Grammy 2020: Billie Eilish besöpört mindent

2020. január 27.
Billie Eilish öt Grammy-díjat nyert, közte az év lemeze és a legjobb új művész díját is egy olyan ceremónián, melyet mélyen áthatott a gyász Kobe Bryant kosárlabda-legenda vasárnapi tragikus halála miatt.

A 62. Grammy-díjátadó új sztárt avatott Billie Eilish személyében, bár a hangulatot beárnyékolta Kobe Bryant kosárlabda-legenda halála, aki NBA-karrierjének nagyobbik részében a Staples Centerben lépett pályára csapatával, a Los Angeles Lakers-szel, ahol a Grammy-gálát is tartották. A korábbi játékost pár órával a díjátadó kezdete előtt érte helikopter-baleset Los Angeles közelében.

A tini, aki mindent vitt

Billie Eilish, a 18 éves zeneszerző és énekes, szomorkás hangulattal és senkivel össze nem téveszthető külsővel jelent meg a 2020-as Grammy-gálán, hogy aztán öt kategóriában söpörje be a díjakat – ezek közül négyet a legnagyobb presztízzsel bíró legjobb új előadó, legjobb popalbum, legjobb dal és az év legjobb felvétele kategóriában. Ha megnézzük, kik elől happolta el a díjat az év albuma kategóriában (Beyoncé, Ed Sheeran, Ariana Grande, Taylor Swift volt a többi jelölt), még jobban látszik, mekkora dolog ez.

Különösen hogy testvére, Finneas O’Connell, akivel közösen rakták össze az albumot és írták a dalokat, lett az év producere is. Mikor az év daláért járó díjat vették át Finneas megjegyezte, hogy együtt vették fel családjuk otthonának egyik szobájában. “Ezt azoknak a srácoknak, akik ma is épp zenét írnak a hálószobájukban – mondta, kezében tartva a díjat. – Ti is elérhetitek ugyanezt.”

Kobe Bryantre emlékeztek

Csupán pár órával a Grammy-gála kezdete előtt érkezett a hír, hogy Kobe Bryant tragikus helikopter-balesetben lányával, Giannával együtt életét vesztette Los Angeles-hez közel. Lizzo és Alicia Keys ünnepélyes és szertartásos hangulatban nyitotta meg a díjátadót, így tisztelegve a kosárlegenda előtt. “A mai este Kobe-ért van” – mondta Lizzo, mielőtt elénekelte volna két dalát zenekari kísérettel és tütübe öltözött balerinákkal körülvéve. Majd az est háziasszonya, Alicia Keys emlékeztette a jelenlévőket a szomorú eseményre. “Összetört szívvel állunk abban a házban, amit Kobe Bryant épített” – mondta az énekesnő, utalva rá, hogy az NBA-sztár a Grammy-gálának is helyet adó stadionban játszotta legtöbb meccsét. A stadionon kívül félig leengedték a zászlókat, és egy perces néma csenddel is megemlékeztek Kobe Bryantről.


Michelle Obama is nyert

A 84 kategóriából kilenc Grammy-díjat már korábban, a közvetítésen kívül átadtak egy külön előceremónián, ahogy mindig. Bár a hírességek ezt általában kihagyják, azért itt is kaptak olyanok díjat, akikre a világ odafigyel. Beyoncé Homecoming (Hazatérés) című dokumentumfilmje kapta a legjobb zenés film díját, míg Michelle Obama Így lettem (Becoming) című életrajzi könyvéből készült hangoskönyv szintén megnyerte kategóriáját, és a legjobb nem zenei album lett. Gloria Gaynor diszkódívát sem kell senkinek bemutatni. Ő nem először nyert Grammy-t karrierje során, 1980-ban már díjazták I Will Survive című himnuszát, ám azóta nem jutott számára díj. Most Testimony című albumáért megkapta a legjobb roots gospel albumért járó díjat. Tracy Young pedig az első nő lett, aki megnyerte a legjobb remix felvétel kategória díját Madonna I Rise című dalának saját változatáért. “Büszkén veszem át ezt a díjat minden olyan női producer nevében, akiken átnéztek eddig” – mondta Young a díj átvételekor.

Harc a színfalak mögött

A 2020-as Grammy-gála nem csak a top kategóriákba berobbant sok új és friss előadó miatt, hanem a zenei akadémiában meghirdetett új korszak miatt is volt más. Évekig kritizálták a Grammy-bizottságot a női és színes bőrű előadók látványos alulreprezentáltsága miatt. Az új korszak kezdetét akkor mondták ki, amikor két hónappal ezelőtt Deborah Dugan, az akadémia új vezetője bejelentette. Ő maga is ennek jelképeként került a pozícióra, hiszen előtte sosem töltötte be nő ezt a tisztséget. Ám tíz nappal a Grammy-gála kezdete előtt Dugant elmozdították pozíciójából, így az általában vidám hangulatban zajló hét, ami megelőzi a díjátadót, felháborodott hangokkal volt tele, többen pedig – Bruno Mars, a hip-hop mogul Diddy és Taylor Swift, aki a női egyenjogúság egyik élharcosa – a távolmaradásukkal tüntettek.

Nagy nevek adtak elő

Nem sokkal a gála előtt derült ki, hogy Taylor Swift nem vesz részt a gálán, holott három kategóriában is jelölték, így elő sem ad. Tyler, the Creator viszont színpadra állt, két dalt adott elő a Boyz II Men-nel, illetve Charlie Wilson R&B énekessel. Természetesen Billie Eilish is előadta When the Party’s Over című leginkább Grammy-kompatibilis dalát, melyet ezúttal bátyja kísért zongorán.


Idén Ariana Grande is színpadra állt, miután tavaly összekülönbözött a rendezőkkel, mivel nem énekelhette azt, amit szeretett volna. Idén végül diadalmas mosollyal nyugtázta, hogy végre megkapta a lehetőséget. A nosztalgia sem maradt el a 62. Grammy-gálán, ezt az Aerosmith Run-DMC-vel előadott közös dala és a Prince-ről való megemlékezés hozta idén.

A 2020-as Grammy-díjátadó főbb díjazottjai:

  • Legjobb rapalbum: Tyler, the Creator (Igor)
  • Az év dala: Billie Eilish (Bad Guy)
  • Legjobb rapzenei teljesítmény: DJ Khaled, John Legend és Nipsey Hussle (Higher)
  • A legjobb új előadó: Billie Eilish
  • Az év albuma: Billie Eilish (When We Fall Asleep, Where Do We Go?)
  • Az év felvétele: Billie Eilish (Bad Guy)
  • Legjobb soundtrack: Csernobil (HBO)
  • Legjobb énekes popalbum: Billie Eilish (When We Fall Asleep, Where Do We Go?)
  • Az év legjobb könnyűzenei producere: Finneas
  • Legjobb dance felvétel: Chemical Brothers (Got to Keep On)
  • Legjobb vizuális médiához írt dal: I’ll never Love Again (Csillag születik)
  • Legjobb videóklip: Lil Nas X és Billy Ray Cyrus (Old Town Road)
  • Legjobb szóló popzenei teljesítmény: Lizzo (Truth Hurts)
  • Legjobb reggae album: Koffee (Rapture)
  • Legjobb spoken word album: Michelle Obama (Becoming)
  • Legjobb filmzene: Csillag születik
  • Legjobb hagyományos R&B teljesítmény: Lizzo (Jerome)
  • Legjobb urban contemporary album: Lizzo (Cuz I Love You)

Forrás: The New York Times, The Telegraph, People, Insider, ET Online
Fotó: Getty Images