Miért sokkol mindenkit, hogy Keanu Reeves korban hozzáillő nőt választott?

2019. november 13.
A világ egyik fele ledöbbent, amikor nemrégiben Keanu Reeves kéz a kézben jelent meg barátnőjével, Alexandra Granttal a LACMA Art + Filmgála vörös szőnyegén. Zavarba ejtő volt, hogy a kommentek szerint a legnagyobb megrökönyödést az váltotta ki, hogy ez az 55 éves, vonzó, sikeres férfi egy hasonló korú párt választott.

A meghökkenést egyébként kisebb részben az a tény okozta, hogy a színésznek végre barátnője van. Keanu Reeves ugyanis alapvetően egy rendkívül zárkózott férfi, aki nyilvánosan évtizedek óta nem jelent meg nővel az oldalán – kivéve a családtagjait -, ebből kifolyólag a média el is könyvelte egy folyton szomorkodó, magányos farkasnak. A gálán készült képeket és a színész mosolygós arcát látva a világ megkönnyebbülve sóhajtott fel, mondván, mennyire megérdemli már ez a férfi a boldogságot. Ezen egyébként nincs is mit vitatni.

Amikor azonban az emberek közelebbről is megvizsgáltak ezt a barátnőt, a megkönnyebbült sóhaj pillanatok alatt megrökönyödésbe csapott át. Az egyébként 55 éves színész ugyanis egy, nála így is fiatalabb, 46 éves képzőművésznek fogta a kezét. Egészen pontosan egy 46 éves, minimális sminket viselő, ősz hajú képzőművésznek. Ez volt az a pont, amikor elszabadultak az indulatok. A párról készült képek alá záporozni kezdtek a kommentek, az emberek pedig nagyjából két csoportra oszlottak: voltak, akik értetlenül álltak a nő „öregsége” előtt, míg mások Reeves önfeláldozó döntését ünnepelték. És bár lehet, hogy a reakciók mögött valójában nem volt rosszindulat, összességében nézve mégis rendkívül károsan hatnak a nők társadalmi megítélésére.

„Alexandra Grant túl öregnek néz ki a korához képest”

Az emberek egy része egyszerűen nem tudta feldolgozni azt a tényt, hogy a Reeves mellett álló 46 éves érett, felnőtt nő pont úgy néz ki, mint egy átlagos 46 éves érett, felnőtt nő. Sőt voltak, akik Alexandrát egyenesen Keanu Reevesnél is öregebbnek hitték.

Pedig, ha belegondolunk, nem annyira meglepő jelenség egy negyvenes nőt a vörös szőnyegen látni. Ott van például Reese Witherspoon, aki 42 éves és talán sosem volt még annyira sikeres, mint most, vagy Jennifer Aniston és Jennifer Lopez, akik már betöltötték az 50-et, és a lábaik előtt hever az egész világ. A különbség azonban Alexandra Grant és mondjuk Jennifer Lopez között, hogy Lopez nem annyinak néz ki, mint ahogy éves. Lopeztől és a többi női sztártól ugyanis a társadalom elvárja, hogy kívánatos, szép és persze fiatalos legyen – mindig, minden életkorban. A karrierjük és boldogulásuk érdekében pedig ezek a hollywoodi nők tényleg arra törekszenek, hogy megfeleljenek az elvárásoknak, így hát minden lehetséges módon felveszik a harcot az idő múlásával. Ebbe a harcba a többi között az is beletartozik, hogy őszülő hajtincseiket elrejtik a világ elől. Hiszen az őszülés a társadalom szemében nem szexi. Az ősz haj a nagymamaság szimbóluma.

Az emberek hozzászoktak az 50 éves Jennifer Lopezek, vagy 57 éves Demi Moore-ok látványához, és teljesen elidegenedtek a természetes öregedéstől. A ráncok, a megereszkedett bőr és az ősz haj egész egyszerűen mindenkit megrémiszt. Nem tudják hova tenni ezt a külsőt, nem ehhez vannak szokva. Ez az oka annak, hogy Alexandra Grant a vörös szőnyegen állva valamiféle bizarr természeti jelenségnek tűnt. Pedig ő nem más, mint egy 46 éves nő, aki pontosan úgy néz ki, mint egy átlagos 46 éves nő. Valójában nem az ő külseje a természetellenes, hanem az a női kép, amit Hollywood próbál meg foggal-körömmel fenntartani.

(Persze nem állítjuk, hogy 46 éves korára minden nő kötelező jelleggel megőszül, hiszen az őszülés mértékét a genetika és számos környezeti tényező is befolyásolja. Általánosságban azonban elmondható, hogy a nők és a férfiak egyaránt a harmincas éveikben kezdenek el erőteljesebben őszülni és 50 éves korukra festés nélkül a hajuk nagy része bizony ezüstös lenne.)

„Milyen jófejség Reevestől, hogy a saját korosztályából való nővel randizik”

Míg tehát Grantet leszólták az ősz hajáért, és általánosságban a megjelenéséért, addig Keanu Reeves dicséretben részesült az önfeláldozásáért. Mármint azért az áldozatért, hogy hajlandó volt lemondani egy fiatalabb barátnőről egy ősz hajú negyvenesért… Hát nem, elképesztően jófej ez a pasi?

Ezzel kapcsolatban egyébként azt tényleg el kell ismerni, hogy a Leonardo DiCapriók és Alec Baldwinek mellett valóban felüdülést jelent végre egy olyan kapcsolatot látni Hollywoodban, amelyben a felek egyenlő társként lehetnek jelen. Magyarán, ahol egy középkorú, meglett férfi nagyjából hasonló életkorú, hasonló egzisztenciával rendelkező társat választ maga mellé. És bár az ilyen kapcsolatok a sztárvilágban ritkaságszámba mennek, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy Keanu Reevest nagylelkűnek kellene tekinteni azért, mert egy 46 éves nővel randizik. Mi ebben a jófejség és a nagylelkűség? Egy 46 éves nő talán a saját jogán nem lehetne érdemes arra, hogy egy 55 éves férfival randizzon – még ha az a férfi történetesen Keanu Reeves is?

Amikor a nő tényleg idősebb a férfinél

Ennél a felállásnál egyébként már csak az lepi meg jobban az embereket, ha a férfi valóban egy nála idősebb nővel jön össze. Az ilyen esetekben a társadalom vagy hősként tekint a férfire, aki – ahogy Reeves is -, feláldozva önmagát hajlandó egy „öreg nővel” szóba állni, vagy a kapcsolat mögött valamiféle hátsó szándékot sejt. Ez utóbbi esetre tökéletes példa Hugh Jackman és Deborra-Lee Furness házassága. Hiába házasok már 24 éve, a bulvársajtóban a mai napig előjön az az összeesküvés-elmélet, miszerint a most 51 éves Jackman kizárólag azért van együtt a nála 12 évvel idősebb feleségével, hogy ezzel a kamu kapcsolattal fedje el homoszexualitását. Hiszen, mi másért is akarna valaki egy idősebb nőt elvenni…

De Emmanuel Macron francia köztársasági elnököt is rendkívül sokan támadták, mikor a világsajtó megtudta, hogy felesége, Brigitte Macron huszonnégy évvel idősebb nála. Elképzelhetetlennek tartották, hogy Macronnak őszinte érzései legyenek a felesége iránt, és az ő esetében is azonnal szárnya keltek a pletykák a melegségéről, sőt ezzel párhuzamosan azt is rásütötték, hogy egész biztosan csak anyakomplexusos. De természetesen a felesége sem maradt ki a jóból, őt egyszerűen aberráltnak bélyegezték.

Mindeközben arról egyetlen lejáró cikk sem született, hogy például Donald Trump amerikai elnök éppen ennyivel, 24 esztendővel idősebb a jelenlegi feleségénél, Melaniánál. Ez a felállás valamiért senkinek a szemét sem szúrja.

Fotó: Getty Images