Billie Eilish: „Sosem láttátok a testem, mégis ítélkeztek!”

2020. március 12.
Az idén rekordot rekordra halmozó Billie Eilish egy koncertjén adott hangot a felháborodásnak, amiért a nőket a testük miatt annyi megszégyenítő megjegyzés éri.

A Bad Guy énekesnője Miamiban tartott koncertjén vetített le egy videót, hogy felhívja a figyelmet a nőket a testük miatt érő megszégyenítésre. Billie Eilish a kisfilmben lassan melltartóig vetkőzött, ezalatt a felvétel szövegében kritizálta azokat az embereket, akik mások stílusa vagy teste felett ítélkeznek.


„Néhány ember utálja a ruhákat, amiket viselek, mások magasztalnak érte. Vannak, akik ezt arra használják, hogy megszégyenítsenek másokat” – mondta a fiatal énekes a videó szövegében, utalva bő ruháira és androgün stílusára, amelyért rengetegen kritizálták ,vagy éppen használták fel a kihívó öltözködésű nők megszégyenítéséhez eszközként.

Miután feltette a kérdést kritikusainak, vajon a válla vagy a mellkasa provokatív-e számukra, Eilish kiemelte a kettős mércét, amellyel a fiatal női előadóknak szembe kell nézniük, ha azt szeretnék, hogy a zenéjük miatt ismerjék őket, és ne a testükért.

„Ha azt viselem, ami kényelmes számomra, nem vagyok nő. Ha ledobom magamról a rétegeket, ribanc vagyok. Bár sosem láttátok a testemet, mégis ítélkeztek felette, és ítélkeztek felettem is. Miért?” – mondta a videóban a 18 éves énekesnő, amelynek végén elsüllyed egy sötét anyagban, miközben azt kérdezi az őt megszégyenítő emberektől, „az értékemet csak a ti feltételezéseitek határozzák meg? Vagy a ti rólam alkotott véleménye nem az én felelősségem?”

Ezt már olvastad?

Nem ez az első eset, hogy Billie Eilish kiáll a megszégyenítés és a fiatal énekesnők tárgyiasítása ellen. 2019-ben elmagyarázta, hogy azért visel oversized ruhákat – azért, hogy esélyt se adjon a teste miatt ítélkezőknek. „Senkinek sem lehet véleménye a testemről, mivel senki sem látta, mi van alatta. Senki sem mondhatja, hogy ez a nő sovány vagy kövér, lapos a feneke, hájas a feneke. Senki sem mondhat rólam semmit, mert nem tudja” – mondta Eilish akkor. Ám azt is hozzátette, hogy meg akarja majd mutatni a testét, ellenállhatatlannak akar látszani, ha majd idősebb lesz, ennek minden hátrányával együtt. „Nő akarok lenni. Meg akarom mutatni a testem. Mi van, ha akarok egy videót, amiben ellenállhatatlan vagyok?”

Forrás: Insider
Fotó: Getty Images