Dalban száll szembe a diszkriminációval FKA Twigs

2021. február 07.
Az Egyesült Királyság három úttörő művésze, FKA twigs, Headie One és Fred again.. egyesítették erőiket, hogy megalkossák a Don't Judge Me című dalt, és hogy megmutassák, milyen is az élet a mai világban színes bőrű brit állampolgárként.

A dal eredetileg az utóbbi két előadó GANG című mixtape-jén szerepelt egy rövidebb verzióban, amelyben szintén közreműködött FKA Twigs is, aki december elején azzal került a címlapokra, hogy beperelte exét, Shia LaBeouföt bántalmazásért. A nemrég megjelent, „kibővített” kiadáshoz egy jelentőségteljes klip is készült Emmanuel Adjei rendezésében, akinek munkássága többek között BeyoncéMadonna és Sevdaliza tetszését is elnyerte már.

fka_twigs

A videó a Farfetch globális divatplatform támogatásával született meg, és címéhez hűen egy nyomatékos kommentár arról, hogy milyen is az élet ma színes bőrű brit állampolgárként. Ennek megfelelően eklektikus és izgalmas szereplőgárdát vonultat fel: FKA Twigs és Headie One mellett feltűnik benne Solomon O.B költő és Black Lives Matter-aktivista, Reni Eddo-Lodge író, Lisa Elde táncos és énekesnő, Nicole Crentsil mentálhigiénés szakember, Efua Baker fitneszszakértő és edző, Mahlon Romeo focista, Munroe Bergdorf aktivista és modell, Danto Earth modell és Clara Amfo rádiós személyiség is. A klip és a dal mondanivalója egyaránt az, hogy noha minden egyén tapasztalata más és más, mindannyian egy láthatatlan elnyomó ellen küzdenek – amelyet a kulturális, rendszerszintű és strukturális előítéletek terjesztenek –, és amelyet gyakran nehéz meglátni, de még nehezebb leküzdeni. A videóban FKA Twigs csak színes bőrű tervezők ruhadarabjait viseli, amelyeket mind a Farfetch biztosított.

Ki ellen kell küzdeni?

A Don’t Judge Me a londoni No Signal rádióadásában debütált, ahol FKA Twigs és Emmanuel Adjei egy órát vendégeskedtek.

A klip rendezője, Emmanuel Adjei így nyilatkozott a klipről: „A láthatatlan elnyomó: valakinek a külseje alapján nem tudjuk megítélni, hogy az a személy megkülönböztet-e szín, nem, vallás vagy gender szerint másokat. A minket körülvevő emberek elnyomói legtöbbször láthatatlanok maradnak, amíg másokkal szembeni bántalmazásuk ki nem derül. Ez az egyik oka annak, hogy generációk óta olyan nehéz megküzdeni a diszkriminációval. Ki ellen kell küzdenie az áldozatnak, ha nem is tudja azonosítani az elkövetőt? Ebben az audiovizuális „dokumentumban” tanúi lehetünk, amint FKA Twigs, Headie One és számtalan befolyásos színes bőrű brit személyiség felveszi a kesztyűt az ítélkezés és az elnyomás láthatatlan erői ellen. Az, hogy részben Kara Walker képzőművész óriási viktoriánus ihletésű szökőkútja – amely a rabszolgaság és a gyarmatosítás szomorú történetét ábrázolja –, a Fons Americanus szolgált a díszletünkként, kiemelt jelentőséggel bír. Így ez a fontos emlékmű egy újabb mélység- és jelentésréteget hoz létre egy láthatatlan, mégis megosztott történelem számára.”

Fotó: Matthew Stone

Olvass tovább!