A cheat day pszichológiája, avagy engedjünk-e a tortának diéta közben

2018. július 09.
Kitartóan edzettünk és diétáztunk több hónapon át, hogy jól nézzünk ki a strandon, vagy legalább viszonylag nyugodtan vetkőzzünk fürdőruhára vadidegenek előtt. Most aztán jöhet a lángos fagyival, de mit jelent a diétában a cheat day, és egy-egy ilyen után mennyire nehéz visszatérni az egészséges ételekhez?

A strandszezon beköszöntével néha egy pillanat alatt pofon vágjuk a hónapokig tartó diétát. A legtöbb parti büfében árult lekváros palacsinta, sajtos lángos, hot-dog és hamburger tökéletes ahhoz, hogy utána mozdulatlanul feküdjünk a füvön, azonban sajnos kevés diétába lehet ezeket beilleszteni. Álljunk ellen a kísértésnek, vagy nevezzük ki a strandolós napokat cheat day-nek?

Fotó: Unsplash.com

De mi az a cheat day?

Mindannyian átéltük már a pillanatot, amikor a diéta során úgy érezzük, már eleget szenvedtünk, jöhet egy szelet, jól megérdemelt torta. Az ilyen „kisiklásokat” nevezi a populáris diéta-irodalom cheat day-nek, ami magyarul a nem túlságosan elterjedt csalós napként fordítható. Van, amikor az ember rövid felmentésképpen megelégszik egy szelet sütivel, egy-egy szigorúbb diéta során azonban akár egy egész napon át visszatérhet valaki az egészségtelen kajákhoz. A kikacsintásnak azonban sokszor nagy ára van.

Végtelen akaraterő

Az életmódunk bármilyen csekély, de tartós megváltoztatása óriási erőfeszítéssel jár. Komoly kitartásra van szükség, ha rendszeresen sportolnánk, korán akarunk felkelni vagy épp lefeküdni, többet szeretnénk felhívni a családtagjainkat, vagy épp egészségesebben szeretnénk enni. Szerencsére azt mondják, az akaraterő olyan, mint egy izom a testünkben: ha sokat eddzük, erősebbé válik. Ehhez képest a tréningezés lehetősége helyett inkább csak a bűntudat növekszik bennünk, amikor a diéta alatt elcsábulunk egy gigantikus adag csokiöntetes fagyira.

Ha tényleg szigorú diétát követünk, akkor valószínűleg kisebb fajta sokként éri a szervezetünket az egészségtelen étel, így szinte garantált, hogy nem fogjuk jóleső vacsoraként elkönyvelni az élményt. Ennél nagyobb probléma, hogy egy-egy cheat day után sokkal nehezebb visszatérni a meghatározott étrendhez, így könnyen lesz az egynapos kihágásból több nap, hét, hónap vagy akár évek.

Önmagunk megfigyelése

Nem könnyű azonban megállapítani saját magunkról, hogy mi van a bűntudaton túl. Az agyunk szinte addiktív kapcsolatot ápol a cukorral, kávéval, zsírral, a vekker szundi-gombjával és a mobiltelefonunk kijelzőjével egyaránt, és a vágy ezek iránt sokszor jóval erősebb, mint a jóleső érzés, amit mindezeken keresztül megtapasztalhatunk.

Az egyik legerősebb fegyver, amit kifejleszthetünk magunkban a tartós életmódváltás érdekében, ha megtanuljuk a lehető legőszintébben megfigyelni magunkat. Lehet, hogy hamar észrevesszük, hogy bár imádjuk a gyorskaja illatát, igazából nem esik jól a hamburger. De végül azt is megállapíthatjuk, hogy néha igenis ellenálhatatlanul vágyunk egy szelet tortára, és ha nem csillapítjuk ezt a vágyat, akkor az egy szelet helyett egy egész tortát, esetleg kettőt szeretnénk megenni, lehetőleg azonnal.

Egyensúly az étkezésben

Ha sikerült feltérképezni, hogy mi esik jól valójában, akkor már csak egy aprócska feladatunk maradt a cheat day-ek visszaszorításában. Ha csak nem egészségügyi okból diétázunk, akkor jobb, ha belátjuk: olyan étrend nem lehet működőképes hosszú távon, amelyik hamar unalmassá és monotonná válik. Sokszor azzal kendőzzük el a kihágást, hogy már vágytunk az ízekre, miközben a fűszerek egyáltalán nem egészségtelenek, így gyakorlatilag nincs indok arra, hogy visszaszorítsuk az ételek változatos ízesítését.

Legjobban akkor járunk, ha próbálunk valamilyen egyensúlyt találni az általunk imádott ételek és – ha ezek nem egyeznek meg – a diétásnak számító fogások között. Nem muszáj egyből teljes visszafogottságra köteleznünk magunkat, hiszen a tartós sikerre akkor van esélyünk, ha hosszú távon követni tudjuk a választott étrendet. Így megmaradnak a kedvenc ételeink is a repertoárban, amivel elvesszük a kihágások jelentőségét, ezáltal leküzdjük a cheat day démonát.