104 éves korában meghalt Olivia de Havilland

2020. július 29.
Hollywood aranykorának egyik utolsó élő tagja volt az Elfújta a szél színésznője, Olivia de Havilland, aki 104 éves korában, franciaországi otthonában hunyt el.

Több mint ötvenéves karrierje alatt közel ötven filmben szerepelt Olivia de Havilland, és ő volt az 1939-es Elfújta a szél utolsó élő szereplője. Legismertebb szerepéért is Oscar-díjra jelölték, ám nem ezt váltotta szobrocskára végül. Haláláig Olivia de Havilland volt a legidősebb Oscar-díj nyertes.

De Havilland, aki 1960 óta Párizsban élt, úttörő szerepet játszott abban, hogy a hollywoodi stúdiórendszerben a színészek jobb szerződésekhez juthassanak. Az Oscar-díjakat is odaítélő Filmakadémia nekrológjában „a filmipar igazi legendájának” nevezte.

Olivia Mary de Havilland 1916-ban született Tokióban, majd családjával nem sokkal ezután Kaliforniába költöztek. Áttörést hozó filmszerepe az 1935-ös Blood kapitány volt, amelyben Errol Flynn partnere volt. Ezután választották ki a Margaret Mitchell regényéből készült Elfújta a szél Melanie-jának szerepére.

Első Oscar-díját végül a legjobb színésznő kategóriában 1946-ban nyerte a To Each His Own című filmben nyújtott alakításáért, majd 1949-ben egy második szobrocskát is bezsebelhetett Az örökösnő című film főszerepéért. De Havilland a nyolcvanas évekig folytatta a színészi munkát, 1986-ban Golden Globe-díjat nyert az Anasztázia című filmben nyújtott alakításáért. 

A filmvásznon kívül nagyon sokat tett azért, hogy a filmstúdiók ne rendelkezzenek teljes kontrollal a színészeik felett. 1943-ban bíróság elé citálta a Warner Brotherst, amikor egyoldalúan megtoldották a szerződését, amely a stúdióhoz kötötte de Havillandet, amiért elutasított bizonyos szerepeket. A Kaliforniai Legfelsőbb Bíróság által jóváhagyott szabályt végül a színésznő után De Havilland-törvénynek nevezték el, ezzel lazítottak a színészek stúdióktól való függőségén. 

2017-ben, a 101. születésnapjakor ütötte lovaggá II. Erzsébet Olivia de Havillandet, azóta viselte a Dame előnevet.

Olvastad már?

Forrás: BBC
Fotó: Getty Images