74 éves lett Cher – Így néz ki ma a kortalan díva

2020. május 20.
Még leírni is hihetetlen, de ma ünnepli 74. születésnapját a zenetörténelem egyik legsikeresebb női előadója. Az Oscar-, Golden Globe-, és Grammy-díjas Cher a mai napig kortalan dívaként tündököl.

Cher eredetileg Cherilyn Sarkisian Lapierre néven látta meg a napvilágot 1946. május 20-án Kaliforniában. Anyai ágon cherokee indiánoktól származik, míg apai ágról örmény vér csörgedezik ereiben. Gyerekként nagyon szerény körülmények között élt, és egy roppant félénk, gátlásos lány volt. Irigyelte húgát, aki szőke, kék szeműnek született, miközben ő egy sötét hajú és saját meglátása szerint túlságosan is magas lány volt. Odavolt a filmsztárokért, a példaképe pedig nem más volt, mint Audrey Hepburn, akiért az Álom luxuskivitelben (Breakfast at Tiffany’s) című film után kezdett el rajongani. Ő maga is már tinédzser kora óta vágyott a hírnévre, de sokáig tehetségtelennek tartotta magát, és a külsejével sem volt megelégedve.

sonny-cher

Sonny és Cher 1965-ben

16 évesen otthagyta az iskolát, elköltözött anyjától, és egy barátjával Los Angeles felé vette az irányt. Színészetet kezdett tanulni, kisebb klubokban táncolt, majd egy bárban ismerkedett meg az ambiciózus énekes-dalszövegíróval, Sonny Bonóval. Először csak barátság alakult ki kettejük között, de nemsokára egymásba is szerettek, összeházasodtak, és állandó fellépőtársak lettek. Sonny és Cher néven először éjszakai lokálokban énekeltek, majd az I Got You Babe című dallal egy csapásra berobbantak a köztudatba. 1969-ben egy lányuk is született, Chastity.

Cher

Cher 1978-ban

A ’70-es években Cher szólókarrierbe kezdett, ezzel párhuzamosan a Sonnyval való házassága megromlott, és hamarosan el is váltak. A magánéleti problémák ellenére Cher karrierje szárnyalt, sikeresebb volt, mint a Sonny és Cher duó idején. A ’70-es évek végén felhagyott a soft rockos stílussal, és diszkóra váltott, 1979-ben pedig elindult első önálló koncertturnéja, a Take Me Home Tour.

cher

Cher 1979-ben

A ’80-as években aztán jött egy mélyrepülés, több lemeze is megbukott, emiatt Cher úgy döntött, hogy felhagy a zenéléssel, és inkább filmes karrierbe kezd. Kipróbálta magát a Broadway színpadán, a Silkwood című filmben Meryl Streep partnereként bukkant fel, ezzel a szereppel pedig rögtön be is zsebelte a a legjobb női mellékszereplőnek járó Golden Globe-díjat.

cher-az-eastwicki-boszorkanyok

Jack Nicholson, Michelle Pfeiffer, Susan Sarandon és Cher Az eastwicki boszorkányokban, 1987-ben

1987-ben, Az eastwicki boszorkányokban Susan Sarandonnal, Michelle Pfeifferrel és Jack Nickolsonnal alakított hatalmasat, majd a Holdkórosok című drámában nyújtott szerepét Oscar-díjjal jutalmazták. Az elismerést ráadásul példaképétől, Audrey Hepburntől vehette át.

Cher

Cher az Oscar-díjjal, 1988-ban

A ’80-as évek második felében visszatért a zenei pályára, ebben az időszakban születtek meg az olyan világslágerek, mint az If I Could Turn Back Time vagy a Just Like Jesse James. A ’90-es években aztán ismét aranykorát élte, a Believe című dalával Grammy-díjat nyert, 1999-ben pedig minden kislemeze listavezető lett.

cher

Cher és a két gyereke, Chastity és Elijah, 1981-ben

És ez volt az az időszak is, amikor Cher elindult a plasztikázás útján… Akkoriban a lapok rendszeresen cikkeztek az arcán végzett beavatkozásokról, Cher pedig ma már nem is tagadja, hogy megjelenése jó néhány változtatáson átesett.

Cher

Cher az európai turnéján, 1999-ben

Cher a mai napig egy valódi kortalan díva. Bár a koronavírus-járvány az ő 2020-as terveinek is keresztbe tett, de továbbra is aktív énekesnő, a tavalyi évben végigturnézta gyakorlatilag egész Amerikát.

Cher

Cher 2019-ben

 

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images