Harry és Meghan 2020 tavaszán elveszti címét és birtokát

2020. január 20.
Nincs olyan, hogy részmunkaidős királyi fenség. Harry herceg és Meghan Markle vágya, hogy a hagyományosnál haladóbb szerepet töltsenek be a királyi családban, oda vezetett, hogy elveszítették, címüket, előjogaikat és jövedelmüket.

Nincs olyan, hogy részmunkaidős királyi fenség. Harry herceg és Meghan Markle vágya, hogy hagyományosnál haladóbb szerepet töltsenek be a királyi családban oda vezetett, hogy elveszítették, címüket, előjogaikat és jövedelmüket.


II. Erzsébet királynő végül áldását adta arra, hogy a sussex-i hercegi pár felmentést kapjon a királyi család tagjainak kötelességei alól, ám sokkal nagyobb árat kellett fizetnie érte Harry hercegnek és Meghan Markle-nek, mint azt a függetlenedésük első bejelentésekor gondolták. A fiatal pár úgy gondolta, új, haladó szerepet töltene be a királyi család életében, ám azzal, hogy kilépnek a teljes munkaidős királyi fenség szerepből, végül elvesztették a címüket, előjogaikat és az adófizetők pénzéből származó jövedelmeiket.

Már külön nevet is kapott Nagy-Britanniában Harry herceg és Meghan Markle királyi családból való kiválása: a Megxit, ahogy a britek Európai Unióból való kilépése, a Brexit után nevezik a Windsor-család krízishelyzetét, új viszonyokat teremt a  brit monarchiában.

Ahogy II. Erzsébet királynő közösségi oldalán közzétett sajtóközleményben áll, a királynő áldását adta arra, hogy a pár és gyermekük, Archie, a világ és a sajtó szemétől elvonultabb életet élhessenek, dolgozhassanak, és felmentette őket a királyi család tagjainak kötelezettségei alól. Ennek ára az lett, hogy Harry és Meghan elveszítik a királyi fenség címet, nem képviselhetik hivatalosan a királynőt és nem fogadhatnak el többé járandóságot a brit adófizetők pénzéből elkülönített alapból. Emellett a párnak vissza kell fizetnie azt a 2,4 millió fontot (közel 948 millió forint), melyet angliai otthonuk, a Frogmore Cottage felújítására költöttek szintén az adófizetők pénzéből.

“Hosszú hónapokon át tartó beszélgetések és viták után örülök, hogy közösen találtunk konstruktív és az unokám és családja számára megfelelő megoldást” – írta II. Erzsébet a közleményében. “Harry, Meghan és Archie mindig a családom hőn szeretett tagja lesz. Az elmúlt két évük történéseit alaposabban megismerve megértettem, milyen kihívásokat tapasztaltak, így támogatom a függetlenebb életre való törekvésüket. Köszönöm az eddigi elhivatott munkájukat az országunkért, a Nemzetközösségért és különösen büszke vagyok Meghanre, hogy olyan gyorsan beilleszkedett a családunkba. Egész családunk nevében mondhatom, hogy reméljük, ez a megegyezés segít nekik egy boldog és békés új élet felépítésében” – zárta a királynő közleményét.

A Brexittel ellentétben a Megxitnek van már pontos dátuma: valamikor 2020 tavaszán válik teljessé a jelenlegi átmeneti időszak után Harry és Meghan leválása a királyi családról.

Forrás: The Cut, The New York Times
Fotó: Getty Images