Minimalista és szinte láthatatlan sminkek a Golden Globe gálán

2024. január 09.
A 2024-es Golden Globe-gálán sminkek terén a hírességek nagy része egyértelműen „a kevesebb több” vonatra ült fel. Jól bejáratott alapsminkek pacsiztak le a nude ajkakkal, szofisztikált földszínekkel és púderes Barbie-rózsaszínekkel. A pulzusszámot legfeljebb néhány izgalmas és gazdag ruharészlet, dekadens frizura, vagy vérvörös selyemmel körülölelt rock chick-manikűr vitte fel. Utóbbiért ezúton köszönet Selena Gomeznek.

A Golden Globe-gála hírnevét és káprázatos presztízsét sok minden megtépázta az utóbbi időkben a lágy hollywoodi szeleken kívül. A politikai korrektség kérdésességén, a szexuális zaklatásos ügyek és a szavazótestületi botrányok sokszögén túllépve világhírű vendégek sokasága töltötte meg tegnapelőtt is a díjátadó gála termét. Két tikkasztó, tévéközvetítés-mentes év után ismét a képernyőről élvezhettük a káprázatos, Old Hollywoodot idéző, de mégis újragondolt nagyvilági ruhakreációkat – pontosabban az abban a vörös szőnyegen felvonuló vendégeket.

Persze tapasztalatból tudjuk, hogy a Golden Globe esetében azért a sminkeket illetően „nem a fal adja másikat”, vagyis, hogy a hírességek többsége nem a sminkkel akar kitűnni a tömegből. Itt az izgalmas, váratlan formai megoldások, vonalvezetések, trükkös anyagfelhasználás borzolja leginkább a divatkövetők kedélyeit a csillagászati összegű nyakékekkel, fülbevalókkal, karkötőkkel karöltve, de amint nyaktól felfelé nézünk körül, óriási adrenalinmagaslatokra és -mélységekre azért nem kell számítanunk. Tévedés ne essen, itt is literszámra fogynak a luxusmárkák szérummal dúsított alapozói, és csak úgy izzanak a gyöngyház hatású, finom fixáló púderekbe mártott ecsetek a sminkmesterek kezében a gála előtti utolsó percekig. Vagyis a befektetett munka, a minőségi kivitelezés 10 pont, de a vizualitás, kreativitás és extremitás frontján nem itt bontakoznak ki igazán a hírességek lookjain izzadó „beauty squadok”.

A leghalványabb virágszálak

2024, friss kezdet a Golden Globe szavazótestületében, de a sminkek terén ez a lendület nem érződött. Fakó, korai tavaszt idéző finom kis sminkekkel érkezett a hírességek többsége, akik nyilvánvalóan a ruhák és a kiegészítők terére helyezték inkább a hangsúlyt. Ha a Met-gálához hasonlóan itt is lenne mottó, mégpedig „a halovány színű, harmatcseppes kis virágszálak”, akkor egészen hosszú sorban sorakoznának azok a hírességek, akik tökéletesen hozták ezt a sminkkódot. Elle Fanning, Hunter Schafer (ugyanitt hatalmas ovációt neki a szempillaspirál-mentes look vörös szőnyeges bevállalásáért), Greta Lee, Rosamund Pike, Emma Stone és Natalie Portman. 

golden-globe-gala-sminkekHunter Schafer

Egy fokkal erősebb fokozatra kapcsolt–- ugyan a nude sminktől 2 centit ellépve, de egy átlagos pesti éjszakai sminket még nem elérve – Margot Robbie és Jennifer Lawrence, valamint a törvénytelen függönyfrufruja alatt megbúvó Taylor Swift is. 

golden-globe-gala-sminkekMargot Robbie

golden-globe-gala-sminkekTaylor Swift

Csatlakozott melléjük Jennifer Lopez, természetesen idén is a tőle megszokott J.Lo gálasmink sablont hozva „a vannak dolgok, amik soha nem változnak” jegyében (ezt a sminket lassan már bal kézzel és csukott szemmel is fel tudnánk rajzolni neki, de persze azzal sincs baj, ha valaki tudja, mi áll jól neki, és ehhez hűségesen ragaszkodik).

A két favorit

golden-globe-gala-sminkekJulia Garner

Egy szó mint száz, sminkek terén szerintünk a két legszebb, nem túl halvány, nem túl erőteljes, mégis izgalmas eredményt adó idén: Julia Garner játékos, a szem és ruha színéhez tökéletesen igazodó, jeges hatású sminkje, valamint Rachel Brosnahané.

golden-globe-gala-sminkekRachel Brosnahan

Utóbbi valóságos vörösbe bugyolált vizuális koffein volt a gálán. Szépen odapukedlizve 2024 egyik legerősebb sminktrendjének, a vérvörös ajkaknak, miközben ragyogó, izgalmas szemsminkkel párosult. Utóbbi éppen csak annyira volt hangsúlyos, hogy nem birkózta le az ajak dominanciáját. XXL-es, sikkes copfjával és a talán az űrből is látható méretes hajmasnijával legalább annyi színt és izgalmat hozott a gálába, mint egy egész csokornyi középutat választó kolléganője.

Karcsúra sikerült füstös szemek kommandó

golden-globe-gala-sminkekSkai Jackson

Igen tudjuk, a füstös szemek trend soha nem vész el, legfeljebb átalakul, de ennyire karcsú felhozatalban kevés hollywoodi gálán szerepeltek. Szerencsére azért akadt egy-két álomszép példa, olyan színésznőnek köszönhetően, akik a régi filmvilág pompáját igéző szemekkel akarták megidézni. Skai Jackson sminkese például olyan feketében és metálszürkében játszó szépség alkotott, amelynek nyomába csak Amanda Seyfried és Da’Vine Joy Randolph tudott – utóbbi a cicásított lilás füstös – szemsminkjével felkapaszkodni. Selena Gomez finom színátmenetes smokey eye sminkje is pazar kivitel volt. A szándék itt nyilvánvaló volt, a dekadens karácsonyfának is beillő selyemruhája, és szinte kilókban mérhető ékszerei mellett kellemes kontrasztot akart teremteni vele a sminkese.

golden-globe-gala-sminkekSelena Gomez

Köröm- és hajtérkép

Dehogy a körmökről se feledkezzünk meg, kedvencünk éppen az utóbb említett híresség, Selena volt, akitől megszoktuk az angyali, szinte láthatatlan manikűröket, ám a gálára egy ragyogó fényt adó, éjfekete, rövid manikűrrel érkezett.

golden-globe-gala-sminkekFlorence Pugh

A szinte láthatatlan, finom színeket felsorakoztató manikűr tengerben Emily Blunt metálezüst praktikus körmei, Jennifer Aniston cseresznyés kávét idéző és Emma Stone mélybordó manikűrje adott egy kis bónusz életörömöt. Ami pedig a látványos hajakat illeti, Florence Pugh es Billie Eilish fodrászainak munkásságában most sem kellett csalódnunk – hiszen punk never dies, még a vörös szőnyegen sem.

golden-globe-gala-sminkekBillie Eilish

Ha további fotókat, videókat szeretnél nézni a Golden Globe-ról, kattints IDE!

Fotó: Getty Images