A két leghatásosabb módszer puffadás ellen

2024. február 22.
Aki több energiára vágyik, búcsút intene a fölös kilóknak és a puffadásnak, fogadja meg a táplálkozási szakember tanácsát: egyen több rostot és igyon sok teát!
Fiatal nő puffadt hasát nézi a tükörben
  • A puffadás okát gyakran étkezésnapló segítségével is ki lehet szűrni.
  • Bár a fehérjepor hasznos, olykor a rosszul megválasztott termék okozza a puffadást.
  • A borsmentából vagy gyömbérből elkészített tea csodát tesz az emésztéssel, érdemes a mindennapok részé tenni. 

A tudatos táplálkozás egyik leghasznosabb szeglete a Business Insider magazin Nutrition Clinic rovata, ott ugyanis a legfelkészültebb szakemberek segítik megválaszolni az olvasók problémáit, korrigálni az étrendjüket, edzéstervüket. A mindennapok olvasója egy-egy kérdés kapcsán biztosan magára ismer. 

Egy 33 éves nő nemrég azért juttatta el étrendjét és edzéstervét a dietetikusnak, mert nem tudta, hogyan táplálkozhatna úgy, hogy több energiája legyen, leadjon pár kilót, és végleg búcsút intsen az örökös puffadásnak. A fiatal nő heti öt napban végez harmincperces könnyű és közepes nehézségű testmozgást.

Mozgás

A szakember szerint a heti edzéstervbe a rezisztenciatréninget kellene beiktatni, hogy a pluszkilóknak búcsút inthessen, az izomzatát viszont erősítsen tartsa. „A több izom nagyobb nyugalmi anyagcsere gyorsasághoz vezet, ami elősegíti a zsírvesztést” – magyarázza a szakember, aki az energiaszint növeléséhez több szénhidrátot, rendszeres D-vitamint javasol, míg a puffadás megszűnéséhez a táplálkozási napló vezetése a kulcs, ennek segítségével idővel kiszűrhető, hogy mely élelmiszereket nem tolerálja a szervezet.

Fiatal nő puffadt hasát nézi a tükörben

Reggeli

Reggeli: A mandulatejből, proteinporból, kávéból és fél banánból elkészített smoothie.

A szakember zöldekkel, áfonyával és chiamaggal tuningolná a reggelit a magasabb rosttartalom miatt. Fontos, hogy a rostbevitel fokozatosan növekedjen, hiszen a túl sok rost is puffadást okozhat. A gyümölcsökre a bennük található polifenolok miatt is szükség van, ezek antioxidánsként működnek, felveszik a harcot az olyan szabad gyökökkel, amelyek súlyos betegségek kiváltói lehetnek.

A fehérje fontos az energiaszint fenntartásában, és segíthet a jóllakottságérzés elérésében, ami nagyban csökkenti a nassolást és a cukor utáni vágyat. A vegán, mesterséges édesítőszert, cukoralkoholt és emulgeáló szereket nem tartalmazó fehérjeporokkal is érdemes kísérletezni, az érzékeny emésztőrendszerű embereknél a puffadást gyakran a tejsavó és a mesterséges összetevők okozzák.

Ebéd

Ebéd: Avokádóval, tonhallal és chilivel elkészített két szelet gluténmentes kenyér.

A szakember szerint ez a mennyiség nem elegendő. A kenyeret teljes kiőrlésűre cserélné, magokkal, diófélékkel egészítené ki, köretnek pedig salátát, paprikát ajánl, hogy ne csak a bevitt rost mennyiségét növelje, de a tápértéket is. Napközben rosttartalmú gyümölcsöket (pl. kivi), barna rizses süteményt vagy zabpogácsát ajánl, míg a több fehérjebevitel miatt bogyós gyümölcsös, magas fehérjetartalmú joghurtot javasol.

Vacsora

Vacsora: Csirkemell gombával, zöldbabbal, némi cheddar sajttal a tetején.

A szilárd, magas fehérjetartalmú étel némi szénhidrátforrás, például édesburgonya vagy barna rizs hozzáadása több energiát biztosít, míg a gyógynövényteák, úgy, mint a borsmenta vagy a gyömbér, segítik az emésztést.

Forrás: Business Insider Fotó: Getty Images