Lena Dunham is átesett a koronavírus-fertőzésen

2020. augusztus 04.
Bár már márciusban kapta el a koronavírus-fertőzést, még most, hónapokkal később is szenved az utóhatásaitól Lena Dunham, aki azért döntött úgy, hogy elmeséli saját küzdelmét a betegséggel, hogy ezzel hívja fel a figyelmet arra, hogy vigyázzanak az emberek egymásra.

Az én Covid-történetem címmel osztotta meg saját küzdelmét a koronavírus-fertőzéssel a 34 éves Lena Dunham közösségi oldalán. „Ízületi fájdalmakkal kezdődött, majd a fájdalom mellé leküzdhetetlen gyengeség társult. Utána pedig 38,8 fokos lázam lett” – írta a Csajok író-főszereplője, akinek a teste ezután egyszerűen feladta saját bevallása szerint.

Lena Dunham többféle krónikus betegségtől is szenved, ám a tünetek még ezzel együtt is súlyosak voltak. Három hetet töltött teljes izolációban a betegséggel küzdve. A színésznő azt nem említette posztjában, hol fertőződött meg, vagy hol töltötte az önkéntes izolációt a betegség előtt. „Égtek az idegek a lábamban, az izmaim egyszerűen nem voltak hajlandóak a munkájukat végezni. A kezeim teljesen erőtlenek voltak. Nem bírtam elviselni a hangos zajokat. Nem tudtam aludni, de felkelni sem. Nem éreztem az ízeket és a szagokat – sorolta a koronavírus-fertőzésre jellemző tüneteket Dunham, amelyek nála is jelentkeztek. – Úgy éreztem magam, mint egy gép, amelynek kihúzták a csatlakozóit, aztán rossz helyre dugták vissza őket” – szemléltette, milyen érzés koronavírus-fertőzöttnek lenni.

View this post on Instagram

My Covid Story

A post shared by Lena Dunham (@lenadunham) on

Dunhamnek végül nem kellett kórházba vonulnia, orvosa otthonában kezelte. „Ez egy privilégium, ami egyáltalán nem igazságos a megrozzant egészségügyi rendszerünkben” – jegyezte meg a színésznő, hogy tisztában van azzal, milyen szerencsés helyzetben volt. 

Egy hónappal az első tünetek után vált negatívvá a koronavírus-tesztje, ám Dunham egészsége a mai napig nem állt helyre. Még most, öt hónappal a betegség után is szenved a Covid-19 utóhatásaitól: időnként feldagad a keze és a lába, állandó migrén gyötri, és hirtelen rátör az ellenállhatatlan fáradtság. „Még krónikus betegként sem éreztem ilyet soha” – jelentette ki Dunham, aki azért döntött úgy, hogy megosztja saját történetét, mert aggódik az emberek könnyelműsége láttán, amikor nem hordanak maszkot, nem tartják a kellő távolságot a többi embertől, vagy nem ügyelnek a fertőzéssel kapcsolatos más óvintézkedésekre. 

„Ha megvan a lehetőséged, hogy megvédd magad és a szomszédaidat, élj a lehetőséggel, és spórold meg a töméntelen fájdalmat” – összegezte Dunham a betegség tanulságát.

Olvastad már?

Forrás: Page Six
Fotó: Getty Images, Instagram