Így kombináld a szépségösszetevőket!

2021. április 09.
Ma már rengeteg szuper hatóanyag érhető el kereskedelmi forgalomban, de azt vajon tudod, hogy mit mivel nem szabad együtt használni? Szépségbloggerünk, Peonilla e heti blogposztjában beavat, milyen termékeket hogyan helyezz el helyesen a bőrápolási rutinodban.

Kellő információ hiányában, az esztelen halmozással számos bőrproblémát okozhatunk magunknak a helyes hatóanyag-kombinációkat és az alkalmazási sorrendet illetően.

„A bőr túltáplálása különféle hatóanyagokkal ugyanolyan ártalmas lehet, mint az, ha nem a megfelelő készítményeket használjuk a bőrünkön – mondja dr. Szabó Judit Anna. – Ezért nagyon fontos, hogy első körben ismerjük a bőrtípusunkat, és legyünk tisztában a fő problémánkkal, amit a legégetőbb orvosolnunk. Ha például már ráncosodunk, de közben érzékeny, száraz, hámló a bőrünk, akkor egyértelműen nem az anti-aging lesz az elsődleges cél, hanem a szárazság megszüntetése, a bőrbarrier, azaz a védőréteg visszaépítése.”

Hatoanyag-kisokos

Biztos alapok és fokozatosság

Először az alap bőrápolási rutinunkat kell kialakítanunk, azaz az arclemosás, a tonizálás és a hidratálás legyen rendben. Aztán jöhetnek az extra hatóanyagok, például egy C-vitaminos és/vagy retinolos szérum. A bőrtípusunk megállapításához és az alapok felállításához célszerű kozmetikus vagy bőrgyógyász segítségét kérni.

„Az új hatóanyagokat mindig egyesével vezessünk be, olyat ne csináljunk, hogy megveszünk háromféle hájpolt szérumot, és ezeket egymás után magunkra kenjünk. Hiszen ha irritáció vagy allergia lép fel, nem fogjuk tudni, melyik készítmény okozta. Tudatos bőrápolóként egyszerre csak egy új terméket használjunk, hiszen egy-egy hatóanyagnak minimum 4 hétre van szüksége, hogy kiderüljön, a bőrünkön valóban működik-e – mondja az anti-aging specialista. – Ez a retinol és retinolszármazékok esetében akár fél év is lehet.”

Tiltólistás kombinációk

Vannak hatóanyagok, amelyek kimondottan irritálóak, károsak lehetnek, ha együtt, egy rutinban használjuk őket, vagy kémiai jellegük miatt ki is olthatják egymás hatását. Ezért ezeket javasolt úgy elosztani, hogy az egyiket este, a másikat reggel alkalmazzuk. De nézzük, mik is az egymással összeférhetetlen hatóanyagok!

Fizikai + kémiai hámlasztók

Nem szerencsés szemcsés bőrradír után kémiai hámlasztó(ka)t (AHA, BHA stb. savakat) használni, ugyanis túlirritálhatjuk, túlhámlaszthatjuk a bőrt. Feszülés, égés, kipirosodás jelentkezhet, illetve a fokozott irritáció bőrgyulladást okozhat, amely pigmentációs zavarral, foltosodással járhat együtt.

Kémiai hámlasztók + C-vitamin

Szintén a túlhámlasztás rizikója miatt nem tanácsos együtt használni őket, hiszen a C-vitamin is koptatja a bőrfelszínt. Másrészt néhány sav megváltoztathatja a C-vitamin pH értékét, és így destabilizálja, azaz hatástalanná teszi. Érdemes tehát a kémiai hámlasztókat este, a C-vitaminos szérumunkat pedig reggel használni.

Retinol + AHA-savak; Retinol + benzoil peroxid

A retinol és az AHA-savak (pl. glikolsav, tejsav, gyümölcssavak) együtt, egy rutinban túl erősek lehetnek: irritációt, bőrpírt, hámlást okozhatnak. A retinol és az akne kezelésében népszerű benzoil peroxid viszont kioltja egymás hatását, ugyanis az utóbbi oxidálja a retinolt. De túlzottan száríthatnak, irritálhatnak is együtt.

Niacinamid + C-vitamin; Niacinamid + kémiai hámlasztók

A niacinamid (B3 vitamin) és a C-vitamin együtt irritációt válthat ki, vagy akár semlegesíthetik is egymás hatását. Használjuk inkább a niacinamidot este, a C-vitamint reggel. Ugyanígy a savakat is érdemes különválasztani a niacinamidtól: egyik este az egyiket, másik este a másikat alkalmazzuk.

Rézpeptid, SOD, EUK + kémiai hámlasztók

A rézpeptid (copper tripeptide-1), a SOD (superoxide dismutase), az EUK nevű antioxidáns is savérzékenyek, ezért nem ajánlott őket egyszerre használni.

Hatoanyag-kisokos

Bőrproblémához igazítva

Száraz, fakó, élettelen bőr

„Nagyon fontos és kissé alulértékelt ennél a bőrállapotnál az alapos arctisztítás és rendszeres hámlasztás. Gyakran, akinek száraz a bőre, hajlamos túlhidratálni, ami a nem megfelelő arctisztítás és hámlasztás hiányában csak még fakóbbá, szárazabbá válik, hiszen a megtévesztjük a bőrt, anyagcseréje lelassul, csökken az új sejtek termelődése, így a természetes hidratáló faktoré (NMF) is. Ennek következtében a felhám szarusejtjei nem tudnak leválni, ami tovább rontja a bőrlégzést, bőrmegújulást. A száraz bőrűeknek ideális az olajos vagy balzsamos arclemosás, a szappant, lúgos arctejeket kerülni kell, csakúgy, mint az alkoholtartalmú tonikokat. A hámlasztók közül célszerűbb a tejsavat, a glikolsavat és PHA-t előnyben részesíteni.”

Javasolt hatóanyagok: hialuronsav, glicerin, zsírsavak (alfa-linolénsav), keramidok (pl. ceramide AP, EOP, NG, NP, NS), karbamid (urea), aminosavak, tengeri sók és algakivonatok, szkvalán, hidralizált kollagén, aloe vera, peptidek (pl. copper tripeptide-1, Palmitoyl Tripeptide-1, Palmitoyl Tetrapeptide-7), poliszacharidok, fermentált rizskivonat, C-, E-vitamin, retinol, retinal, AHA-savak (glikolsav, tejsav)

Mintarutin reggel:

Olajos/balzsamos arclemosó
Hidratáló tonik
C-vitaminos szérum
Hialuronsavas szérum
Hidratálókrém
Fényvédő

Mintarutin este:

Olajos/balzsamos arclemosó
Hidratáló tonik
AHA-savas hámlasztó vagy retinol (heti 2-3x)
Hialuronsavas szérum
Hidratálókrém

Pigmentfoltos bőr

„Az otthoni hámlasztók terén az erősebb AHA-savakat érdemes alkalmazni 1%-os koncentráció fölött, ami mellett szintén rendkívül fontos a magas faktorszámú fényvédő napi szintű használata. A foltok halványítására jó választás a C-vitamin és az arbutin is. Az akneeredetű pigmentfoltokra az azelainsavas készítményeket érdemes választani. Azonban sajnos az erősen pigmentfoltos bőrön gyakran előfordul, hogy nem bizonyulnak elegendőnek ezek az otthoni készítmények, különösen idősebb korban, ezért IPL-re vagy orvosi mélyhámlasztásra lehet szükség. Mindig érdemes inkább a megelőzésre koncentrálni és komolyan venni a fényvédő-használatot, hiszen tudjuk, hogy az UV-sugárzás a pigmentfoltok megjelenését és sötétedését is előidézi.”

Javasolt hatóanyagok: AHA hámlasztó (glikolsav, tejsav, mandulasav), C-, E-vitamin, arbutin, retinol, retinal, édesgyökér, azelainsav, niacinamid, peptidek (pl. Acetyl Glycyl Beta-Alanine, Tetrapeptide-30)

Mintarutin reggel:

Arclemosó
Hidratáló tonik
C-vitaminos szérum
Hidratáló krém
Fényvédő

Mintarutin este:

Arclemosó
AHA-savas tonik (heti 2-3x)
Niacinamid vagy azelainsavas szérum (AHA-mentes napokon)
Arbutinos szérum
Hidratálókrém

Idősödő, ráncos bőr

„Mivel a ráncok 80 százalékáért a napsugárzás tehető felelőssé, a fényvédő a legfontosabb anti-aging »hatóanyag«. Ezután következik a mai ismert leghatékonyabb ránctalanító, a retinolsav, a retinol és annak származékai bőrtípustól függően: ezek ugyanis az irritációt tekintve eltérőek. Szintén remek összetevők a peptidek, különsen az ún. botoxutánzó peptidek, a C-vitamin, az antioxidánsok és a kollagéntermelést is stimuláló AHA-savak.”

Javasolt hatóanyagok: retinolsav, retinol és származékai, bakuchiol, peptidek (pl. Acetyl Hexapeptide-8), C-, E-vitamin, AHA-savak, ferulinsav (ferulic acid), resveratrol, zöldtea, a béta-karotin (karotinoidok), koenzim-Q10, niacinamid, keramidok, növényi őssejtek, jojobaolaj, ázsai gázló (gotu cola)

Mintarutin reggel:

Arclemosó
Hidratáló tonik
C-vitaminos szérum
Peptides hidratálókrém
Fényvédő

Mintarutin este:

Arclemosó
AHA-savas tonik (heti 1-2x)
Retinol (heti 2-3x AHA-sav-mentes napokon)
Peptides hidratálókrém

A cikk teljes verziójáért kattints Peonilla oldalára!

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!