Hírességek, akik felemelik a hangjukat az autisták megbélyegzése ellen

2020. április 02.
Az autizmus nem betegség és nem fogyatékosság, hanem egy állapot, egy kommunikációs hiba. Magyarországon az adatok szerint közel 150 000 embert érinthet az autizmus, becslések szerint pedig a világon minden 68. ember lehet autista. Ma van az autizmus világnapja.

Április 2-át az ENSZ 2008-tól az autizmus világnapjává nyilvánította, ezzel is próbálva felhívni a világ figyelmét az autizmus spektrumzavarra, amely tízmilliókat érint a földön. Az autizmussal élők agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, mint a miénk. Érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek ahhoz, hogy befogadják a környezet ingereit. Ez az eltérő működés a társas kapcsolataikat is megnehezíti. Egy autistának problémát jelent megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvas a gesztusokból, mimikából, és gyakran nem érti a hasonlatokat, szófordulatokat.

Ezt olvastad már?

Az autizmus spektrumzavar kifejezésben a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak valójában számtalan megjelenési formája lehet. Vannak, akiknél markánsabban jelennek meg az előbb említett eltérések: nem beszélnek, nehezebb felkelteni a figyelmüket, az érdeklődésüket, vagy éppen az okoz nehézséget, hogy nagyon ragaszkodnak bizonyos rutinokhoz, rituálékhoz. És vannak olyanok is, akiknél csak minimálisan jelentkezik eltérés, akik könnyebben teremtenek kapcsolatot, jobban alkalmazkodnak a változásokhoz, viszont a különféle kontextusokban való gondolkodás nehezebben megy számukra.

Mivel több tízmillióan is élhetnek a Földön autizmussal, valójában nincs mit csodálkozni azon, hogy az autizmus spektrumzavar a világ leghíresebb embereit is érinti. Az alábbiakban olyan sztárokat gyűjtöttünk össze, akiknek él a családjában autista, és akik nyilvánosan is felemelik a hangjukat az autisták megbélyegzése ellen.

Sylvester Stallone

Sylvester-Stallone

Sylvester Stallone fiát, Seargeoh-t 1982-ben, hároméves korában diagnosztizálták autizmussal. Stallone és felesége a kisfiúkat gyakran becézték „csendes zseninek”, mert bár szóban nehezen tudta magát kifejezni, nagyon szeretett rajzolni és leveleket írni. „Nincs valódi apa-fia kapcsolat köztünk. Sokkal inkább vagyok a játszópajtása, mint az apja. Egy ilyen gyermek mellett félre kell tenned az egódat. Nem erőszakolhatod rá a saját világodat” – nyilatkozta annak idején a színész. Bár a diagnózis összetörte a családot, Stallone többször is beszélt nyilvánosan fia állapotáról, és rengeteg pénzt adományozott autizmussal kapcsolatos szervezeteknek.

Tommy Hilfiger

Tommy-Hilfiger

A divatmogul 2011-ben vállalta fel a nyilvánosság előtt, hogy a lánya és a mostohafia is autizmus spektrumzavarban szenved. Diagnózisuk óta Hilfiger elkötelezett szószólója lett az autizmussal élőknek. Gyakran beszél nyilvánosan az autistákat érintő problémákról, és évek óta aktív tagja az Autism Speaks Foundationnek is. 2016-ban még egy kollekciót is tervezett kifejezetten autista gyerekek számára.

Amy Schumer

Amy-Schumer-Chris-Fischerr

Amy Schumer 2019-ben a Late Night With Seth Meyers talkshow-ban beszélt először nyilvánosan arról, hogy a férje autista. „Azért döntöttünk úgy, hogy beszélni fogunk róla, mert nincs semmi rejtegetnivalónk, pozitívan állunk a dologhoz. Sokan félnek a diagnózistól, mert attól rettegnek, hogy megbélyegzik majd őket” – magyarázta a színésznő. Schumer szerint a hivatalos diagnózis sokat segített a férjének abban, hogy feldolgozza másságát. „Olyan segítséget kaptunk, amellyel jobbá tudjuk tenni az életünket, a házasságunkat. Nem szabad félni a megbélyegzéstől” – tette hozzá.

Nikki Reed

Nikki-Reed

Nikki egy 2015-ös interjúban őszintén beszélt arról, hogy öccsének autizmus spektrumzavara van. „Olyan jól tud funkcionálni az életben, hogy gyakran észre sem lehet venni, hogy bármiben más lenne. Ő az legszerethetőbb, legérzékenyebb gyerek, akit valaha is ismertem. És őrülten okos. Nagyon jó a memóriája. Csak annyit szeretne, hogy fogadják el annak, aki. Nem akarja, hogy megbélyegezzék. A megbélyegzés elkerülésének legjobb módja a tudatosság terjesztése” – nyilatkozta a színésznő.

Greta Thunberg

Greta Thunbergnek Asperger-szindrómája van, ami az autizmus spektrumzavar egyik enyhe formája. Thunberg többször is beszélt már arról, hogy ő az Aspergert nem betegségként, hanem ajándékként értelmezi. „Asperger-szindrómám van, és ez azt jelenti, hogy néha kissé különbözik a viselkedésem a normálistól” – írta az aktivista egy korábbi Twitter-posztjában, majd hozzátette, hogy ezt ő egyfajta szupererőnek tartja.

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images

Forrás: marieclaire.com.au