Ez a trükkje a tiktokos ombré ajakfestésnek

2023. december 08.
Látszólag nem egy pillanat műve a legújabb, 90-es évek erős kontúrjait idéző, ombré hatást keltő ajakfestés, de a kéttónusú rúzsozás egy jó trükkel egészen egyszerű és látványos mutatvány. 

Talán még néhányan, vagy inkább nagyon sokan emlékszel a ’90-es évek sötét, túlhúzott, vaskos szájkontúrjaira. A távolból kísértő, meglehetősen durva hatást keltő smink most újragondolt, vagyis ombré felállásban, modernizált változatban bukkant fel a TikTokon, és ha már figyelmet kapott, aratott. 

A 90-es évek trendjeit – divat és szépség téren egyaránt – szívesen előveszik inspirálódni az utóbbi években, de az erős szájkontúrra most különösen ráharaptak a szépségszekcióban.

Az #ombrélips hashtag 1,7 milliárd (nem, nem millió) megtekintéssel rendelkezik a TikTokon, amit önmagában is nehéz feldolgozni, de lehet, hogy valakinek maga a technika kivitelezése is némi nehézséget okoz. Lássuk, miként is sajátíthatjuk el egyszerűen!

A kéttónusú ajak tényleg nagyon izgalmas hatást tudnak kelteni, de mielőtt belevágnánk, nem árt megjegyezni, hogy a sötét kontúros ajak és az ombré ajak két különböző dolog, bár igaz, hogy megjelenésüket tekintve van egy pici hasonlóság. 

A 90-es években magabiztosan felvitt szájceruzás kontúr lényegében egy éles vonalat jelentett az ajak körül, míg a mostani ombré verzió  megjelenés olyan egyszerű volt, mintha egy éles vonalat húztunk volna a rúzs körül. A jelenlegi ombre ajak viszont inkább egy színátmenetes, kellemesen, harmonikusan csábító száj képét vetíti elénk. Ez simán lehet – kézügyességtől, színválasztástól függően is – egy művészi hatású eredmény, amely a sminken belül kérdés nélkül ajakfókuszt eredményez. 

„Rengetegféle változatot készíthetsz” – mondja Ash K Holm Los Angeles-i sminkes – válassz két (vagy három) színt, és csak érezd jól magad. Ő maga a neutrális barnákat és rózsaszíneket szereti együtt az ajkakon, vagy a sötétvörös és fekete árnyalatokat, ha a kifejezőbb hatás a cél. 

@catquinn

Purple Lipstick will be the biggest makeup trend for 2023 – so get your MAC Locked Kiss Ink in Sardonic you’re gonna need it! Loved the look at Kim Shui NYFW BY @romerojennings @kimshuistudio #macemployee #purplelipstick #mactrend #nyfw #kimshui #makeuptrends #makeuptrends2023 #maclockedkissink #runway #fashionweek #trendin10seconds

♬ Sure Thing (sped up) – Miguel

Így készítsünk ombré ajkakat

Szükséged lesz ehhez a mutatványhoz egy ajakceruzára és legalább két különböző árnyalatú rúzsra, ajakszínezőre. Pluszban még egy szájfényre is, ha szereted a fényes felületet. A zökkenőmentes, sima alaphoz érdemes előkészíteni a szánkat (első a hámlasztás, majd a hidratálás) 

@vanvrg

OMBRÉ LIPS 👄 || #ombrélips #foryoupage

♬ streets x bitches broken hearts – MashupPotato

Ami az ombre technikát illeti, vannak, akik az ajkak kontúrozásával kezdik, de akadnak szakértők, akik szerint érdemes két különböző árnyalatú rúzst felvinni először Ý ugyanabból a színcsaládból, de kissé eltérő árnyalatokban, így például barnát és rozsdás rózsaszínt. A világosabb árnyalatot az ajak közepén helyezzük el, majd vigyük fel hozzá a sötétebb árnyalatot a közepétől egészen az ajkak széle felé.  A gyűrűsujjunkkal finoman dolgozzuk össze a két árnyalat találkozási pontját, hogy lágy egységes eredményt kapjunk. Miután a két ajakszínt összekevertük, az ajkaink természetes körvonalát követve egy ajakceruzával húzzuk ki, a sötétebbik rúzshoz közel álló árnyalatban.

Forrás: Allure, fotó: Getty Images