2020 legdurvább botrányai a sztárvilágban

2020. december 28.
2020-ra sok mindent mondhatunk, de unalmas biztosan nem volt: a koronavírus-járvány mellett még a sztárok is borzolták a kedélyeket.

Megxit

Az évet egy valódi királydrámával kezdtük: január elején Harry herceg és Meghan Markle bejelentette, hogy visszalépnek a királyi kötelezettségeiktől, és függetlenedni szeretnének az udvartól. Markle-t már korábban sem kedvelte túlságosan a brit sajtó, a döntésük után azonban ismét csak a célkeresztjükbe került: mindenki őt kezdte okolni a döntés miatt. Erzsébet királynő végül áldását adta arra, hogy a sussexi hercegi pár felmentést kapjon a királyi család tagjainak kötelességei alól, ám azzal, hogy kiléptek a teljes munkaidős királyi fenség szerepből, Erzsébet elvette tőlük a címüket, előjogaikat és az adófizetők pénzéből származó jövedelmeiket. A páros azóta már lakott egy kicsit Kanadában is, de márciusban a koronavírus-járvány kirobbanásakor az Egyesült Államokba költözött, és végül ott is telepedett le. Előbb Los Angelesben béreltek házat, néhány hónapja viszont megtalálták végleges otthonukat Montecitóban.

Elit egyetemeket fizettek le a sztárszülők

Lori-Loughlin

Lori Loughlin leginkább talán a Bír-lak című vígjáték-sorozatból lehet ismerős, na meg onnan, hogy több szülővel együtt őt is megvádolták, és el is ítélték vesztegetésért. Még tavaly robbant ki a botrány, akkor derült ki, hogy több mint 30 szülő – többnyire hollywoodi színészek – vesztegetéssel nyomta be a gyerekét valamelyik amerikai elit egyetemre. Az 54 éves színésznőnek idén augusztusban volt a bírósági ügye, és végül a vádalku után kiszabható maximális büntetést kapta: két hónapos börtönbüntetést, továbbá 150 ezer dolláros pénzbírságot. Néhány órával Loughlin előtt a férjét, Mossimo Giannullit is elítélték, ő öt hónapot kapott. A botrányban egyébként a Született feleségekből ismert Felicity Huffman is érintett volt, aki kéthetes börtönbüntetést kapott még tavaly októberben.

Ezt olvastad már?

Kanye West elnöki ámokfutása

kanye-west

Kanye West évek óta hangoztatta már, hogy indulni akar az amerikai elnökválasztáson, 2020-ban pedig be is váltotta a fenyegetését. A rapper július 4-én a Twitteren jelentette be, hogy beszáll a versenybe, ám ezt akkor a legtöbben még nem vették komolyan. Sokan azt hitték, hogy mindez csak egy reklámfogás, amivel az új lemezét próbálja népszerűsíteni, míg mások szerint csak egy csel volt, hogy így vegyen el Trump javára szavazatokat Bidentől. Július 19-én, Dél-Karolinában rendezte meg a kampánynyitó eseményét, ahol West egy golyóálló mellényben tűnt fel a színpadon, a hajába pedig bele volt nyírva, hogy 2020. Kampánynyitó beszédében szó volt a teológiáról, a hajléktalanságról, a rabszolga-felszabadításról, mígnem végül rátért az abortusz kérdésére. Ekkor West sírva fakadt, és kissé hisztérikusan arról kezdett beszélni, hogy a szülei majdnem elvetették őt, majd hozzátette, hogy ő maga is majdnem megölte a lányát: „Még ha a feleségem, Kim (Kardashian) el is válik tőlem ez után a beszéd után, ő világra hozta North-ot, még ha én nem is akartam.” A rapper végül 12 államban tudott elindulni elnökjelöltként, ahol összesen 60 ezer szavazatot tudott összegyűjteni. 

Ellen DeGeneres és a toxikus munkakörnyezet

Az Emmy-díjas műsorvezető volt idén a cancel culture egyik leghíresebb célpontja. DeGenerest az emberek évtizedek óta imádták, és mindenki azt gondolta róla, hogy ő maga a két lábon járó kedvesség. A fél világot sokkolta a hír, amikor kiderült, hogy Ellen DeGeneres is egy halandó ember, akinek bizony számos hibája van. Miközben a kamerák előtt mindig mindenkivel extrakedvesen viselkedett, a munkatársaival szemben nem volt éppen egy mintafőnök. A DeGeneresszel kapcsolatos sztorik gyakorlatilag ellepték a Twittert, egymás után álltak elő az egykori alkalmazottai, és mondták el, hogy volt főnökük nem az, akinek mutatja magát: valójában rideg és mindenkivel lekezelő. Sokáig úgy tűnt, hogy a botrány miatt DeGenerest a saját műsorából is kirakhatják, ez végül nem történt meg, a nézettsége viszont az adatok szerint a béka feneke alá zuhant.

J.K Rowling és a menstruáció

A másik leghíresebb célpont pedig kétségkívül J.K Rowling volt. Az írónőt az elmúlt években többször is támadták már transzfóbnak kikiáltott Twitter-posztjai miatt, legutóbb pedig pont a koronavírus-járvány kellős közepén tört ki körülötte egy újabb botrány. Rowling még júniusban posztolt ki Twiterre egy cikket, amelynek a címe Creating a More Equal Post-Covid-19 World for People Who Menstruate volt, ami hozzávetőleg annyit tesz: Egy egyenlőbb társadalom megteremtése a Covid–19 utáni világban azoknak az embereknek, akik menstruálnak. Rowling egy megjegyzést is fűzött a cikkhez: „Emberek, akik menstruálnak. Biztos vagyok benne, hogy van szó ezekre az emberekre. Segítene valaki? Wumben? Wimpund? Woomud?” (ezzel a lefordíthatatlan szójátékkal a women, azaz nő szóra utalt.) De az írónő nem állt meg ennél a posztnál, egy újabb tweetben a cikkhez kapcsolódóan azt is kifejtette, hogy ha tagadjuk a biológiai nem valóságát, azzal véleménye szerint gyakorlatilag eltöröljük a nők által megélt valóságot is. Mint írta: ismer és kedvel transznemű embereket, de a biológiai nem fogalmának eltörlése sokak számára lehetetlenné teszi, hogy értelmes vitát folytassanak az életükről.

A posztokból néhány óra alatt óriási botrány lett. Rowlingot ismét csak transzfóbnak nyilvánították, és rövid időn belül nemcsak az egyszerű twitterezők és a legnagyobb Harry Potter-rajongók határolódtak el nyilvánosan az írónőtől, hanem az Egyesült Királyság egyik nagy LMBTQ jogokkal foglalkozó szervezete, majd számos híresség, köztük a Harry Potter-filmek több szereplője is.

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images