Harry herceg és Meghan Markle: mi lesz velük ezután?

2020. január 10.
Sussex hercege és hercegnéje közleményben tudatta a világgal, hogy visszalépnek a közszerepléstől, mint a brit királyi család senior tagjai, kevesebb királyi kötelezettséget vállalnak, és inkább a saját jótékonysági szervezetükkel foglalkoznak. De mit jelent ez valójában?

Az Instagramján jelentette be Harry herceg és Meghan Markle, hogy pénzügyileg függetlenednek a királyi családtól és az idejüket megosztják az Egyesült Királyság és Észak-Amerika között.


Nemcsak a rajongóiknak, de a királyi család többi tagjának és magának a királynőnek is sokkoló lehet a hír, bár az elmúlt év eseményei után azért lehetett erre számítani. Egy szűkszavú közleményben II. Erzsébet királynő titkársága egyelőre annyit reagált, hogy “Sussex hercegével és hercegnéjével a megbeszélések még az elején tartanak. Megértjük, hogy más úton szeretnének járni, ám ezek bonyolult dolgok, így időbe telik, míg kidolgozzuk, hogyan működjenek a jövőben” – áll a királynő nyilatkozatában. De mit jelent pontosan az, hogy bonyolult?

Miért olyan nagy dolog ez?
Harry herceg és Meghan a brit királyi család legnépszerűbb tagjai közé tartoznak. Egy tavaly nyári közvéleménykutatás szerint Harry a második legnépszerűbb királyi fenség, rögtön a királynő után, még bátyját, Vilmos herceget is megelőzi. Így hatalmas veszteség a királyi család számára, ha az ifjabb herceg visszalép a családi kötelességektől.
Ráadásul Sussex hercegi párja mindezt egy olyan év után jelentette be, amely amúgyis a második legrosszab volt Erzsébet trónra lépése óta. 1992 volt az eddigi legkatasztrofálisabb éve a királyi családnak: ekkor jelentette be Károly herceg és Diana hercegnő a válását, ami az egész Buckingham-palotát tűzbe borította. 2019-ben pletykáltak Vilmos és Katalin házassági problémáiról, ám ezek alaptalannak bizonyultak. Sokkal súlyosabb és valódi probléma akadt viszont II. Erzsébet kedvenc fiával, András herceggel, aki pedofil botrányba keveredett, aminek hatására év végén be is jelentette, hogy visszavonul a nyilvánosságtól, és nem vesz részt a nyilvános családi eseményeken. Lehetett hallani olyan hangokat a palota környékén, hogy Károly herceg szeretné a királyi családot egy kisebb magra szűkíteni, ám Harry és Meghan népszerűségét elnézve senki sem gondolta, hogy pont ők lesznek azok, akik visszalépnek.

Királyi fenségek maradnak?
Az, hogy Harry herceg és Meghan Markle nem szeretne többé a királyi család első vonalbeli tagjai közé tartozni, nem jelenti azt, hogy őket innentől kitagadták. Ugyanúgy a brit királyi famíliához tartoznak ezentúl is, ám dolgozó királyi fenségek lesznek, ami annyit tesz, hogy anyagilag függetlenné válnak a családtól.


A monarchia működési elve alapján a királyi család tagjainak nem lehet jövedelme, a Sovereign Grant törvény alapján határozta meg a brit parlament azt az összeget, amit az adófizetők pénzéből kapnak. Ebből többé nem részesül Harry herceg és Meghan Markle. Csatlakoznak ebben András herceg lányaihoz, akik már régóta “dolgozó királyi felségek”: Beatrix és Eugénia hercegnőnek is teljes állása van a királyi életen kívül. Emellett természetesen támogatják a monarchiát és a királynőt, miközben végzik a saját munkájukat és őrzik anyagi függetlenségüket.

Miért dönthettek így?
Azóta, hogy 2016-ban bejelentették kapcsolatukat, Meghan Markle folyamatosan a brit bulvárlapok rasszista és szexista támadásainak kereszttüzében állt. Saját apja és apai rokonai is konstans lejáratókampányt folytattak ellene, melynek csúcsán a Mail on Sunday bulvárlap a hercegné szívhez szóló magánlevelét is megjelentette, melyet apjának írt. A lejáratókampány és zaklatás odáig fajult, hogy Harry hercegnek közleményt kellett kiadnia nem sokkal az eljegyzésük után, melyben arra kérte a bulvárlapokat és a közösségi oldalak felhasználóit, hogy tartózkodjanak a rasszista és szexista megnyilvánulásoktól.
Három évvel később, 2019 októberében ismét belendültek a bulvárlapok, minden nap újabb és újabb hazugságokat jelentettek meg Meghan Markle-lel kapcsolatban. Ennek csúcsa volt magánlevelének megjelentetése, melyért a hercegi pár be is perelte a Mail on Sunday-t. Még ugyanebben a hónapban érzelmes dokumentumfilmben nyilatkozott a pár dél-afrikai körútján, amikor Meghan Markle elmondta: “Sosem gondoltam, hogy könnyű lesz, de azt gondoltam, legalább igazságos lesz. És ez a része az, amibe nehéz belenyugodni.”
A korábbi interjúkat olvasva szembetűnő az is, hogy Harry sosem ragaszkodott a hercegi szerephez túlságosan. 2007-ben például úgy nyilatkozott: “Nem voltam herceg. Én csak Harry voltam mindig.”


“A hadsereg volt a legjobb menekülési út. Úgy éreztem, tényleg elértem valamit. Megérthettem a rengeteg különböző hátterű embert és úgy érezhettem, része vagyok a csapatnak” – mondta Harry a hadseregben töltött időszakról, mely után visszatért a királyi család tagjai közé. “Úgy éreztem, ki akarok lépni, ám mégis úgy döntöttem, hogy maradok és kialakítom a magam szerepét. Egyikünk sem akar csupán egy híresség lenni, szeretné mindegyikünk jóra használni ezt a szerepet” – tette hozzá.

Mi lesz ezután?
Sussex hercegi párja leszögezte, hogy az eddig folytatott karitatív tevékenységét ugyanúgy folytatja, és támogatják azokat a szervezeteket, melyekkel eddig is együtt dolgoztak. Ám ahogy a legtöbb ember, ha anyagilag független akar lenni, nagy valószínűséggel Harry és Meghan is dolgozik majd. Az nem kétséges, hogy a hercegné, mint korábbi színésznő és a herceg, mint volt katona piacképes páros. Ám az, hogyan tudják a hírnevet és a frissen kiharcolt függetlenségüket pénzzé váltani anélkül, hogy csorbítanák saját és a királyi család értékét, még nem látszik tisztán. Nem valószínű, hogy Meghan Markle visszatér a színészethez, bár A korona következő évadában lehet, hogy jutna számára is szerep.
Közleményükben az áll, hogy szeretnék egyenlő arányban az Egyesült Királyságban és Észak-Amerikában tölteni idejüket, ám hogy ez Kanadát vagy az Amerikai Egyesült Államokat jelenti pontosan, nem derült ki. Meghan Markle évekig Kanadában élt, míg a Briliáns elmék című sorozatát forgatta, édesanyja viszont Kaliforniában lakik, így mindkettőre van esély. Egy biztos a királyi családdal és Harry hercegékkel kapcsolatban: jelenleg minden bizonytalan a Buckingham-palotában, és 2020. nagy változásokat tartogat a brit királyi udvarban.

Forrás: Marie Claire Australia, Telegraph, The Cut
Fotó: Getty Images