Elkerülheted a májbetegséget, ha betartod ezeket az étkezési szabályokat

2023. március 21.
Nélkülözhetetlen feladatot tölt be az anyagcsere-folyamatokban, létfontosságú fehérjéket, keményítőt és alvadási faktort tárol, koleszterint termel, tisztítja a vérünket, és nem utolsósorban vitaminokat raktároz. Bizony, a májunkról van szó, amit nagyon fontos jó állapotban megőriznünk ahhoz, hogy minőségi, egészséges életet élhessünk – a védelméért pedig sokkal többet tehetünk a mérsékelt alkoholfogyasztásnál. Ezzel a 12 étellel és itallal például sokáig megőrizhetjük az egészségét.
Elkerülheted a májbetegséget, ha betartod ezeket az étkezési szabályokat

Kávé

Egy 2014-es felmérés szerint az Egyesült Államokban élők több mint 50%-a fogyaszt kávét naponta – és milyen jól teszik! A kávé ugyanis jót tesz a májnak, például megvédi az olyan problémáktól, mint a zsírmáj, a krónikus májbetegség, vagy a rák. Minden jel arra utal, hogy a kávé csökkenti a zsír felhalmozódását a májban, miközben növeli a szervet védő antioxidánsok mennyiségét, és segít a májenzimeknek megszabadulni a rákot okozó anyagoktól.

Zab

A zabpehely sok-sok rostot tartalmaz, ami  az emésztés fontos eszköze – ebben a gabonában pedig béta-glükán van, ami különösen hasznos lehet a máj számára. Egy 2017-es tanulmány szerint ugyanis a béta-glükán segít modulálni az immunrendszert és leküzdeni a gyulladást, miközben fontos szerepet tölt be a cukorbetegség és az elhízás elleni küzdelemben is.

Zöld tea

Egy 2016-os kutatás szerint a zöld tea segített csökkenteni a májrák kockázatát az ázsiai nők körében. A zöldtea-kivonatot viszont érdemes kerülnünk, mert többet árthatunk vele, mint gondolnánk.

Fokhagyma

Egy 2016-os tanulmány megállapította, hogy a fokhagyma kapszula rendszeres fogyasztása csökkentheti a testsúlyt és a testzsírt, ami főként azért fontos, mert az elhízás nagyban hozzájárul a zsírmáj kialakulásához.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök – köztük a kék- és a vörösáfonya, valamint a málna – polifenoloknak nevezett antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek megvédeni ezt a fontos szervet a károsodástól. Egy 2013-as, patkányokon végzett kutatás szerint az áfonyalé például képes enyhíteni a májfibrózist. 

Szőlő

Egy 2014-es tanulmány szerint a szőlő jelentős mennyiségű antioxidánst tartalmaz, ami védelmet nyújt a májkárosodás bizonyos kiváltó okaival szemben.

Grapefruit

A grapefruit két kiemelkedően fontos antioxidánst is tartalmaz, naringint és naringenint, amelyek ellenállóvá teszik a májat a sérülésekkel szemben, mivel megvédi azt a gyulladástól és védi a sejteket. Egy 2019-es tanulmány szerint a naringin például az oxidatív stressz csökkentésével nyújthat védelmet az alkohol által kiváltott májzsugorodás ellen.

Fügekaktusz

A fügekaktusz gyümölcse és leve szintén jótékony hatással lehet a máj egészségére. Egy 2014-es, elhízott patkányokon végzett vizsgálat kimutatta, hogy a gyümölcsben lévő vegyületek hasznosak lehetnek az alkohol okozta zsírmáj kezelésében. 

Növényi eredetű élelmiszerek

Az avokádó, a banán, az árpa, a cékla és répalé, a brokkoli, a barna rizs, a sárgarépa, a füge, a leveles zöldségek, a citrom, a papaya és a görögdinnye mind hasznosak lehetnek a máj egészségének szempontjából.

Zsíros halak

A zsíros halak és halolaj-tartalmú étrendkiegészítők fogyasztása csökkentheti az alkohol okozta zsírmájat, mivel megakadályozza a felesleges zsírok felhalmozódását és fenntartja a máj optimális enzimszintjét.

Dió

A telítetlen zsírsavakat, E-vitamint és antioxidánsokat tartalmazó dióval is lehet kezelni az alkohol okozta zsírmájat, miközben csökkenthető a gyulladás és az oxidatív stressz is.

Olívaolaj

A túl sok zsír fogyasztása nem tesz jót a májnak, de egyes élelmiszerekkel kivételt tehetünk: az olívaolaj például segíthet csökkenteni az oxidatív stresszt és javítani a májműködést, mivel magas a telítetlen zsírsavtartalma.

Forrás: MNT, Fotó: Getty Images