Extra tippek az érett bőr ápolásához

2023. december 27.
A bőröregedés természetes folyamat, amelyet bár teljességgel nem tudunk megállítani, folyamatos odafigyeléssel és extra törődéssel sokat tehetünk azért, hogy lelassítsuk, ugyanakkor pedig elősegíthetjük a természetes szépségünk megőrzését.
erett-bor-apolas

Ahogy testalkatunk, hajunk színe vagy szervezetünk energiaszintje, úgy bőrünk hidratáltsága, felszíne és tápanyagszükséglete is megváltozik idővel. Mindez persze az élet rendje, hiszen olyan természetes folyamatokról beszélünk itt, amelyek elkerülhetetlenek, azonban sokat tehetünk az idő múlása okozta jelek megjelenésének lassításáért, és természetes szépségünk megőrzéséért. Károlyfi Edit, az Avon szépségszakértője szerint számos praktikát vethetünk be bőrápolási rutinunk során, amelyek segíthetnek abban, hogy a legtöbbet hozhassuk ki magunkból, akárhányadik gyertyánkat is fújjuk el szülinapi tortánkon.

„Munkám során gyakran kérnek tőlem bőrápolási tanácsokat érettebb bőrű hölgyek. Nem győzöm hangsúlyozni számukra, hogy korunk előrehaladtával mennyire fontos a gondos bőrápolás, a hatóanyagok tudatos használata és kombinálása, valamint a kiegészítő arcápolási lépések beiktatása rutinunkba, hogy biztosítani tudjuk bőrünk számára azt a segítséget, amellyel éretten is rugalmas, ellenálló és élettel teli maradhat” – nyilatkozta a szakértő.

Hogyan támogathatjuk bőrünket kiegészítő arcápolási lépésekkel?

erett-bor-apolas

Megőrizhetjük hidratáltságát

25 éves kor felett bőrünk elkezd megváltozni, amelyet elsősorban a bőr működésében bekövetkező fiziológiai változások okoznak. Bőrünk anyagcseréje lelassul, védekezőképessége kimerül, amely funkciók meggyengülésével kevésbé képes megvédeni magát azoktól a külső tényezőktől, amelyek felgyorsítják kiszáradását, valamint nem képes ugyanolyan hatékonysággal a bőrben tartani a nedvességet, szárazabbá válik és veszít rugalmasságából. A bőröregedés gyakori folyamata a fokozott bőrszárazság, amely ellen gondos bőrápolási rutinnal és megfelelő hatóanyagok használatával eredményesen vehetjük fel a harcot. Tápláló hidratálókrémünk használata előtt érdemes minden reggel és este hialuronsavat használnunk, amely magas fokú vízmegkötő kapacitással rendelkezik, így képes bőrünkbe zárni a nedvességet.  

Támogathatjuk megújulását

Korunk előrehaladtával egyre lassabban újulnak meg sejtjeink, bőrünk regeneráló képessége is folyamatosan csökken. Mindennapi arcápolási rutinunk kiegészítéseként, heti egy-két alkalommal szánjunk időt bőrünk hámlasztására, így gyorsabban tisztíthatjuk meg arcunkat az elhalt hámsejtektől és gyorsíthatjuk fel bőrünk megújulásának folyamatait. A hámlasztás után simábbnak, ragyogóbbnak és élettel telibbnek érezhetjük bőrünket, ráadásul az utána használt krémek, szérumok és értékes hatóanyagok felszívódását és hasznosulását is támogathatjuk.

Hatékonyabban táplálhatjuk

Fiatalabb korunkban bőrünk puhaságáért és rugalmasságáért a szervezetünkben található kollagén rostok felelősek. Szervezetünk természetesen állítja elő ezt a csodafehérjét, azonban 20 éves korunktól kezdve évente 1-1,5 %-kal csökken a termelődése, amely szarkalábak, ráncok megjelenéséhez és bőrünk szárazabbá válásához vezet. Tehát az öregedés első jeleit kollagéntermelésünk csökkenése okozza, azonban kiegészítő bőrápolási lépésekkel és hatékony táplálással lassíthatjuk ezen folyamatokat. Károlyfi Edit a protinol™ tartalmú termékekre esküszik, hiszen a szabadalmaztatott hatóanyag bőrünk felszínébe jutva segíti 2 kollagéntípus termelődését serkenteni, helyreállíthatja az évek során elszenvedett kollagénveszteséget és megerősíteni a bőr felületét. Érett bőrre a bőrfeszesítő szérumokat ajánlja a szakértő.

Reggeli és esti arcápolási rutinunkat is érdemes kiegészítenünk egy hatékony szérummal, hiszen rendszeres használat mellett már egy héten belül segíthet kisimítani finom ráncainkat, míg két hét után arckontúrjaink is határozottabbak lehetnek. Emellett pedig érdemes havonta egyszer egy feltöltő ampullakúrával is táplálnunk az érett bőrt.

Visszaadhatjuk élettel teli árnyalatát

Az évek múlásával nemcsak kollagéntermelésünk gyengül, de bőrünk rétegeiben romlik a mikrokeringés is, amely hatására a tápanyagok és az oxigén szállításának hatékonysága csökkenni kezd. Ez a folyamat sajnos külső szemmel is könnyen észrevehető, hiszen arcbőrünk fakulását eredményezi, a fiatalos rózsás ragyogás eltűnését. Egy kis plusz odafigyeléssel azonban újra élettel teli színt varázsolhatunk arcunkra. Ehhez nem kell mást tennünk, mint esti bőrápolási rutinunk során nem csupán bekenni arcunkat és nyakunkat, hanem belemasszíroznunk bőrünkbe a krémeket, szérumokat. Ez a kényeztető masszázs amellett, hogy enyhítheti a napközben felgyülemlett feszültséget, fokozza a vérkeringést, mi több, a kollagén- és elasztintermelést is serkentheti.

„Néhány apró kiegészítő bőrápolási praktikával látványos eredményeket érhetünk el érett bőrünk fiatalítása érdekében, azonban sosem szabad megfeledkeznünk bőrünk belülről történő ápolásáról sem. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozhassuk ki érett bőrünkből, életmódunkkal is támogatnunk kell szervezetünket. Elengedhetetlen a napsugárzás elleni védekezés, a megfelelő mennyiségű ásványianyag-, folyadék- és vitaminfogyasztás, az elegendő alvás, a stressz hatékony levezetése, valamint a káros szenvedélyek, a dohányzás és az alkoholfogyasztás kerülése” – tette hozzá a szakértő.

Fotó: Getty Images