Fokhagyma? Lehetetlen.
A királynő például megtiltotta, hogy a palotában fokhagymával főzzenek, hiszen nem venné ki jól magát, ha a találkozók során gondot okozna például a lehelete. De ugyanígy tiltólistán szerepelnek azok az ételek is, főként hivatalos események alkalmával, amelyek ételmérgezést okozhatnak. Ilyen például a tenger gyümölcsei és a csapvíz is.
Szénhidrát? Szintén felejtős.
A séf szerint II. Erzsébet igyekszik kerülni a szénhidrátokat, főként a tésztákat, a rizst és a krumplit. Nyilván azért, mert túl sok keményítőt tartalmaznak, amely emésztési gondokhoz, és elhízáshoz vezet. Egy jó olasz pasta biztos, hogy nem kerül terítékre a királyi családban.
Húsok? Csak jól átsütve.
Az egykori királyi szakács, Darren McGrady azt is elárulta, hogy a királynő elvárja azt is, hogy steak csak jól átsütve kerüljön az asztalra, mert ő így szereti. A steak kérdését meglehetősen ellentmondásosan kezeli a királynő.
De vajon mit szeret Erzsébet? A királynő imádja például a csokit, a mangót, az epret és az őszibarackot is, de odavan a salátákért és a banánért is. Persze a banánfogyasztási szokása sem hétköznapi. „A banán két végét eltávolítja, középen belevág, hogy le tudja venni a héját, majd apróra felszeleteli és villával megeszi” – mesélte a szakács.
Szerző: Mándoki Bernadett, gyakornok