Ilyen a tökéletes esti bőrápolási rutin

2020. szeptember 17.
Sokat olvashatunk, hallhatunk a helyen arcápolási rutinról, a termékek használatának helyes sorrendjéről, mégis zavarba ejtő lehet, melyik készítményt mikor és miért kenjük fel az arcunkra? Ezen a héten Tamás Eszter kozmetikus szakértőnk az esti bőrápolási rutinról hozott nektek egy rövid, ámde hasznos útmutatót, hiszen a nappali teendőket már bizonyára mind kívülről fújjátok.

Akár hétlépéses az arcápolási rutinunk, akár kevesebb (elárulom, hogy a bűvös háromlépéses is bőven megteszi, ha a megfelelő termékeket használjuk), megosztom veletek a lefekvés előtt teendők sorrendjét. Azért fókuszálok az esti rutinra, mert erről kevesebb szó esik, mégis nagyon fontosnak tartom, hiszen ahogy szervezetünk, így a bőrünk sejtjei is éjszaka újulnak meg, regenerálódnak, pihennek.

1. Alapos és kíméletes arctisztítás

Kezdjük azzal, hogy minden este eltávolítjuk a sminket, a nap során a bőrünkre került szennyeződéseket és a nemkívánatos faggyút. Ha erősebb sminket viselünk, jöhet az oly trendi „double cleansing”, azaz dupla letisztítás. Az első lépésben micellás vízzel vagy olajos lemosóval eltávolítjuk a makacs smink nagy részét, a napvédő krémünk maradványait. Második lépésben pedig a bőrtípusunknak megfelelő arctejjel vagy habzó arctisztítóval lemossuk a maradék sminket, és gyengéden megtisztítjuk az arcunkat a maradék szennyeződésektől – szigorúan langyos vízzel! Segítségünkre lehet és igazán relaxáló, kellemes érzés egy meleg vizes oshibori kendő vagy arctisztító szivacs.

2. Éjszakai maszkok, pakolások (opcionális)

Gyakran merül fel a kérdés, hogy a kedvenc arcpakolásunk vajon hová illeszthető a rutinunkba? A rövid válasz: a letisztítás után, minden más bőrápolási lépés előtt, körülbelül hetente kétszer. Tehát azt tanácsolom, hogy maszkot az esti letisztítás után vigyük fel, pihenjünk meg benne a kanapén 15-20 percig, majd kövessük a szokásos rutinunk többi részét.

Új trend: több márkának elérhető már úgynevezett „éjszakai maszkja”, amelyet este, letisztítás után kell feltenni, és éjszakára fent hagyni. Így egy éjszakai maszknak akár 6-8 óra is rendelkezésére állhat, hogy a benne lévő hatóanyagok felszívódjanak és kifejtsék hatásukat.

3. Tonizálás, az arctisztítás tökéletes befejezése

Ha te is azok táborát erősíted, akik rajonganak az arctonikokért, akkor itt a helye az esti rutinban. Bár sokan megfeledkeznek róla, ez a kis lépés is nagy jelentőséggel bír a bőrápolási rutinunk további lépéseinek eredményessége szempontjából. A tonik feladata, hogy eltávolítsa a letisztító termékünk esetleges maradványait, beállítsa a bőr optimális pH-értéket. De egy jó minőségű, friss növényi kivonatokban gazdag tonik már önmagában is hidratálja vagy harmonizálja, nyugtatja a bőrt.

Kattints tovább!

4. Retinolszérum – mellőzzük az AHA-k és BHA-k használatát

Éjszaka egy retinoltartalmú (A-vitamin) szérummal felturbózhatod bőröd kollagéntermelését, és kiegyenlítheted a tónusát. Nem meglepő, hiszen az anti-aging hatóanyagok királyáról beszélünk, de a gyulladt vagy pigmentfoltos bőrre is bizonyítottan hatékony, továbbá antioxidáns hatással is bír. A retinolról köztudott, hogy eléggé nagy mumus, így azokon a napokon, amikor alkalmazzuk, mellőzük a savtartalmú termékeket a nem kívánt irritáció elkerülése érdekében. Úgy tartják, hogy kezdetben a retinol fényérzékennyé teheti a bőrt, ezért érdemes éjszakára felkenni, és másnap természetesen ügyelni a megfelelő fényvédelemre. Bár ezt amúgy is mindennap megtesszük, ugye?

Attól függően, hogy bőröd mennyire érzékeny, érdemes a savakat teljesen mellőzni azokon a napokon, amikor a retinoltartalmú készítményt alkalmazod. Feltétlenül fokozatosan szoktassuk hozzá a bőrt, és kezdjük alacsony koncentrációval, például 0,3% -kal.

5. A szérumok titka a magasabb hatóanyagtartalom

Először is, amikor szérumot választunk, mindig legyen egy konkrét célunk, amely segít az adott bőrproblémánkon, hiszen a szérumoknak sokkal magasabb a hatóanyagtartalmuk. Alaposan gondoljuk át, hogy milyen hatást szeretnénk elérni (pl.: feszesítő, antioxidáns hatású, pigmentfolt-halványító, gyulladáscsökkentő), majd ennek megfelelően válasszunk. Az AHA-savak – mint a glikolsav vagy a tejsav – a tolerancia és az érzékenység függvényében egész héten alkalmazhatók az elhalt hámsejtek felső rétegének gyengéd kémiai hámlasztására, így üdébb, frissebb, egyenletesebb bőrfelszínt eredményeznek.

6. Hidratálók és arcolajok, amelyekkel felturbózhatod a hidratálókrémed

Az arcolajok szintén trendi csodaszerek manapság, pedig a növényi eredetű olajokat régóta alkalmazzák a kozmetikai gyakorlatban (argán-, inchi-, szilvamagolaj, valamint ligetszépe-, jojobaolajok), mivel a hidegen préselt olajok esszenciális zsírsavakban és vitaminokban gazdagok.

A száraz, zsírhiányos bőr jól bevált „segítőtársa”, főleg a téli hónapokban, egy bőrtápláló olaj. Az éjszakai arckrém fölé néhány csepp arcápoló olajat felviszünk az ápolandó bőrfelületre, amely feltölti, intenzíven hidratálja bőrt.

Az éjszakai rutinunkat a szokásos hidratálóval vagy a bőrtípusunknak megfelelő éjszakai krémmel fejezzük be. Miért? Az életkor előrehaladtával a bőr egyre vízhiányosabb és zsírhiányosabb, így az éjszakai bőrtáplálás egyre fontosabb szerepet kap. Válasszunk olyan természetes, hidratáló összetevőkben, antioxidánsokban és anti-aging hatóanyagokban gazdag, multivitamin-komplexet tartalmazó arckrémet, amely az éjszakai bőrstruktúra felépítő folyamatait támogatja.

Mindig kiemelem, hogy a sorrend és az egyes lépések az egyén bőrtípusától függenek, ezért a blogok és az online cikkek olvasásakor mindig célszerű szem előtt tartani, hogy mi is a mi saját „bőrigényünk”. Konzultáljunk kozmetikusunkkal, aki szakszerűen diagnosztizálja bőrünket, vagy kérjük ki bőrgyógyász véleményét! Például egy dehidratált, érzékeny, gyulladásra hajlamos bőrtípusnak nem feltétlenül jó választás egy habzó, géles lemosó, inkább egy arctejet javasolnék. De ugyanez a helyzet az arcolajokkal is, nem minden bőr számára megfelelőek.
Ha mindezekkel megvagyunk, már csak egy fogmosás van hátra. Jó éjt!

Plusz egy praktikus módszer arra, hogy hogyan „rétegezzük” a termékeket, tehát a helyes sorrend: a vékonyabb, vizes alapú termékekkel kezdjünk, amelyeket követhetnek az olajalapú, vastagabb textúrák, és nappal mindig a fényvédő legyen a befejező lépés.

Olvastad már?

Fotó: Unsplash