este meghatározott sorrendben következnek egymás után a bőrünk igényeinek megfelelő hatóanyagokat tartalmazó termékek. A tudatos, személyre szabott bőrápolás azonban nem érhet véget az arcunknál, hiszen a bőrünket nyaktól lefele is ápolni kell.

„Szükségünk van testápolási rutinra, még akkor is, ha nincs különösebb gondunk a bőrünkkel – javasolja a szakértő. – A megelőzés mindenhol kulcsfontosságú, ha idősebb korunkban is szép, egészséges bőrrel szeretnénk büszkélkedni. A testünk ápolására fontos és érdemes időt szakítani, hiszen a gondoskodás, a testünk érintése, krémezése, masszírozása által nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is megszépülünk és feltöltődünk.”

A kozmetikus tanácsai

  1. Először is vizsgáljuk meg, hogy milyen bőrproblémára keresünk megoldást, vegyük nagyító alá a testünket. Extrahidratálás, feszesítés vagy pattanások, netán pigmentfoltok eltüntetésére?
  2.  Általánosságban a rutinunk egy kíméletes, SLS-mentes tusfürdőből vagy szappanból, a bőrproblémának megfelelő állagú és zsírosságú testápolóból, a hidegebb hónapokban testolajból, valamint heti egyszer használt testradírból vagy -hámlasztóból álljon.
  3. Nappalra a ruhával nem fedett testrészekre (például a nyakra, a kézfejre) – az arcunkhoz hasonlóan – fontos a széles spektrumú fényvédő használata, ami legalább télen 25-30 faktoros legyen. Ennek nemcsak a ráncok és a pigmentfoltok, de a bőrrák és egyéb rosszindulatú bőrbetegségek megelőzésében is lényeges szerepe van.
  4. Ha aknéval küzdünk, a kémiai hámlasztók közül a BHA-t válasszuk. A fizikai radírokat a pattanásos részeken mindenképpen kerüljük, hiszen fokozhatják a gyulladást és felsérthetik a bőrt.
  5. Amennyiben a feszesítés vagy a folthalványítás a cél, akkor az AHA-savakat (glikolsav, tejsav, mandulasav) részesítsük előnyben.
  6. Extrémszáraz bőrre szinte bármilyen olajat használhatunk. Ha hajlamos a bőrünk a pattanásra, akkor nem komedogén terméket kell keresnünk. Ilyen lehet többek között a jojoba-, a szkvalán-, a kendermag- vagy az argánolaj is.

Kellékek az esti rituáléhoz

  • Testkezelő okoskütyü Foreo Luna 4 foreo.com
  • Bambusz masszázskefe Crystallove – notino.hu
  • Krémes testápoló száraz bőrre Bioderma Atoderm
  • Retinolos kezelés Paula’s Choice – skinsmart.hu 
  • Hámlasztó szérum Ren Skincare – tinamu.hu 
  • Agyagos testpakolás Rituals 
  • Bőrbarát, urea- és glicerintartalmú tusolóhab Eucerin  

Szerző: Jaksa Petra, fotó: Getty Images

Ez a cikk a Marie Claire egyik korábbi lapszámában is megjelent.