Beyoncé és húga genetikai szűrésre jelentkeztek apjuk mellrákdiagnózisa után

2019. október 04.
Miután Beyoncé és Solange édesapja, korábbi menedzserük, Mathew Knowles bejelentette, hogy mellrákkal küzd, lányai is genetikai szűrést végeztetnek.

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Mathew Knowles is most hozta nyilvánosságra, hogy a betegség ellen harcol éppen. A 38 éves Beyoncé és 33 éves húga, Solange is elvégeztette a genetikai szűrővizsgálatot, hogy kiderüljön, hordozzák-e a BRCA2 génmutációt, melyet édesapjuknál is megtaláltak és amely jelentősen növeli a mellrák kialakulásának valószínűségét a hordozó személyeknél.


A 67 éves Mathew Knowles nem hibáztat senkit. “Ez genetika. Ám ez azt jelenti, hogy a gyermekeimnek, még az unokáimnak is nagyobb esélye van arra, hogy kialakul náluk a betegség, ha hordozzák a génmutációt. Beyoncé és Solange úgy kezelték a hírt, ahogy kellett. Elmentek, és szűrővizsgálatot végeztettek” – mondta a korábbi menedzser. Knowles azután fordult orvoshoz, hogy vércseppet fedezett fel az ingén. A mammográfia pedig igazolta, hogy mellrákja van, ráadásul hordozza a betegség kialakulására való hajlamot növelő génváltozatot.

“Négy dolog miatt kell nagyon figyelnem: prosztatarák, hasnyálmirigyrák, melanóma és mellrák. Életem hátralevő részében oda kell figyelnem a korai jelekre, és minél hamarabb orvoshoz fordulni, illetve szűrővizsgálatokra járni” – mondta Mathew Knowles, aki már túl is esett a műtéten, és a lehetőségekhez képest jól van. Felhagyott az alkoholfogyasztással és rendszeresen meditál a betegség felfedezése óta. 

A férfiaknál rendkívül ritka a mellrák kialakulása, Nagy-Britanniában évente csupán 39 esetet diagnosztizálnak, míg a nők között több mint 54 ezret.

Forrás: Mirror
Fotó: Getty Images