Így fordítsd a javadra az alapozót 40 felett

2023. október 06.
A finom ráncocskák és a mélyebb, látható ráncok, barázdák megjelenésével érdemes újra megtanulnunk az alapozást, és az ebben az életszakaszban előnyös felvitelét. Mutatunk pár profi tippet erre!
Alapozó 40 felett

Az életkor előrehaladtával a bőrünk megváltozik, ahogyan az igényei is, legyen szó a napi bőrápolásról, vagy akár a napi bevált alapozó formulájáról. A komplexebb összetételű formuláktól ilyenkor már az érett bőr minőségének javítása mellett az öregedés jeleinek enyhítését is várjuk. A YouTube-on, TikTokon található smink tutorialok többségében az arcápoló termékeket és a technikákat bemutató influenszerek többsége fiatal, hibátlan bőrrel, és, ha akadnak is bőrproblémáik, túlnyomórészt azok általában nem a kisebb-nagyobb ráncok megjelenéséről, alapozásáról szólnak. 

Lássuk, hogyan érdemes alapoznunk 40 felett. Tippek, amelyekkel 40 év felett is a legtöbbet hozhatjuk ki a sminkeléskor a bőrünkből.

1.  Kulcsfontosságú előkészítés 40 felett

Az alapozó kifogástalan felvitelének a legjobb módja – bármely életkorban –, ha első lépésként megfelelően előkészíted a bőrödet. „A hidratáltság kulcsfontosságú, ezért mindig olyan hidratáló krémmel kezdjük, amely táplál, de nem zsírosít, és nem teszi tönkre az alapozó textúráját” – mondja Nick Barose sminkes, aki Kim Cattrall, Angela Bassett és Holly Hunter sminkjeit is készíti. A  szem környékén különösen fontos a hidratálás, és hogy a bőr sima legyen. A maximalistáknál jöhet egy kis stimulálás egy gyors masszázs formájában.  

2. Találd meg a megfelelő alapozót

„Azok a primerek, amelyek segítenek enyhíteni a ráncok mélységét, nagyszerűek, mert akkor nem kell annyi alapozót használnunk” – mondja Barose, aki a Lancôme La Base Pro Perfecting Makeup Primert és az Armani Maestro UV Skin Defense Primer termékét tartja nagy kedvencnek. Azt javasolja az ügyfeleknek, hogy olyan alapozó formulákat keressenek, amelyek gyengédek a bőrhöz, és nem szárítanak vagy mattítanak. Egy másik lehetőség a balzsamszerű alapozók, a sminkes ezek közül a Tatcha’s The Silk Canvas és a Wander Beauty’s Rise and Prime termékeket ajánlja, amelyek hidratálják a bőrt, miközben a smink a helyén marad.

3. Személyre szabott mennyiség

Bár a „kevesebb több” jó alapszabály lehet, a valóság az, hogy ha nagyobb fedést szeretnénk, előfordulhat, hogy a folyékonyabb alapozók nem válnak majd be. Az ellenkezője azonban nem feltétlenül jobb alternatíva: „A nehéz, vastag formulák ugyanakkor kihozzák a finom vonalakat és ráncokat” – mondja Beau Nelson sminkes és fotós. Egy leheletkönnyű alapozás lehet minimális, mégis látványos.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Beau Nelson (@beau_nelson)

4. A hidratáló alapozók a barátaid 40 felett

„Keress kifejezetten hidratáló formulával rendelkező alapozót 40 felett” – ajánlja Westman, és mindehhez a saját Westman Atelier Vital Skin Foundationjét ajánlja. Ha másra vágysz, akkor íme néhány hívószó a kereséshez: tápláló, hidratáló, fényt, ragyogást adó” (moisture, hydration, luminous és glow, ha angol nyelven böngészel a neten). „Az érett bőr általában szárazabb, és maximális hidratálást igényel. A matt formulák erre nem jók; keress valami harmatos hatásút.” Ilyen lehet a Giorgio Armani Luminous Silk, a L’Oréal Paris True Match, a Chantecaille Future Skin Foundation és a Koh Gen Do Maifanshi Moisture Foundation is.

5. Óvatosan a púderrel

Ha zsíros a bőrünk, akkor valószínű, hogy nagy barátai vagyunk a kompakt púdereknek 40 felett is. Ha aggódunk, hogy megül a ráncokban, legyünk óvatosak vele, vigyünk fel kevesebbet. „Vigyázni kell, hova visszük fel. Keressünk olyat, ami selymes – nem szárít –, kivéve, ha valóban több fedésre van szükség bizonyos területeken” – mondja Barose, aki a Koh Gen Do Natural Lighting Powder termékéhez nyúl ilyen esetben. 

6. A legjobb eredmény érdekében használj szivacsot

Lehet, hogy az ujjaid használata az alapozó felvitelének legegyszerűbb módjának tűnik, cserébe a sminkszivacs használata egyenletes, természetes felületet biztosít. „Először az arc nagyobb területeire viszem fel az alapozót, például az orcára és a homlokra, majd jön az orr és az áll környéke” – mondja a sminkes, aki végezetül némi korrektort, vagy esetleg egy csipetnyi alapozót is felvisz a szemkörnyék alá.

Forrás: Allure, fotó: Getty Images