Az 5 legjobb ébresztőzene a tudósok szerint

2020. február 07.
A tudósok szerint sokkal jobb zenére ébredni, mint az ébresztőóra sípolására. De melyik dalok azok, amikkel jól indul a reggel?

Ha nem lenne amúgy is elég nehéz az élet, az ébresztő reggeli sípolása tovább ronthatja a helyzetet, hogy öt perccel később megismétlődjön a tortúra, miután szundi üzemmódban kinyomtuk a telefont, az pedig kérlelhetetlenül jelez ismét, nehogy elaludjunk. Bizonyára mindenkinek eszébe jutott már, hogy kell, hogy legyen ennek kellemesebb módja is.


A Royal Melbourne Institute of Technology tudósai legfrissebb tanulmányukban bebizonyították, hogy van sokkal kíméletesebb és élvezetesebb módja is a reggeli ébresztésnek: a zene. De milyen dalok azok, amik átsegítenek az alvásból az ébrenlét fázisába úgy, hogy az nem jár fizikai és lelki fájdalommal? A kutatók szerencsére ezt is meghatározták.

Beach Boys: Good Vibrations
Nem kell sok mindent hozzáfűzni ehhez a dalhoz, hiszen nehéz elképzelni, hogy rossz napunk legyen úgy, hogy a Beach Boys energikus és vidám zenéjét halljuk meg először.

Enya: Orinoco Flow
Ez a lágyan áramló zene tökéletes átvezetés az álmokból az ébrenlétbe. Ha a reggeli készülődés alatt ezt hallgatjuk, biztosan úgy indulunk el otthonról, hogy nem leszünk idegesek attól sem, ha az orrunk előtt megy el a busz.

Billie Eilish: Bad Guy
Az intenzív basszus erős, ám nem tolakodó a friss Grammy-díjas énekesnő dalában. Erőteljes ébresztőzene, ami megadja a lendületet a naphoz, és garantáltan nem hagy visszaaludni.

Stereophonics: Dakota
Az ausztrál kutatók tanulmánya megfejtette, hogy a Dakota miért volt olyan nagy siker 2005-ben a reggeli rádiós műsorokban. Az énekesnő, Kelly Jones wales-i akcentusa és a magával sodró ritmus nemcsak minket ránt ki az ágyból, de a kávézók eladásait is felpörgette népszerűsége csúcspontján.

Caribou: Can’t Do Without You
Nincs is szebb annál, mint azzal a gondolattal ébredni, hogy valaki nem tud nélkülünk élni, még akkor is, ha épp üres mellettünk az ágy. Ami biztos, hogy a kutatók szerint az a majd’ négy perc, ameddig a Caribou dala szól, garantáltan álló testhelyzetbe lendít a lustálkodásból.

 

Forrás: Mindbodygreen, The Guardian
Fotó: Unsplash