Miley Cyrus Insta-sorozata közösséget teremtett a karanténban

2020. május 24.
Miley Cyrus úgy döntött, a karantén első hónapját a legszórakoztatóbb módon vészeli át: saját talk show-ba kezdett. Ugyan a Bright Minded című Instagram-sorozat már véget ért, Miley és vendégei örökérvényű gondolatokat osztottak meg.

A műsor tagadhatatlanul sikeres volt, és ez leginkább Miley nyitottságának és szeretnivaló személyiségének köszönhető. Az énekesnő se interjúalanyaira, se nézőire, még saját magára sem erőltet rá semmit, és éppen ettől volt a sorozat hiteles és izgalmas. Spontaneitás, pozitív gondolkodásmód, releváns témák, meghatározó arcok és reményteljes üzenetek teszik a Bright Mindedot egy páratlan műsorrá, amely nem is kezdődhetett volna jobbkor, mint a koronavírus-járvány bizonytalan napjaiban.

Ahogy haladunk előre, úgy bontakozott ki Miley talk show-ja: ami egy egyszerű Instagram live-val kezdődött, az egy valódi beszélgetős műsorrá nőtte ki magát. Először megjelent az ikonikus talk show bögre és a frappáns szlogen, felépült a háttér a logóval és kanapéval, majd megíródott a főcímdal, és ezzel egyidejűleg Miley-ból egy olyan házigazda vált, akiről azt hinné az ember, hogy egész életében ilyen műsorokat vezetett.

Mi van a Bright Minded mögött?

Aki azon tűnődne, többet takar-e a sorozat neve a nyilvánvalónál (bright minded jelentése: ragyogó elméjű), az jó úton jár: az elnevezés valójában egy betűszóból ered. A „Bright Minds” szó minden betűje egy-egy témakörnek felel meg, és ezáltal a kezdetekkor gyerekcipőben járó műsor egyszerűen követhető alapot kapott.
A közösségi média szépsége és árnyoldala (B-blessing and curse of social media) igen nagy mértékben befolyásolják a mindennapokat a karanténban és egyébként. A legnagyobb áldás természetesen, hogy kapcsolatban tudunk maradni szeretteinkkel. Hátrányként a hamis hírek terjesztése, a kattintásvadász tartalmak és az oline gyűlölködés említhető – ezen belül leginkább a cancel culture dominál.

Világjárvány idején a megbízható információ (R-reliable information) aranyat ér. Ezt szerezhetjük akár a WHO, a CDC vagy bármely kórház, szervezet vagy alapítvány honlapjáról. A lényeg, hogy megbízható forrásból tájékozódjunk, és ebbe beletartozik azon hírportálok elkerülése, amelyek szándékosan port kavarnak.
A koronavírus-járvány alatt különösen fontos, hogy erős immunrendszerünk (I-immune booster) legyen. Hirtelen mindenki a vitaminokra és az egészséges táplálkozásra gondol, és csak ezeket követően jut eszünkbe, hogy a nevetés és mozgás immunrendszerünk javát szolgálják.

Apropó mozgás (G-getting active): most kevésbé takarózhatunk a kifogással, mi szerint nincs elég időnk sportolni. Az edzés talán az egyik legjobb módja, hogy elüssük a karanténban töltött napokat. Ha mégsincs több időnk az eddiginél, akkor sincs gond: akár tíz perc is segít, mert nemcsak az egészségünk, hanem hangulatunk is javulhat.

Egy kis egészséges aggodalom sosem árt (H-healthy worry). Ha rendelkezünk a megfelelő információkkal, felmérhetjük a problémák nagyságát, és ez alapján azt is, hogy mennyire kell aggódnunk. A titok mégis az egyensúlyban rejlik. Ne szorongjunk túlságosan a problémák miatt, de ne is vegyük semmibe őket. A koronavírus-járvány esetén például tisztában vagyunk vele, hogy tartanunk kell a távolságot, de ez nem jelenti azt, hogy teljes mértékben el kell zárkóznunk az emberektől.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Category is : Wear a mask for the safety of yourself and others …. but make it fashion! 👅

Miley Cyrus (@mileycyrus) által megosztott bejegyzés, Máj 8., 2020, időpont: 8:28 (PDT időzóna szerint)

Gondolataink és figyelmünk (T-thoughts and attention) lényeges szerepet játszanak a problémás időszakokban, mert befolyásolják kedélyállapotunkat. Egy hatékony módszer a figyelmünk tudatos irányítására, ha egy-egy boldog emléket (M-memory) csatolunk a környezetünkhöz. Ez lehet például a konyha és a közös sütés édesanyánkkal. Ez a módszer jobb kedvre deríthet borús időkben.
Világjárvány alatt az egészség megőrzése érdekében érdemes elkerülni a test gyulladását (I-inflammation), amelynek egyik leggyakoribb kiváltója a cukor. Ilyenkor persze roppant nehéz egészségesen táplálkozni, de nem is kell a tökéletesre törekedni. Helyette a saját helyzetünkhöz mérten tegyük meg a lehető legjobb lépéseket a megfelelő étrend felé.

Olvastad már?

Negatív gondolatokból (N-negative thoughts) sosincs hiány, és ez különösen igaz a karantén idején. Egy hasznos – és általánosan működő – megoldás, ha a felmerülő negatív gondolatokat egyesével leírjuk, majd feltesszük magunknak a kérdést: ez valóban igaz? Sokat segít, ha tisztázzuk magunkban, mit vagyunk képesek megváltoztatni, és mit nem, így könnyebb megbékélni velük.

A felszabadult időt pihenés mellett használjuk arra, hogy valami újat viszünk az életünkbe (D-dedicating 15 minutes to something new). Megtanulhatunk például dalt szerezni, amire a Bright Minded egyik epizódja tehetséges dalszerzőket felsorakoztatva ösztönöz, hiszen a zeneszerzés célja épp az, hogy szavakba, melódiákba öntsük érzéseinket, majd ezáltal megkönnyebbüljünk. De akár megismerkedhetünk a környezettudatos életvitellel: két környezetvédelmi aktivista, Max LaManna és Lauren Singer is vendégeskedik Miley képernyőjén, akik a zero waste, vagyis hulladékmentes életmód szóvivői. Azt javasolják, habár nem a karantén a legalkalmasabb időszak belekezdeni ebbe az életmódba, ez a legmegfelelőbb arra, hogy kutassunk a témában, és alaposan megismerjük azt.
Az alvás (S-sleep) jelentősége jól ismert: az agyunk ilyenkor gyógyul, az immunrendszerünk erősödik. Délután kerüljük a koffeint, az alkoholt, sötétedés után a képernyők által kibocsátott kék fényt. Ne az esti sorozat mellett aludjunk el, hanem sötét, zajmentes szobában.

Self care, self love és self havening

Az Instagram-sorozat kiteljesedésével – és amikor már mind jól tudjuk, mit jelent bright mindednak lenni – Miley felhagy azzal, hogy egyesével végigmenve a betűkön kérdezgesse vendégeit. Az epizódok tematikussá válnak, és az énekesnő a témáktól függően választja vendégeit. Rendkívüli egyéniségek tűnnek fel a képernyőn, reményteljes és hasznos üzeneteket osztanak meg, és releváns párbeszédeket folytatnak vagy éppen indítanak a házigazdával.

A nézők bevezetést kapnak a divat, szépség és smink világába. Miley több divat- és szépségipari céget kiemel, amelyek a koronavírus-járványban dolgozókat valamilyen formában segítik. Könnyedebb vizekre evezve, Rita Ora brit énekesnő lát el bennünket divattippekkel. Az amerikai divattervezővel, Jeremy Scott-tal együtt gondolhatjuk újra már nem használt ruhadarabjainkat, miközben Miley-val arról beszélnek, hogyan kommunikálunk az öltözködés által, még akkor is, amikor nem akarunk. Hailey Bieber amerikai modell elárulja, hogyan hat az egészség a külső szépségre, és közben közösen készítik el aznapi egyszerű, mégis különleges sminkjüket. Trixie Mattel amerikai drag queen a drag műfajáról mesél, és a karanténnak arról az előnyéről, miszerint most bőven akad idő megtalálni a drag személyiségünket, és tökéletesíteni annak külsejét.

Miley azon felül, hogy több alkalommal felhívja a figyelmet rá, mennyire fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk önmagunkról, egy egész epizódot szentel a témának ötleteket adva, hogyan csempészhetünk pár perc kényeztetést a napi rutinba. Az énekesnő személyes arcápolási szakértője, Biba DeSousa egy otthon elkészíthető arctisztító szer receptjét osztja meg, és kihangsúlyozza, hogy az UV-sugárzás ellen a négy fal között is védekezni kell. Miley sminkmesterével, James Kaliardosszal a sminktermékek többcélú felhasználásáról tanulhatunk. A manikűr szakértője, Steph Stone azt vallja, az ápolt körmök feldobják a hangulatunkat. Ezért egy otthon is könnyedén kivitelezhető technikát tanít a nézőknek, amellyel sokrétű, vidám mintákat varázsolhatunk körmeinkre. Őt Justin Anderson hair colorist követi, aki hajápolási tanácsokkal lát el bennünket: a karantén a tökéletes alkalom, hogy békén hagyjuk a hajunkat. Ne mossuk olyan gyakran, viseljük természetesen, mellőzük a hajvasalót, göndörítőt, adjunk neki időt pihenni.

A külső szépség persze mit sem ér a belső szépség nélkül. Miley két szupermodellel, Miranda Kerrel és Ashley Grahamel a mentális, érzelmi és fizikai egészséget tárgyalja. Miranda Kerr egyszerű módszerekkel vészeli át a nehéz időszakokat: színes ruhákat hord, friss levegőt és sok fényt enged a szobába, meditál, tartja a napi rutinját és aromaterápiát alkalmaz. Ashley Grahamnek elsősorban a mozgás – különösen a jóga – és az egészséges étrend betartása segítenek megőrizni nyugalmát. A modell azt is hangsúlyozta, mennyit számít a tudatosság: tudatosan válasszuk ki, mit olvasunk, kikkel beszélgetünk, mikor és hogyan edzünk. Ashley tippként a „self haveninget” említi, amelynek segítségével mélyebb kapcsolatba léphetünk önmagunkkal.

A mentális egészség a műsor gyakori beszédtémája volt: Selena Gomez amerikai énekesnő szerint minél jobban ismerünk egy problémát, minél jobban értjük, mi miért és hogyan történik, annál kevésbé félünk tőle, és annál könnyebben fogunk megoldást találni. Bebe Rexha amerikai énekesnő mentális egészsége érdekében meditál és tartja a kapcsolatot szeretteivel és terapeutájával, de leginkább azt javasolja, legyünk kedvesek önmagunkhoz.

Közösség az elszigeteltségben is

Miley Cyrus mindig nyíltan beszélt szexualitásáról, és lelkes támogatója az LMBTQ+ közösségnek, ezért nem meglepő, hogy a közösség meghatározó szerepet kapott a műsorában. A queer történelemről öt tényt oszt meg velünk öt percben Matthew Riemer queer történész és aktivista. Érdekesség, hogy mind az öt információ egy észrevételhez köthető: a queer közösség tagjai valamilyen úton-módon mindig egymásra találtak az elszigeteltségben. Miley arra is felhívja a figyelmet, hogy az LMBTQ+ közösség számos tagja a járvány idején olyan környezetben ragad, ahol nem kapnak megfelelő támogatást. Számukra is fontos, hogy kapcsolatban maradjanak a közösségükkel, hiszen köztük lehetnek igazán önmaguk. Miley ezen a ponton a Gender Spectrum amerikai szervezetről mesél, amely támogatja az LMBTQ+ tagok számára kialakított online csoportokat.

Reményteljes gondolatok

Ami igazán sajátossá teszi Miley műsorát az az őszinte motiváció és pozitivitás. Alicia Keys amerikai énekesnő és Miley arról beszélgettek, remélik, a járvány elmúlta után egy új világba térhetünk vissza, ahol az emberek együttérzőbbek és hálásabbak. Reese Witherspoon amerikai színésznő arra bátorította a nézőket, hogy pihenjenek, és ne stresszeljenek, ha semmit nem sikerült elintézni egy nap. Hilary Duff amerikai színésznő hasonló gondolatokat osztott meg, miszerint éljük meg a pillanatokat, mert most van időnk a szeretteinkre és saját magunkra. Elton John a világjárvány alatt állandó kapcsolatban van családjával, és azt javasolja, legyünk hálásak szeretteinkért. Arra törekszik, hogy az AIDS-betegeket továbbra is ellássák, és a koronavírus miatt ne feledkezzenek meg róluk.


A #HighlightingHeroes, azaz főszerepben a hősök szegmens felölelte a műsor teljes utolsó hetét. Nem hírességek meséltek, hanem orvosok, nonprofit szervezetek alapítói és Xiuhtezcatl X Martinez aktivista kerültek a figyelem középpontjába. Az orvosok tapasztalataik mellett pozitív gondolatokat osztottak meg a jövővel és kollégáikkal kapcsolatban: kihangsúlyozták, mennyire büszkék társaik kitartására, és már most látják, hogy ez az időszak megerősítette az embereket. Shirley Raines, a Beauty 2 the Streetz szervezet alapítója csapatairól mesélt, akik szükséges termékekkel látják el a hajléktalanokat, oktatják őket a koronavírusról, továbbá arról, hogyan tudják megvédeni magukat a világjárvány idején. A műsor utolsó vendége Xiuhtezcatl X Martinez, aki szerint fel kell ismernünk a vírus következményeit annak érdekében, hogy talpra tudjunk állni, és ebben az emberi erőnek és összetartásnak lesz a legnagyobb szerepe.

Miley Cyrus buzdító üzenettel és hálával köszön el nézőitől. „Habár a Bright Minded véget ér, ez még csak a kezdet, mert nehéz munka áll előttünk. De együtt megállíthatatlanok vagyunk. Továbbra is legyünk hálásak a hőseinkért, és maradjunk mi is hősök. Biztassuk, ünnepeljük egymást!”

Láttad már?

Fotó: Getty Images

Szöveg: Berberovics Beáta, a Central Médiakadémia hallgatója