Négy smooothie recept a ragyogó bőrért

2023. április 03.
Aki szeretné megadni szervezete számára a legfontosabb bőrszépítő antioxidánsokat, fehérjéket, vitaminokat, nyomelemeket és rostokat, az alábbi négy receptet vegye fel a szépségápolási rutinjába!

Ma már mindenki pontosan tudja, a szépségápolás nemcsak a kívülről felhordott bőrápoló termékeken múlik, de az elfogyasztott élelmiszereken is. A smoothie az egyik leggyorsabb és legpraktikusabb választás azok számára, akiknek nincs idejük rendszeresen enni, de szeretnék beépíteni étrendjükbe a gyümölcsöket, a zöldségeket és más kulcsfontosságú tápanyagokat. Íme, négy smoothie recept, ami csodát tesz a bőrrel!

Mandulavaj smoothie

mandulás smoothie

Hozzávalók:
250 ml tetszés szerinti növényi tej
1 banán
2 evőkanál mandulavaj
1 evőkanál chia mag
1 mokkáskanál fahéj
1 mokkáskanál vanília kivonat

A smoothie előnyei

  • Fehérje: Ebben a receptben a mandulavaj és a chiamag egyaránt magas fehérjetartalmú – ami a bőrszövet, a csontok és az izmok egyik építőköve. A fehérje kulcsfontosságú funkciója a kollagéntermelés támogatása, amely elengedhetetlen a bőr rugalmasságának és hidratáltságának megőrzéséhez.
  • Rost: A chiamag magas rosttartalmú, elősegíti az egészséges emésztést, ami az egészséges bőr alapja. 
  • Antioxidánsok: A chiamag antioxidánsokkal is csurig van, véd a szabad gyökök ellen, amelyek károsítják a sejteket és felgyorsítják az öregedési folyamatot.
  • Vércukoregyensúly: A fahéj hatékonyan csökkenti a vércukorszintet. 

Kendermagos áfonya smoothie

piros smoothie

Hozzávalók:
250 ml tetszés szerinti növényi tej
1 banán
100 g áfonya
50 g málna
50 g szeder
kendermag a smoothie tetejére

A smoothie előnyei

  • Keringés: Egy friss tanulmány szerint, ha naponta egy csésze áfonyát eszünk, javul a szervezet keringése, aminek következtében több tápanyag és oxigén jut a bőrbe, a sejtekbe. A gyorsabb és hatékonyabb sejtcsere egészségesebb bőrt eredményez.
  • Antioxidánsok: A bogyós gyümölcsök tele vannak antioxidánsokkal, amelyek felveszik a harcot a bőrt károsító szabad gyökökkel. A gyümölcsök között a gránátalmán kívül az áfonya, a szeder és a málna antioxidáns aktivitása a legmagasabb.
  • Vitaminok és tápanyagok: A bogyós gyümölcsök rengeteg, a bőr számára is fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Ezek közé tartozik a C-vitamin, a réz, a folsav és a mangán.
  • Egészséges zsírok: A kendermag kiváló forrása az omega-6-nak és az omega-3-nak, amelyek egészséges zsírokként ismertek, hidratálják és táplálják a bőrt. 

Csokoládés avokádó smoothie

Csokoládés smoothie

Hozzávalók:
250 ml mandulatej
1 banán
½ avokádó
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál kakaóbab
2 datolya

A smoothie előnyei

  • Antioxidánsok: A kakaópor magas antioxidáns tartalommal bír, amely csodálatos hatással van a bőrre. Kutatások igazolják, a kakaópor napi fogyasztása javítja a véráramlást, a bőr textúráját és növeli a bőr hidratáltságát.
  • Egészséges zsírok: Az avokádó sok többszörösen és egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmaz, amelyek segítenek megőrizni a bőr feszességét és hidratáltságát, miközben csillapítják a bőrpírt és az irritációt. Kimutatták, hogy az avokádó segít megvédeni a bőrt a nap által okozott károktól.
  • Rost: A datolya magas rosttartalmú, ami elengedhetetlen az egészséges emésztéshez és a jól működő bélrendszerhez. Az emésztés leállása, felborulása a bőrre is kiül, például bőrirritációhoz, ekcémához vezet.
  • Gyulladáscsökkentő: A kakaóbab nem véletlenül egyre népszerűbb, komoly gyulladáscsökkentő. 

Bőrszépítő zöld smoothie

spirulina smoothie

Hozzávalók:
250 ml kókuszvíz
250 g ananász
120 g mangó
1 marék spenót
1 evőkanál kókuszolaj
1 evőkanál spirulina por

Tipp: Aki plusz extrát vinne az italba, tegyen bele szárított goji bogyót! A goji bogyóban található olajról kimutatták, hogy erősíti a bőr természetes védőrétegét és megakadályozza a vízvesztést.

A smoothie előnyei

  • Hidratálás: A kókuszvíz kiválóan hidratál, és pótolja például az edzés során elvesztett elektrolitokat, öt kulcsfontosságú elektrolitot (káliumot, nátriumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort) is tartalmaz.
  • Magas vitamin- és ásványianyag-tartalom: A spenót A-, C- és K-vitaminban gazdag, amelyek segítenek megerősíteni a bőr természetes védőrétegét, és segítik a napsugárzás okozta károk, sőt a hegesedés utáni felépülést is. A spirulina csurig van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek közül sok kulcsszerepet játszik az egészséges bőr támogatásában.
  • Fehérje: A spirulina csodálatos fehérjeforrás is, amely a bőr egészségének és feszességének forrása.
  • Antioxidáns tulajdonságok: A spirulina erős antioxidáns, segít leküzdeni az oxidatív stresszt, amely károsíthatja DNS-t és a sejteket.
  • Vércukoregyensúly: Mind a kókuszolaj, mind a spirulina segít stabilan tartani a vércukorszintet, megakadályozzák például az aknék kialakulását.  

Forrás: Herbaldynamicsbeauty, Fotó: Getty Images