Julianne Moore: “A méltósággal megöregedni kifejezés megalázó”

2021. július 14.

“Rengeteg előítélet és megalázó felhang kapcsolódik a méltósággal megöregedni kifejezéshez – mondta Julianne Moore. – Van nem méltóságteljes módja is az öregedésnek? Persze nincs választásunk. Senki sem választhatja meg a korát, így ez nem pozitív vagy negatív dolog, ez csak van. Része az emberi létezésünknek, így érthetetlen, miért beszélünk mindig úgy az életkorról, mintha valami olyan dolog lenne, amit irányíthatunk?”

julianne-moore-oregedes

Az öregedéssel kapcsolatban egyébként a 60 éves színésznő Helen Mirren filozófiáját követi, aki azt vallja, hogy az öregedés feltétele az életnek, hiszen vagy megöregszünk, vagy fiatalon meghalunk. 

Julianne Moore feltett szándéka, hogy megváltoztatja az öregedésről gondolkodásunkat, és igyekszik minden alkalmat megragadni, hogy más nézőpontból is megközelítse a kort. “Megtanulunk egyfajta hozzáállást gyerekként, ami tovább fejlődik bennünk iskolásként, talán egyetemre megyünk, majd az iskolák befejeződnek, és a növekedés ezzel véget ér – magyarázta a színésznő. – Ám ilyenkor még előttünk az élet, amit le kell élnünk. Hogyan tudjuk magunkat folyamatosan kihívások elé állítani, szórakoztatni, hogyan tudunk új dolgokat megtanulni, segíteni másoknak, olyan emberré válni, akire szüksége van a barátainak és a családjának? Hogyan tudunk tovább fejlődni? Hogyan tudunk eligazodni az élet mélyebb tapasztalásaiban? Erről szól az öregedés.”

Moore szerint fontos lenne felszámolni az öregedés hierarchiáját és esélyt adni egy más megközelítésnek. “Változnak az idők, és csodás dolog, hogy többé már nem kell elviselnünk olyan viselkedést, melyet korábban muszáj volt. A régi rangsort felszámolták.”

A színésznő már korábban is szószólója volt a női jogoknak. Folyamatosan harcol az egyenlő fizetésekért, résztvevője a feminista tüntetéseknek és kifejezetten azért küzd, hogy átlagos nőket alakíthasson filmjeiben.

Forrás: ET Online Fotó: Getty Images

Olvass tovább!