Elég rostot eszel a szép bőrért?

2024. március 20.
Érdemes rostokat fogyasztanunk a szép bőrért. De persze nem csak ezért: a fogyás, jó emésztés, jobb közérzet, több energia – a rostdús táplálkozásnak rengeteg pozitív hatása van.
rostok-szep-bor

A rostdús táplálkozásról a legtöbben hallottunk már, és azt is tudjuk, hogy sok előnye és pozitív hatása van, de kevesebben tudjuk, ez pontosan mit jelent, és hogyan is kellene megvalósítanunk. Ahogy azzal sem feltétlenül vagyunk tisztában, hogy a megfelelő mennyiségű rost elfogyasztása nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben – nem csak átvitt értelemben, hanem konkrétan is. De hogy mit is takar mindez, arról dr. G Kiss Orsolya orvos, klinikai farmakológus, táplálkozási szakember mesél.

„Az élelmi rostok olyan növényi eredetű anyagok, amelyeket ha elfogyasztunk, az emésztőrendszerünkben lévő bélbaktériumok bontanak le, és rengeteg különféle fontos egészségügyi előnyökkel járhat a rendszeres fogyasztásuk.” Alapvető forrásuk a növényi élelmiszerek, legfőképp a zöldségek, a gyümölcsök, gabonafélék.

Kell a kiegészítés?

Egyre népszerűbbek a rosttartalmú étrend-kiegészítők, mind az egészséges életmódhoz, mind a fogyáshoz segítés területén is. De valóban ilyen nehéz csak táplálkozással biztosítani a megfelelő mennyiségű rostot, és szükség lehet pótlásra? „Jelenleg Magyarországon az emberek nagyon rostszegényen táplálkoznak, ezért mindenképpen javasolt a rostpótlás. Viszont ha tudatosan szeretnénk táplálkozni, feltétlenül illesszünk be minden étkezésünkbe jó sok zöldséget (a köretet felezzük le és egészítsük ki savanyúsággal, salátával vagy hüvelyesekkel). Egészségtelen nassolnivalók helyett együnk savanyúbb gyümölcsöket (almát, körtét, idénygyümölcsöket) és rágcsáljunk magvakat (diót, kesudiót, mandulát). Ha valamilyen okból (mondjuk mert nincs időnk, nem jutunk el zöldségeshez) nem tudunk elegendő rostot frissen bevinni, akkor vannak már olyan elérhető dúsított élelmiszerek is, amelyek tartalmazzák magukban a megfelelő napi rostmennyiséget.”

Mit fogok érezni?

Szakértőnk segítségével összegyűjtöttük, mire lehet számítani, ha elkezdünk jobban odafigyelni arra, hogy rostdúsan táplálkozzunk, és akár rostkiegészítést alkalmazunk.„A magasabb rostfogyasztás velejárója, hogy sokkal több növényi táplálékot fogunk fogyasztani, amelynek sok új rengeteg pozitív hatása várható.”

– Jobb lesz az emésztésünk
– Gyorsabb és aktívabb lesz a bélmozgásunk (csökken a székrekedés)
– Nő a testi és szellemi aktivitás
– Hamarabb kialakul a teltségérzet folyadék bevitele után
-Ez segíthet a súlykontrollban és az egészséges testsúly fenntartásában
– Az oldható rostok lassítják a cukor és zsírok felszívódását, ezáltal segítve a vércukorszint stabilizálását és a koleszterinszint csökkenését
– Így járulnak hozzá a szív és érrendszer egészségéhez is
– A rostok kitűnő táplálékot biztosítanak a bélben élő hasznos baktériumok számára, amelyek kulcsfontosságúak az egészséges emésztéshez és az immunrendszer megfelelő működéséhez
– A rostok segítik az emésztést és a méregtelenítést, amelyek mind hozzájárulnak a tiszta és egészséges bőrhöz

Ha kell egy kis energia

Ha folyton fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat, abban nagy szerepe lehet az étrendünknek is – ahogy abban is rengeteget segíthet a megfelelő táplálkozás, hogy újra visszanyerjük az energiaszintünket és lendületünket. „Az egészséges táplálkozás, beleértve a magas rosttartalmú ételeket, pozitív hatással lehet a mentális egészségre. A rostok hozzájárulnak a stabil vércukorszint fenntartásához, ami segíthet elkerülni a hangulatváltozásokat és a kimerültséget – magyarázza dr. G. Kiss Orsolya. – A magas rosttartalmú étrend segíthet stabilizálni az energiaszintet. A lassabban emészthető élelmiszerek és az egyenletes vércukorszint általában hozzájárulnak ahhoz, hogy az energiaszint egész nap kiegyensúlyozott legyen.

A rostoknak kiemelkedő szerepük van az emésztési egészségben, a rendszeres bélmozgás és a megfelelő emésztés pedig hozzájárulhatnak az általános jó közérzethez. A magas rosttartalmú étrend ezenfelül hozzájárulhat a szív- és érrendszeri egészség fenntartásához, például a vérnyomás szabályozásával és a koleszterinszint csökkentésével. Valamint a rostok segíthetnek optimalizálni a tápanyagok felszívódását, mivel lassítják az emésztést, ami lehetővé teszi a szervezet számára, hogy hatékonyabban vegye fel a tápanyagokat az ételből.

Ha nehezebb a fogyás

Sok szó esett már a testsúlykontrollról, és a rostdús táplálkozás jó eszköz lehet a vágyott súly elérésére. Akkor is, amikor nehezebbnek látszik megszabadulni a feleslegtől. „Sajnos vannak olyan állapotok, amikor a szervezet egy kicsit másképp működik, ilyen lehet a menopauzás időszak, az inzulinrezisztencia állapota, a pajzsmirigy alulműködése, a cukorbetegség vagy PCO. A rostdús étkezés segíthet a vércukorszint stabilizálásában és az inzulinválasz szabályozásában. Aki inzulinrezisztenciára hajlamos, annak ajánlott a rostok mellett olyan élelmiszereket fogyasztani, amelyek lassabban emészthetők és kevésbé okoznak vércukorugrásokat.

A megfelelő rostbevitel segíthet a vércukorszint kezelésében, mivel csökkentheti a szénhidrátok felszívódását, és javíthatja a vércukorszint ellenőrzését. A rostdús étrend segít a teltségérzet kialakításában, és csökkentheti az étvágyat. Ez különösen fontos lehet az inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség esetén, ahol a testsúlykontroll és a vércukorszint stabilizálása kiemelkedő fontosságú.”

Jöhet egy kis extra?

Mutatunk néhány különleges és hasznos étrend-kiegészítőt, amelyek segíthetnek abban, hogy elegendő rostot tartalmazzon a táplálkozásunk.

rostok-szep-bor

DotsDiet diétás epres-joghurtos ízű shake 1190 Ft (30 g)
Rostban gazdag természetes fehérjeforrás vitaminokkal és természetes alapú édesítőszerekkel. Magyar fejlesztésű és gyártású termék.

rostok-szep-borHoming Rapid rostkása 14 napos kóstoló adag, csokoládés 7990 Ft Alacsony kalóriatartalmú, olyan tápanyag- és vitamintartalommal, mely kiegészíti a vegyes és kiegyensúlyozott étrendet.

rostok-szep-bor

Viblance csokivarázs szuperkása 2099 Ft (400 g)
Mogyoróscsoki-ízű, rostban gazdag kásaalap kakaóporral, törökmogyoróval, datolyával, cukor nélkül.

rostok-szep-bor

GymBeam Daily Fiber rostkeverék 3390 Ft (240 g)
Ötféle gondosan válogatott rost keveréke, hozzáadott cukor nélkül – zabkásához, smoothie-hoz, joghurthoz adható.

rostok-szep-borBiotechUSA Fiber Mix italpor 2990 Ft (225)
Vegán, gluténmentes rostkeverék 5-féle növényi rosttal joghurtba, zabkásába, vagy akár főzelékek, levesek sűrítésére.

Fotó: Getty Images