Most bárki megnézheti Billie Eilish testszégyenítés elleni kisfilmjét

2020. június 01.
A klipet először a Where Do We Go? turnén láthatta a közönség, néhány napja azonban az énekesnő YouTube-on is elérhetővé tette.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Billie Eilish még márciusban, a Miamiban tartott koncertjén levetített egy videót, amiben megpróbálta felhívni a figyelmet a body shaming, azaz testszégyenítés problémájára. Ebben a bizonyos kisfilmben az énekesnő lassan melltartóig vetkőzött, miközben arról beszélt, hogy miként kritizálja a nőket a társadalom a stílusuk, megjelenésül miatt. A videót teljes egészében eddig csak azok láthatták, akik ott voltak Billie koncertjén – néhány napja azonban YouTube-ra is felkerült. Egészen elképesztő, de a kisfilmet már ilyen rövid idő alatt is több mint 14 millióan nézték meg.

A videóban Billie az alábbi szöveget mondja el:

„Megvan a véleményetek az én véleményemről, a zenémről, a ruháimról, a testemről. Néhányan utálják az öltözködésemet, néhányan odavannak érte, vannak, akik emiatt megszégyenítenek másokat, vannak, akik emiatt megszégyenítenek engem, de érzem, hogy mindig figyeltek. Bármit teszek, azt észreveszitek. Szeretnétek, ha kisebb lennek? Vékonyabb? Finomabb? Magasabb? Esetleg halkabb? Ha látszik a vállam, az már provokáció? Vagy a hasam? Esetleg a mellem, a csípőm? Az a test, amibe születtem, nektek nem megfelelő? Ha kényelmes ruhákba bújok, nem vagyok nőies, ha mutatok valamit, máris kurva vagyok. Bár soha nem láttátok a testemet, így is ítélkeztek. Miért is? A testalkat alapján ítélkezünk mások felett, a méret dönti el, ki mennyit ér, ki milyen ember. Ha több ruha lenne rajtam, ha kevesebb, ki dönti el, hogy mi vagyok? Tényleg a ti véleményetek dönti el, hogy mennyit érek? Vagy a rólam kialakított véleményetek nem rám tartozik?”

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images