Mit lehet tudni Selena Gomez betegségéről? Mi az a bipoláris zavar?

2020. április 07.
A bipoláris zavart gyakran a művészek betegségeként emlegetik, nem véletlenül. Az elmúlt évtizedek kutatásai szerint a bipoláris embereket fokozott alkotóképesség és kreativitás jellemzi.

Selena Gomez a hétvégén Miley Cyrus karanténműsorának, a Bright Mindednak volt a vendége, a beszélgetés során pedig nagy bejelentést tett. Gomez élő adásban árulta el, hogy bipoláris zavarral diagnosztizálták.

„Sok különböző dolgon átmentem, mire rájöttem, hogy bipoláris vagyok. Minél több információt megtudtam a betegségről, annál többet segített. Már nem félek tőle így, hogy ismerem” – mesélte Gomez, aki azt is elmondta, hogy betegségét Amerika egyik legjobb pszichiátriai központjában, a  McLean Hospitalban diagnosztizálták. Az énekesnőnek a gyógyszeres kezelés mellett terápiára is járnia kell, és mint mondta, mindent megtesz azért, hogy a betegségét kordában tudja tartani.

Ezt olvastad már?

Nem Selena Gomez az egyetlen bipoláris híresség

mariah-carey

Mariah Carey 2001-ben éppen első férjétől, Tony Motollától vált, amikor idegösszeomlással kórházba szállították. Az énekesnőnél már ekkor megállapították a bipoláris zavart, ő azonban a betegségét 17 évig titkolta a nyilvánosság elől. Egy 2018-as interjúban végül felvállalta magát, és elmondta, hogy azért nem beszélt korábban az állapotáról, mert félt, hogy a diagnózisa a karrierje végét okozhatja.

A bipoláris zavar meglehetősen gyakran fordul elő a művészek világában, így a hollywoodi sztárok között is. Az elmúlt évtizedekben több kutatást is folytattak a témában, ezek pedig a többi között arra az eredményre jutottak, hogy a kreativitás gyakran egy mentális betegség kísérőjeként jelentkezik. De korábbi kutatások azt is megállapították élő és a 19–20. században élt, kiemelkedő tehetségű embereket vizsgálva, hogy a vizsgált írók, tudósok, zeneszerzők, politikusok, művészek és filozófusok között minden másodiknak volt az élete során valamilyen pszichopatológiás zavara.

Carrie-FisherA néhai Leia hercegnőnél, Carrie Fishernél szintén bipoláris zavart állapítottak meg még 1985-ben. 2016 végén bekövetkezett haláláig többször is megjárta a pszichiátriát. A színésznő nemcsak drogfüggőségéről, de a bipoláris zavaráról is sokat beszélt, ezzel szerette volna elérni, hogy a téma nagyobb figyelmet kapjon.

kurt-cobain

A Nirvana egykori frontembere, Kurt Cobain is bipoláris volt. A róla szóló életrajzi könyvben azt írták, hogy a zenész azért nyúlt a drogokhoz, hogy a különféle szerekkel próbálja meg enyhíteni a betegsége okozta extrém mértékű hangulatingadozásait. Cobain 1994-ben, mindössze 27 évesen követett el öngyilkosságot.

Mi az a bipoláris zavar?

Bipoláris zavar alatt azt értjük, amikor két, egymástól élesen elkülönülő állapot, a depresszió és a mánia egymás után ciklikusan váltja egymást. Magyarán az érintetteknél a depresszió lehangolt periódusát egy indokolatlan hangulati emelkedettség, úgynevezett mánia követi. A bipoláris zavart éppen ezért gyakran nevezik mániás depressziónak is. A két epizód, a mánia és a depresszió között akár hónapok, évek is eltelhetnek. Előfordulhat például hogy évekig csak depressziós időszakok jelentkeznek, míg egyszer megjelenik egy felhangolt, mániás periódus.

Ezt olvastad már?

A bipoláris zavar diagnosztizálása már csak a betegség sajátosságai miatt sem egyszerű. Bár vannak esetek, amikor a két fázis drámaian, látványosan követi egymást, tehát a kórkép hullámvasútmintát mutat, nem minden betegnél jelentkeznek ilyen jellegzetesen a tünetek. Előfordulhat, hogy az érintett életébe hangulatzavar nélküli epizódok is beiktatódnak, de az is gyakori, hogy a tünetek nem jelentkeznek ennyire típusosan és erősen: vannak, akik kifejezetten produktívak a mániás periódusban, és nem látszik rajtuk több, mint életöröm.

Meg lehet gyógyulni?

A bipoláris zavart jelenleg nem lehet gyógyítani, a betegség kordában tartására, kezelésére azonban van lehetőség. Mint sok más mentális betegség esetében, a bipoláris zavarnál is fontos, hogy a gyógyszeres kezelést pszichoterápia egészítse ki, így érhető el ugyanis a legoptimálisabb hatás.

Olvass tovább!