Jane Fonda nem plasztikáztatja magát többé

2020. február 16.
Az új ruhák vásárlása után a plasztikai műtétekkel is felhagy Jane Fonda. A 82 éves színésznő nem szeretne többé kés alá feküdni, megbékélt az idővel.

A Grace és Frankie 82 éves sztárja egész életében küzdött azzal a nyomással, ami a csodás külsejének megtartása miatt nehezedett rá. Nem vetette meg a plasztikai beavatkozásokat sem, ám Jane Fonda most bejelentette, hogy véget értek azok az évek, amikor a külseje miatt aggódott, és nem akar többé kés alá feküdni. Ennek az elhatározásnak az első jele lehet az is, hogy a színésznő ikonikus szőke bob frizurája helyett rövid, régóta trendi ősz hajjal jelent meg az Oscar-díjátadón.


“Nem tudok úgy tenni, mintha nem lennék hiú, de nem végeztetek több plasztikai műtétet. Nem akarom többé, hogy felvágjanak. Minden nap dolgoznom kell az önelfogadáson, számomra ez nem könnyű” – mondta Jane Fonda, aki korábban bulimiával küzdött, és saját bevallása szerint csupán a negyvenes éveiben tudott úrrá lenni étkezési zavarain. A színésznő igyekszik sokkal nyitottabb lenni a rajongóival és az emberekkel, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy a függöny mögé nézve láthatják, milyen hátulütői vannak a csillogó életnek.

“Próbálom tisztázni, ez milyen hosszú és folyamatos harc az életemben. Teszek fel képeket, melyeken soványnak látszom, és olyat is, amelyiken reggeli gyűrött arccal láthatnak!” – mondta Jane Fonda.

A színésznő a 2018-as, HBO számára készült Jane Fonda in Five Acts című dokumentumfilmben beszélt korábbi beavatkozásairól. “Örülök, hogy jól nézek ki ennyi idős koromban, de volt plasztikai műtétem. Nem fogok hazudni róla – mondta. – Egyrészt utálom, hogy fizikailag alakíttatnom kellett magamon, hogy úgy érezzem, megfelelő vagyok. Azt kívánom, bár ne így lett volna. Szeretem az idősebb arcokat. Szeretem az arcokat, amiken látszik a leélt élet. Szerettem Vanessa Redgrave arcát. Azt kívánom, bárcsak bátrabb lettem volna. De vagyok, aki vagyok.”

A színésznő azt is elárulta, miért döntött úgy, hogy miután 81 éves korában a Vogue címlapján szerepelt, felhagy a plasztikai beavatkozásokkal. “Teljesen általános okai voltak annak, hogy kés alá feküdtem. Amiért minden nő teszi. Úgy éreztem, nem vagyok elég jó, nem vagyok elég szép, nem vagyok elég sovány, nem vagyok elég okos – mondta Jane Fonda. – Vannak olyan érzelmi hátrányok, melyeket nagyon kicsi korban szerzünk, és sohasem lehet egészen kijavítani őket. Vannak olyan lelki sebeim, melyek már sosem gyógyulnak be teljesen. De megtanulsz együtt élni velük. Megtanulod elfojtani őket, a lelked legmélyebb bugyrába rejted és nem engeded előtörni őket.”

“Olyan korban nőttem fel, amikor az volt az általános nézet, hogy a nők olyanok, mint a macskák. Versenyeznek egymással, igyekeznek lenyomni egymást. De ennek pont az ellenkezője igaz, mára rájöttem. Nincs határ, ha össze tudunk fogni és együtt tudunk dolgozni.” Fonda hozzátette, most olyan nők veszik körbe, akikkel támogatják egymást, köztük például kolléganője a Grace és Frankie című filmből, Lily Tomlin.

“Az ötvenes években nőttem fel, az anyám megölte magát, így férfi minta volt csak előttem. Ez azt jelenti, hogy az erőteljes individualizmus vált a személyiségem alapjává, amit nagyon nehéz volt leküzdenem.”


A legendás színésznő a 2020-as Oscar-díjátadón új frizurájával is nyomatékosította döntését. Levágatta megszokott szőkés bobját, és rövid, ősz hajjal jelent meg a díjátadón, ahol azt az Elie Saab estélyit viselte, melyben a 2014-es cannes-i filmfesztiválon is láthattuk. Vállára vetve hozta magával azt a piros kabátot is, mely a péntekenkénti washingtoni klímaváltozás elleni tüntetések szimbólumává vált. Jane Fonda erről a kabátról jelentette ki, hogy “az utolsó ruhadarab, amit vásárolok”. 

Forrás: People
Fotó: Getty Images