Felezős trükkel sminkel most mindenki a TikTokon

2024. január 12.
Nincs forróbb sminkmánia a TiKTok szépségszekciójában az újév első heteiben, mint a „demi method”. A felezős módszer lényege, hogy kevesebbel érjünk el tökéletes bőrképet.

A tökéletes sminktechnika keresése egyidős a sminkkencék létezésével, mióta van mivel szépülni, azóta igyekszünk a legjobb módszert megtalálni az alkalmazásukhoz… Míg alig pár éve a YouTube oktatóvideó voltak rengeteg nőnek „az új tudás megszerzésének forrása” smink terén, addigra ma már a TikTok az elsődleges platform. Ugyanazt a tartalmat találjuk itt, csak éppen a videók rövidebbek.

Új módszer a láthatáron

Az egyik legizgalmasabb és legnépszerűbb új módszer, amely itt nyert teret, nem más, mint a demi method nevet viselő módszer, ahol az arcra felvitt szépségtermék mennyisége jóval kevesebb. Hasonlóan a mikrosminkeléshez vagy a mikroeltüntetéshez (ahol is szükség szerint apró, pontos mozdulattal korrektort viszünk fel az arcunkra), a kevesebb-több megközelítést alkalmazzuk a sminkelés során.

Az az irány nem szokatlan, a koronavírus óta bebetonozta magát a természetességre, kevesebbre való törekvés, és ez vonatkozik a szépségápolás szinte minden területére. Elég, ha a tavalyi „quiet luxury” (csendes luxus) és a „clean girl” (tiszta lány) trendekre gondolunk – mind-mind jól mutatja, hogy még nem állunk készen arra, hogy feladjuk a szépség minimalista megközelítését. Ehhez pedig tökéletesen illeszkedik a demi, vagyis módszer is. 

@paigesevier

Replying to @Danaplatz The Demi Method replaces foundation and traditional makeup routines. Demi method uses complementary colors (opposite colors on the color wheel) to neutralize and tone the skin WITHOUT makeup texture. With Demi you are using about 5% makeup on your face with a very saturated color exact opaque product. Im using creams. It works for all skin tones, ages, and skin complexities. It lasts better than any makeup youll ever wear. If you want to try this method but arent sure what colors youll need i can shade match you via my profile. #demimethodmakeup #demimethodmakeuptutorial #demimakeuptutorial #creasefreeconcealer #makeupthatlastsallday #makeupthatdoesntcrease

♬ take a moment to breathe. – normal the kid

A régi iskolás sminktechnikákat idéző metódus az arcbőr, vagyis a bőrkép finom „javításáról” szól. Úgy tervezték, hogy helyettesítse a hagyományos alapozó iránti igényt. „A természetes bőrtónus helyreállítására, a legelőnyösebb arcvonások kiemelésére összpontosít, és hagyja, hogy valódi arcod anélkül ragyogjon, hogy elrejtenéd” – mondja Cara Brook, a Seint Beauty márka sminkes és vezérigazgatója. „A demi módszer megőrzi az arc egyedi tulajdonságait, és a bőr színeinek széles skáláját használja fel előnyösen.” A 20 éves tapasztalattal rendelkező sminkes szerint a karrierje során alkalmazott technikák közül ez a módszer alkalmazkodik mindenki saját arcához a leginkább. „Valójában a megszokott termékmennyiség töredéke lesz az arcodon, a bőrhibák mégis láthatatlanok, és az eredmény egész nap kitart” – tér ki a módszer előnyeire a sminkes.

@morgandoeslife

stitch w @@Cara Brook DEMI METHOD TUTORIAL & EXCESS COLOR BREAKDOWN ! #demimethodmakeup #demimakeup #demicolor #demimethodmakeuptutorial #demimakeuptransformation #demimethod #demimakeuphelp #demimakeuptutorial

♬ original sound – Morgan Baldwin

Maga a módszer a gyakorlatban az arc világosabb és sötétebb területei közötti kontraszt csökkentésén alapszik, nem pedig fedésen, így a bőrtónus kiegyensúlyozottabbnak tűnik. „Belénk vésődött egy hibás feltevés, vagyis hogy meg kell keresnünk a sötét foltokat az arcon, és el kell takarnunk őket” – mondja Brook. „A felezős módszer megtanulása egy új látásmódot tanít meg – azt, hogy a világos foltok csökkentésével a »sötétebbek« valójában összeolvadnak vele, és egységes végeredményt kapunk.”

Hogyan alkalmazzuk a demi-módszert

A technika csak két lépésből áll, amelyek az egész arcon ismétlődnek. Csak egy finom végű ecsetre és két színű alaptermékre (ez lehet szemhéjpúdertől a bronzosítóig, sőt a korrektorig bármi) van szükség. Az egyik a bőrtónusnál valamivel világosabb, a másik pedig a sötétebb. A cél az, hogy egyensúlyba hozzuk az arctónust, a világos árnyalatot a bőr bármely sötét foltjára, a sötét árnyalatot pedig a világos részekre vigyük fel. A nehéz, teljes arcterületet elfedő alapozás és a korrektor bőségesebb használata gyakran csak kiemeli a bőrfelület egyenetlenségeit, de ezzel itt nem kell számolnunk. És már tény, hogy bár csak két termék szükséges hozzá, cserébe nagy pontosságot igényel. 

Miután elkészült az alapozás, utána már tetszés szerint készíthetjük el a smink többi részét.  

Forrás: PopSugar, fotó: Getty Images