A profik sminktrükkjei, amikkel éveket fiatalodhatunk

2023. május 15.
Az életkorunk előrehaladtával a bőrünk szerkezete, minősége megváltozik, így a sminktrükkjeink és a sminktermékeink is frissítésre szorulnak az évek folyamán. Természetesen 40 év felett is létezik szuperelőnyös smink, mutatjuk is a profi make-up artistok bevált sminktippjeit.
sminktrukk-50-felett

Ma már messze nem szokatlan, ha egy középkorú nő sminkel. Sőt! Szerencsére a nagymama, vagy akár dédanyai státusz sem kizáró ok egy bőséges szépség- és sminkrutin kialakításában.

„A sminkben az a jó, hogy semmilyen életkorú nőre nem vonatkoznak szabályok – mondja D’Andre Michael sminkmester és kozmetikus, aki azt tanácsolja, hogy fogadjuk el az öregedés folyamatát. – Csak a vonásaink és a szépségünk kidomborítására fókuszáljunk a sminkeléskor.” A szakember szerint nincsenek kőbe vésett szabályok, és bár a smink jó esetben az önkifejezés eszköze is, azért mégiscsak tény, hogy a smink 50 éves korban másabb, mint 20 évesen…

Sandy Linter sminkes szerint az idősödő nők aggodalmait elsősorban a bőrképük okozza, nem mintha ez valami megdöbbentő lenne. „Azt hiszik, hogy ha az emberek rájuk néznek, észreveszik az összes problémát – a ráncokat, a táskákat, a megereszkedést.” Szerinte az 50 év még mindig fiatal mondjuk a 70-hez képest, de igaz, a bőrkép és az előnyös smink terén lehetnek változások.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

T R I N N Y (@trinnywoodall) által megosztott bejegyzés

1. Hidratálás:

Az érett bőr szárazabbá válhat, ezért fontos, hogy először hidratáló krémmel ápoljuk a bőrünket. Ermahn Ospina sminkes azt mondja, „az egyik legsikeresebb sminktipp bármely életkorban, a sima, ragyogó ragyogó megjelenés elérése érdekében a bőr előkészítése minden sminkelés előtt”. Ez segít eltüntetni a finom ráncokat, valamint segít az alapozó egyenletes felvitelében. Azt javasolja, hogy kezdjük egy könnyű tisztítással, majd jöhet egy jó esszencia vagy szérum.

2. Színezett hidratáló vagy BB krémet

Spieler azt mondja, hogy a kedvenc sminkterméke érett bőrön a színezett hidratáló (lehetőleg csillogó hatás nélkül) vagy a BB krém, ezek ugyanis szépen kiegyenlítik a bőrt, miközben meghagyják a természetességét is. „Elmúltak a nehéz, vaskos alapozók és a maszkhatás napjai – ezek ugyanis ilyenkor már öregítenek.”

3. Szemöldök

Érettebb korban a szemöldökünk általában kevésbé dús és pigmentált, ezért fontos, hogy a formakitöltésre és magára a formázásra is odafigyeljünk. A cél itt az, hogy megőrizzük a szemöldök természetes formáját, ez szépen kinyitja a szemünket, keretezi az arcot, fiatalabb megjelenést biztosít.

4. Krémes pirosító

A szakértők szerint a krémes textúrák előnyösebbek az arcon az idő múlásával, mivel a krémes textúra és a magas pigment kitűnő pírhatást képez az arcon, és nem ül be a finom ráncokba. Ráadásul, ha magasabban visszük fel picit az arccsonton, kontrasztot ad a szem alatti sötét karikáknak.

5. Óvatosan a púderrel

A púder nem rossz ötlet 40-50-évesen sem, azonban, ha normál vagy száraz bőrünk van, az áttetsző púdert csak a T-zónába vigyük fel egy kisebb ecsettel. Ha mégis nagyon szeretnénk púderezni, válasszunk bolyhos nagyobb ecsetet a precíz felvitelhez, elkerülve a túl sok finom ránccal bíró területeket.

sminktrukk-50-felett
6. Csillogjon vagy ne?

Az idősödő nők csillogó sminkjére vonatkozó elavult szabályokat érdemes elfelejtenünk a sminkesek szerint. A szemhéjra és enyhén a szemöldökcsont alá felvitt pezsgős csillogás igenis csodálatos hatású lehet az 50-es éveiben. Fényt és életet visz az arcunkba, ragyogóbb tekintet varázsol. Míg a matt és lágy csillogó szemhéjfestékeket érdemes bevállalnunk ebben a korban, a magas fényű, csillogó és fagyos szemhéjfestékeket kerüljük, mivel még jobban kiemelhetik a ráncokat.

7. Rebootolt smokey eye

50 éves kor után sem kell lemondanunk a szemhangsúlyos sminkről, ha félünk is attól, hogy öregít. Merész, mégis fiatalos megjelenést kölcsönöz, a kulcsa pedig az, hogy szépen satírozzunk és mindenképp előnyös színeket, árnyalatokat. Használhatunk barnát, mélybarnát, feketét, sőt még színes árnyalatokat is, például kéket, zöldet, borostyánt, de ne essünk túlzásokba.

Forrás: New Beauty, Fotó: Getty Images