Nicole Kidman és Pink is félmillió dollárt adományozott az ausztrál tűzvész ellen küzdőknek

2020. január 06.
Nem meglepő, hogy Nicole Kidman és férje, Keith Urban hatalmas összeget adományozott az Ausztráliában hónapok óta tomboló bozóttüzek megfékezésén dolgozó szervezeteknek, hiszen otthonuk Sydney közelében található. Ám nemcsak ők támogatják a heroikus küzdelmet folytató tűzoltókat a sztárvilágból: Pink is félmillió dollárt adományozott a tűzoltóknak.

Az amazóniai esőerdőkben kitört tűzvész már eltörpül az ausztrál bozóttüzek mellett, így nem meglepő, hogy az ausztrál származású Nicole Kidman és férje, Keith Urban is az áldozatok és a mentést végzők mellé állt. Bár a színésznő és country énekes házát nem érte még el a tűz, már közelről fenyegeti, a színésznő sajtósa pedig a napokban közzétette, hogy Nicole Kidman és Keith Urban 500 ezer dollárt adományozott a Rural Fire Service tűzoltószervezet számára.


Egy nappal a Golden Globe-díjátadó előtt az 52 éves színésznő láthatóan zaklatott volt, amikor a gálát megelőző Gold Meets Golden eseményen megjelentek a Hatalmas kis hazugságok sztárjai. “Bocsánat, hogy ilyen nyugtalan vagyok, az Ausztráliában történő események nagyon felzaklatnak” – mondta akkor Nicole Kidman az újságíróknak. 

“A családunk támogatása, gondolatai és imái mindazokkal vannak, akiket érint a tűz Ausztráliában. 500 ezer dollárt adományozunk a Rural Fire Service tűzoltószervezetnek, akik mindent megtesznek, és sokat köszönhetünk nekik” – osztotta meg követőivel Instagram oldalán is a színésznő. Keith Urban, aki Új-Zélandon született és Ausztráliában nőtt fel, szintén megosztotta a közleményt.

Ám nem csak ők támogatják a bozóttüzekben érintetteket a sztárvilágból. Pink és az influenszerek kifigurázásával világhírűvé vált ausztrál komikusnő, Celeste Barber is hasonló összeggel járul hozzá a küzdelemhez. “Teljesen letaglózva nézem, ami Ausztráliában történik. 500 ezer dollárt adományozok a helyi tűzoltó szervezeteknek, hogy így segítsem az első vonalban harcolókat. A szívem a barátaimmal és a családommal van Ausztráliában” – osztotta meg több mint 32 millió követőjével Twitterén Pink, aki egy listát is mellékelt a helyi ausztrál tűzoltóállomásokról és segélyszervezetekről, akiknek adakozhatunk.


Az ausztrál komikus, Celeste Barber pedig a Facebookon indított jótékonysági pénzgyűjtést, ahol 24 óra alatt 10 millió ausztrál dollárnyi adományt gyűjtött a helyi tűzoltószervezeteknek.

A szeptember óta tomboló tűzvész már 4,5 millió hektárnyi területet felégetett, 1500 otthont lerombolt és legalább 23 ember halálát okozta, köztük két tűzoltóét. Mivel több mint 130 helyen lángol Ausztrália, a Sydney Egyetem ökológusai szerint legalább félmilliárd emlős, madár és hüllő pusztult el eddig a katasztrófában.

Az ausztrál kormány a 3000 tartalékos állományba helyezésén kívül már bevetette a katonai hajókat és a légierőt is, hogy így is segítsék a tűz áldozatait és a közösségeket, ahol szükséges. Csak Új-Dél-Wales tartományban kétezer tűzoltó harcolt a lángok ellen, az Egyesült Államokból, Kanadából és Új-Zélandról érkezett segítséggel karöltve.

Az alábbi szervezeteken keresztül adományozhatunk mi is, ha segíteni szeretnénk az ausztrál bozóttüzek áldozatainak és a tűzoltóknak:

NSW Rural Fire Service
Bármilyen adomány, amit a szervezetnek küldünk, egyenesen az Észak- és Dél-Wales területén dolgozó önkéntes tűzoltókat segíti. A speciális brigádokat is kiválaszthatjuk az adományozáskor.

Ausztráliai Vöröskereszt
A Vöröskereszt a tűz áldozatainak és az otthonukat elvesztett embereknek segít. Az adományok segítenek az evakuációs központok és az újjáépítő programok fenntartásában, felépítésében. 

WWF
Az állatvilág megmentéséért dolgozó szervezetnek juttatott adományokat a sérült állatok és otthonaik újjáépítésére használják fel, különösen a koalákéra. A koalapopuláció 95 százaléka elpusztult ugyanis a bozóttüzekben, így nagyon fontos a maradék példányok megmentése.

Port Macquarie Koalakórház
A koalák szenvedték el a legnagyobb veszteséget az állatvilágból a tűzvészben. A koalakórház ezért hozott létre egy GoFundMe oldalt még októberben, hogy így gyűjtsenek pénzt az állatok védelmére és gyógyítására.

Salvation Army
A jótékonysági szervezet az evakuáltaknak és a tűz által érintett embereknek segít élelemmel és a talpon maradásban. A szervezet minden katasztrófa sújtotta területen jelen van, hogy élelmiszerrel, vízzel és érzelmi támogatással segítsen.

St. Vincent de Paul Society
A jótékonysági szervezet élelemmel és ruhával segíti a tűzvész áldozatait, illetve segít fedezni a számláikat és az otthonaik újjáépítéséhez is hozzájárul.

Forrás: People, E! Online
Fotó: Getty Images