Margit hercegnőnek köszönhetjük a napi horoszkópot

2021. április 03.
Sokunk mindennapos rutinjának része a napi horoszkóp olvasása. De ki gondolta volna, hogy ezt a szokást az angol királyi család egyik tagjának köszönhetjük?

Ki gondolná, hogy a modern horoszkóp Margit hercegnőtől, II. Erzsébet királynő húgától ered? Annak idején, amikor Margit hercegnő megszületett, három nappal később a Sunday Expressben megjelent egy asztrológus, R. H. Naylor A csillagok ezt jósolják az új hercegnőnek című cikke. Amikor a jóslatai az évek múltán beigazolódtak, azonnal híres asztrológussá vált. Attól kezdve rajongunk a horoszkópok iránt.

margit-hercegno

A jóslatok

„A királyi család és az angol nemzet számára is rendkívül fontos események történnek, amikor Margit hétéves lesz” – szólt a jóslat, és Naylornek nagy részt igaza is lett. Amikor Margit hatéves volt, nagybátyja, VIII. Eduárd brit király lemondott a trónról, hogy Wallis Simpson amerikai hírességet feleségül vehesse. Így Margit édesapját királlyá koronázták, nővére, II. Erzsébet lett a trónörökös, ő pedig a trónöröklési rangsorban a második. A „rendkívül fontos esemény” talán egy kicsit enyhe kifejezés volt.

Hogyan jutottunk el Margit hercegnőtől a tizenkét csillagjegyig? Margit horoszkópjának sikere állandó rovatot biztosított Naylornek, de nehezére esett személyre szabott horoszkópokat készíteni egy idő után, amikor már állítólag napi 28 ezer levelet kapott. Margit hercegnő életrajzírója, Craig Brown ezt írta Naylor forradalmi módszereiről a Ninety-Nine Glimpses of Princess Margaret című könyvében: „A nap 360 fokos útját tizenkét zónára osztotta, mindegyik 30 fokot ívelt át. Ezután a tizenkét övet különböző csillagképek után nevezte el, és az összes csillagjegy számára kínált jóslatokat.

margit-hercegno

Fontos megjegyezni, hogy a horoszkópok eredete az ókori Görögországhoz és Babilóniához köthető, de Naylor mindezt leegyszerűsítette, és az olvasók számára hozzáférhetővé tette, ami akkor forradalminak számított. Legközelebb, ha megpróbálod kitalálni, hogy te és a kiszemelted tökéletes párt alkottok-e az asztrológia alapján, Margitnak mondj köszönetet.

Szöveg: Pantócsik Adrienn, a Central Médiaakadémia hallgatója Fotó: Getty Images

Olvass tovább!